koers bitcoin

Bitcoin koers analyse: Kunnen we de bodem voorspellen met een nieuwe indicator?

Net als in de afgelopen weken bevindt de prijs van bitcoin zich nog steeds in dezelfde zone. Maar we zouden binnenkort toch iets van beweging moeten kunnen zien. Om de bodem van bitcoin te voorspellen gaan we een nieuwe indicator gebruiken. Namelijk de Mayer Multiple indicator. Hoe ziet deze indicator eruit?

De zone blijft gelijk

Bitcoin zit nog steeds in dezelfde zone als vorige week. Dit laten we zien in de onderstaande grafiek door middel van de rode rechthoek.

Nu bevindt bitcoin zich nog steeds binnen de dalende trendlijnen en dit noemen we ook wel een falling wedge. Als we deze indicator zien dan kan dit leiden tot een verandering van de huidige trend (trend reversal). In de onderstaande grafiek laten we de falling wedge zien met groene lijnen. We hebben eind vorig jaar ook al een falling wedge gezien. Dit was toen positief voor de bitcoin koers en die ging toen naar boven. Zal dat deze keer weer gebeuren?

 

Naast de falling wedge zien we nog iets op de grafiek namelijk de bearish pennant. Eigenlijk betekent dit dat de bovenste trendlijn naar beneden gaat en dat de trendlijn aan de onderkant omhoog gaat. Vaak is dit een teken dat de koers naar beneden gaat. Op de grafiek staat de bearish in het oranje.

Vorig jaar halverwege december hebben we ook een stukje van een bearish pennant gezien en wel in een falling wedge. De koers zakte toen nog iets maar ging daarna aan de bovenkant snel de falling wedge uit. In de huidige bitcoin grafiek zien we hetzelfde als vorig jaar december. Daarom zou het kunnen dat bitcoin nog gaat zakken maar daarna snel aan de bovenkant van de falling wedge uitbreekt.

De nieuwe indicator

Als we gaan kijken naar de langere termijn dan is de Mayer Multiple indicator interessant. Deze indicator is bedacht en vernoemd naar een belangrijk monetair analisten en entrepreneur Trace Mayer. Hij is ook de bedenker van het Proof of Keys evenement eerder dit jaar. Mayer deed een beroep op de Bitcoin community om alle Bitcoin’s die niet direct in het bezit zijn over te zetten naar een wallet waar jij als als Bitcoin investeerder de sleutel van hebt. Dit zet Exchanges en andere partijen onder druk te bewijzen dat ze de toegang tot alle bitcoins hebben.

Maar hoe berekenen we deze indicator en wat kunnen we ermee? Om de indicator te laten zien delen we de huidige bitcoin prijs door het 200 dagen moving average (MA). Komt de Mayer Multiple onder 1 uit? Dan zit de huidige bitcoin prijs onder de 200 dagen MA. Boven de 1 dag zit de huidige prijs boven de 200 dagen MA.

Met deze informatie kunnen we veel zien. Zo kunnen we zien waar de toppen en de bodems zitten van de koers op de lange termijn. De indicator laten we in de onderstaande grafiek zien met de lichtblauwe lijn. Halverwege december van 2018 heeft de Mayer Multiple indicator het laagste punt aangeraakt sinds 2015! Dit hebben we met een donkerblauwe lijn ingetekend. Hebben we dan nu de bodem bereikt? Het zou kunnen want we zitten nu al in de langste bitcoin bear market ooit.

Maar aan de andere kant geeft een waarde van de Mayer Multiple indicator boven de 2,5 aan dat de bitcoin prijs een top aan het vormen is. Onderaan de grafiek zie je dit dan ook terug. Twee keer in 2013 en één keer in 2017 heeft de bitcoin koers een flinke piek laten zien. En daarna is de koers flink teruggevallen.

 

Waar gaat de prijs doen?

Het lijkt erop dat hetzelfde scenario als vorige week nog steeds geldig is. We zitten namelijk nog steeds in dezelfde zone. Op termijn zien we twee verschillende mogelijkheden namelijk de Bearish en en Bullish.

Bearish
Gaat de bitcoin prijs niet door de falling wedge heen? Dan gaat de koers een support vinden op ongeveer 2.800 euro.

Bullish
Gaat bitcoin wel door de falling wedge heen. Eerst moet de resistance aan de bovenkant doorbroken worden zo rond de 3.080 euro. En de volgende resistance zit dan rond de 3.530 euro.

 

Disclaimer: De informatie in onze artikelen is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin