Bitcoin koers analyse: in twee uur tijd een daling van tien procent?

Huh, hoe kan dat? Waarschijnlijk gebeurde dit op het moment dat u aan het slapen was: vannacht daalde de prijs van bitcoin opeens met tien procent. Om elf uur gisterenavond bedroeg de prijs van bitcoin nog 7.635 euro. Twee uur later stond de teller nog maar op 6.900 euro. Op het moment van schrijven is er weer sprake van een klein herstel.

Maar hoe kan dit eigenlijk gebeuren? In deze technische analyse kijken we naar verschillende indicatoren.

Doorbraak van een stijgende trendlijn

U ziet onder deze tekst de koers van bitcoin van de afgelopen twee weken. Dat wil zeggen, van 13 mei tot en met heden. Wat dan opvalt is dat de bitcoin koers door een stijgende trendlijn gebroken lijkt te zijn. Op korte termijn ziet het er niet goed uit voor de prijs van bitcoin.

Hoe dat zit? In de afgelopen dagen bewoog de bitcoin koers zich in een stijgende trend. Dat ziet u op de grafiek aangegeven met de oranje trendlijn. Bitcoin daalde in die periode ook vaak. Maar zodra de koers de trendlijn aanraakte, ging het weer omhoog. Op 3 juni was dat alleen anders, toen daalde de koers ineens snel door de trendlijn.

Verandert de ondersteuning in een weerstand?

Er valt nog iets op aan de grafiek. Van 13 mei tot en met 26 mei lukte het de bitcoin koers niet om boven een bepaalde zone uit te komen. Wanneer dit gebeurt noemen we dat ook wel een weerstand. Dat ziet u op de grafiek hierboven aan de groene balk.

De groene balk was afwisselend een weerstand en een ondersteuning. Wordt de groene rechthoek opnieuw een weerstand, of niet? Laten we kijken naar de afgelopen dagen:

  • Op 26 mei steeg de bitcoin koers boven de groene rechthoek uit. De weerstand was bij dezen doorbroken. En het ging snel, want in één uur tijd steeg de bitcoin koers met ruim 7,5 procent.
  • In de periode tussen 26 mei en 3 juni ondervindt de bitcoin koers opnieuw een weerstand. Deze weerstand hebben we op de grafiek getekend met de rode rechthoek. Deze zone ligt ongeveer rond de 8.000 euro. Het lukte bitcoin niet om boven deze zone uit te stijgen.
  • Hoewel, even leek dat wel het geval te zijn. Bitcoin steeg even snel boven de zone uit en keerde daarna snel genoeg weer terug. Deze gebeurtenis noemen we ook wel een fake-out.
  • Hierna vond de koers van bitcoin ondersteuning bij de groene rechthoek.

Op 3 juni veranderde alles. De koers van bitcoin zakte op die dag door de oranje trendlijn heen. Maar ook opvallend: de koers daalde ook onder de groene rechthoek. Wordt de ondersteuning opnieuw een weerstand, net zoals in de periode van 13 mei tot en met 26 mei? De tijd zal het uitwijzen.

Gaat de koers weer richting de grote trendlijn?

We zoomen de grafiek een flink stuk uit. U ziet hieronder namelijk de bitcoin koers tussen september 2017 en nu. Iedere candle op de grafiek staat voor één dag in de geschiedenis van de bitcoin koers.

We kunnen dan een flink lange trendlijn tekenen (in het oranje). De lijn loopt langs de (tijdelijke)  top in september 2017 en langs de bodems in 2018. U kunt deze momenten op de grafiek zien met behulp van de rode en groene pijltjes. De trendlijn is afwisselend een weerstand en een ondersteuning.

Op dit moment lijkt de bitcoin koers weer af te stevenen naar de trendlijn. Zal de lijn nu als ondersteuning dienen of als weerstand?

Negatieve signalen op MACD en RSI

We zien op de grafiek hierboven twee indicatoren: de Relative Strength Index (RSI) en de MACD. Globaal laten beide indicatoren een dalende beweging zien.

En de bitcoin koers steeg juist in die periode. Wanneer dat gebeurt noemen we dat ook wel negatieve divergentie. Dat betekent dat de koers stijgt, maar dat de indicatoren lagere waardes laten zien. Op termijn betekent dat dat de koers van bitcoin kan dalen.

En dat lijkt nu ook te gebeuren. Bitcoin kan zich opmaken voor een dalende beweging richting de trendlijn.

Verder in de toekomst: komt er een daling richting 100-weken MA?

De grafiek hieronder is zelfs nóg verder uitgezoomd. Maar maakt u zich geen zorgen, we zullen niet verder uitzoomen. U ziet op de grafiek de koers van bitcoin van juli 2014 tot en met heden. De grafiek richt zich nu alleen meer op de lange termijn. Iedere candle op de grafiek stelt namelijk een week voor in plaats van een dag.

De grafiek hieronder laat drie verschillende Moving Averages (MA) zien. Een Moving Average (MA) bekijkt de gemiddelde koers van een bepaalde periode. De 100-weken MA kijkt bijvoorbeeld naar de gemiddelde koers van de afgelopen 100 weken. De lijn vormt, zoals de naam al doet vermoeden, een bewegend gemiddelde.

U ziet op de grafiek hieronder de  50-weken MA (rood), de 100-weken MA (oranje) en de 200-weken MA (groen).

In november 2015 steeg de bitcoin koers boven de 100-weken MA uit. Maar dit duurde alleen niet lang. De waarde van bitcoin zakte terug richting de oranje lijn en stuiterde weer omhoog. Het opzoeken van de trendlijn noemen we ook wel testen.

Ook in 2019 kan de bitcoin koers de 100-weken MA opnieuw gaan testen. Dat dit gebeurt is eigenlijk ook helemaal niet zo gek. Bitcoin is de afgelopen maanden namelijk enorm in waarde toegenomen. Het kan goed zijn dat de prijs van bitcoin dan ook een kleine of grote correctie gaat maken.

Gaat de bitcoin koers omhoog of omlaag?

Dat klinkt wel een beetje negatief, of niet soms? Dat begrijpen we. En daarom beschrijven we twee scenario’s: positief (bullish) en negatief (bearish).

Bullish
Stijgt de bitcoin koers toch? Dan kunnen we ons opmaken voor een stijging richting de oude top. De koers vindt dan waarschijnlijk weerstand tussen de 7.600 en 7.800 euro. Deze zone hebben we op de grafiek ingetekend met de rode balk.

Bearish
Een negatiever scenario is dat de koers daalt richting de oranje trendlijn. In dat geval vindt de koers dan waarschijnlijk ondersteuning tussen de 6.000 en 6.300 euro.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin