koers bitcoin

Bitcoin koers analyse: houdt de stijgende prijs aan?

Deze week schrijven we over de 100 dagen Moving Average (MA). Deze koerslijn is erg belangrijk voor de prijs van bitcoin. Wat de MA is, en waarom dit belangrijk is? Dat leest u in deze analyse.

Geen zin om te lezen? Geen probleem, Axel legt het graag voor u uit:

Terugblik: van weerstand naar ondersteuning

Een MA-lijn kan vaak waardevolle informatie geven over het verloop van de koers. Een MA is een voortschrijdend gemiddelde van een X aantal tijdseenheden, bijvoorbeeld dagen. Het is een zogenoemde ‘lagging indicator’. Dat houdt in dat het zich vooral richt op data uit het verleden. We kijken in deze analyse naar de 100 dagen MA.

Maar niet alleen het verleden, de MA-lijn kan ook belangrijke zones aangeven in de toekomst. Dit zegt de MA over de waarde van bitcoin:

  • Vorig jaar en dit jaar kon de 100-dagen MA gezien worden als een weerstand. Dat houdt in dat de koers niet over deze lijn heen kwam. Gebeurde dat wel? Dan daalde de koers ook weer snel onder de MA. We geven de laatste keer dat dit gebeurde aan met een rode pijl.
  • Nu lijkt de 100-dagen MA juist te dienen als ondersteuning. De prijs van bitcoin is tot nog toe niet onder de lijn gekomen. De koers heeft wel twee pogingen gedaan om door deze lijn heen te breken, dat heet ‘testen’. Op de grafiek hieronder geven we dat aan met de groene pijlen.

Bitcoin heeft de MA nu dus twee keer getest, en de koers bevindt zich nog steeds ruim boven de lijn. Is dit een voorbode voor een stijging op langere termijn?

Nu: komt er een Golden Cross?

Wat gebeurt er als er twee MA-lijnen worden gecombineerd? Dan kijken we naar het samenspel tussen de korte en de lange termijn. In dit voorbeeld gebruiken we de 50-dagen MA (groen) en de 100-dagen (oranje).

We zien nu twee dingen:

  1. In oktober 2018 gaat de groene MA lijn onder die van de oranje. Ofwel: de korte termijn daalt onder de lange termijn. Dat noemen we een ‘death cross’, dit kan een koersdaling tot gevolg hebben.
  2. Op het moment van schrijven stijgt de groene lijn boven de oranje lijn. Ofwel: de lange termijn stijgt boven de korte termijn. Dat heet een ‘golden cross’. Dit kan juist duiden op een stijging op termijn.

Voor een golden cross wordt overigens vaker het verschil tussen de 50-dagen MA en 200-dagen MA gebruikt. Het duurt nog even voor het zover is, maar deze golden cross tussen 50 en 100 op 12 maart is in ieder geval al een positief teken.

Ook positief: hammertime!

Huh, hamers? U hoeft uw gereedschapskist er nog niet bij te pakken, dit gaat over candles op de dag-grafiek. Soms kan een enkele candle namelijk ook veel zeggen over het verloop van de koers. In de grafiek hieronder lichten we twee soorten eruit:

  • Eerst zien we een shooting star. Dat is meestal een voorbode voor een daling. Voorafgaand aan een shooting star vindt een stijging van de koers plaats. Bij een shooting star heeft de koers een top bereikt, maar toch daalt of stijgt de candle weinig. De kopers zijn de controle kwijtgeraakt over de stijging, een daling ligt in het verschiet.
  • Daarna zien we een hammer. Dat kan een voorbode zijn voor een stijging.De koers bevindt zich eerst in een dalende trend. Bij een hammer heeft de koers een flink dieptepunt bereikt, maar toch daalt of stijgt de candle weinig. De verkopers verliezen de overhand, en de kopers nemen de controle weer over. Dat kan duiden op een prijsstijging.

Zal deze hammer een voorbode zijn voor een verdere stijging van de bitcoin koers? Dat gaan we in de komende dagen zien.

Belangrijke ondersteuning op korte termijn

Op korte termijn zien we dat de koers van bitcoin een ondersteuning heeft bereikt. Deze ondersteuning wordt op de grafiek hieronder aangegeven met de groene rechthoek. Elke candle op deze grafiek stelt één uur voor.

  1. In februari was de rechthoek nog een weerstand. De waarde van bitcoin is niet boven deze zone uitgekomen.
  2. Nu vormt deze zone juist een weerstand. Het lukt bitcoin niet om onder de rechthoek te komen.

Dit wordt versterkt omdat de RSI-indicator oversold was. Op de onderste grafiek ziet u dat de paarse lijn even onder de paarse rechthoek terecht kwam (aangegeven met groene cirkel). Dat betekent dat er in verhouding veel bitcoin is verkocht, en dat de koers een duidelijke ondersteuning heeft gevormd. Vanaf hier vindt de koers een goede basis om te stijgen.

Wat gaat de bitcoin koers doen?

Na onze vorige koersanalyse maakte de koers weer even een sprong omhoog. Toch blijven dezelfde zones nog steeds interessant. Het kan vriezen of het kan dooien, dus we bespreken twee verschillende scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Blijft bitcoin stijgen? Dan ondervindt de koers een weerstand tussen 3.640 euro en 3.730 euro. Op 24 februari is het niet gelukt deze weerstand te doorbreken. Zal dat de komende week wel gaan lukken?

Bearish
Maar als bitcoin daalt, dan vindt de koers ondersteuning tussen 3.200 euro en 3.300 euro. Eind februari en begin maart is deze zone ook getest. Test de koers deze zone nogmaals, maar dan zonder succes, dan zijn de vorige ondersteuningsniveaus actief (tussen de 2.800 en 2.900 euro.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin