Bitcoin koers analyse: duikt de waarde richting €5.600?

Het volgen van de bitcoin koers is alles behalve saai nu! Bitcoin bereikte vorige week de waarde van 7.500 euro, en daalde daarna naar 6.000 euro. Nu is bitcoin 7.150 euro waard, maar blijft dat wel zo?

We kijken in deze koeranalyse onder andere naar de double top en de Moving Average.

Zorgt een double top voor een correctie?

Het lijkt er nu wel heel erg op dat de bitcoin koers een double top vormt. Een double top is op korte termijn geen positief teken voor de koers. Speelt de situatie uit? Dan kan de waarde van bitcoin even dalen.

Maar hoe ziet zo’n double top eruit?

  1. Eerst stijgt de koers. Bitcoin bereikt een tijdelijke top (1).
  2. Daarna daalt de koers, maar even later gaat de koers weer omhoog. Dat gebeurt bij de groene streep op de grafiek. Deze streep noemen we bij de double top een neckline.
  3. Hierna volgt er weer een top, ongeveer bij dezelfde zone als de eerste top (2)

Maar wat gaat er straks gebeuren? Het zal binnenkort spannend worden..

Wat kan gebeuren, is dat bitcoin daalt richting de neckline. Zakt bitcoin daaronder, dan kunnen we spreken van een double top formatie. Hieronder ziet u dat op de grafiek terug:

When in doubt, zoom out

Hieronder vindt u de double top, maar dan ingezoomd. In plaats van dagen kijken we nu naar uren.

Van het dal naar de top kan een trendlijn getekend worden. De koers van bitcoin heeft deze trendlijn meermaals aangeraakt.

Zakt bitcoin onder de trendlijn? Dan is de double top bevestigd en zakt de bitcoin koers waarschijnlijk richting de groene rechthoek:

Test bitcoin de Moving Average?

Klinkt negatief? Dat snappen wij. Maar op lange termijn heeft bitcoin nog steeds een mooie toekomst. De grafiek hieronder is uitgezoomd, we kijken nu naar de koers op weekniveau.

De oranje lijn geeft de 100-weken Moving Average (MA) aan. Deze lijn kijkt naar de gemiddelde koers van de afgelopen honderd weken.

De 100-weken MA wordt vaak gebruikt om iets te zeggen over de koers op de lange termijn. Soms dient de lijn als een weerstand, en soms als een ondersteuning.

Kijken we nu naar de 100-weken MA? Dan is de situatie in 2016 goed te vergelijken met de situatie in 2019:

  1. Eind 2015 steeg de bitcoin koers boven de 100-weken MA uit.
  2. Maar daarna zakte de waarde van bitcoin weer. De koers raakt de 100-weken MA aan, en stuitert daarna weer omhoog. Dit noemen we testen.
  3. Hierna blijft bitcoin in een stijgende trend. Eind 2017 wordt zelfs kort een waarde van meer dan 16.000 euro behaald!

Ook nu kan de bitcoin koers de 100-weken MA gaan testen. In dat geval moet bitcoin zakken richting 5.630 euro. Deze zone is toevallig ook het koersdoel bij een uitbraak bij de double top formatie. Het is nu ook mogelijk dat de koers de 100-weken MA eerst moet gaan testen. Deze lijn ligt nu ongeveer op 5.630 euro. Dat is tegelijkertijd ook het koersdoel bij de double top formatie.

Welke kant gaat de bitcoin koers op?

De komende dagen gaan weer spannend worden. Hoe gaat de koers zich ontwikkelen? Zoals altijd beschrijven wij twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bearish
Het double top-scenario komt uit, en de bitcoin koers zakt hevig in waarde. Maar niet voor lang, want de koers vindt ondersteuning tussen 5.530 euro en 5.670. Op de grafiek hebben we dat aangegeven met de groene rechthoek.

Waarom deze zone? In 2018 was dit erg sterk gebied, waar de bitcoin koers niet makkelijk onder dook. Het is goed mogelijk dat veel investeerders ook nu op dit gebied inspelen.

Bullish
Stijgt de koers? Dan wordt er waarschijnlijk snel een weerstand gevonden. Deze ligt tussen de 7.900 euro en de 8.000 euro. Dit is ook een belangrijke zone geweest in 2018. Op de grafiek zie je deze in de bovenste rode rechthoek.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin