Bitcoin hardware wallet

Bezit u aardig wat bitcoins? Of van plan om een aardig bedrag in bitcoins te gaan investeren? Dan is het tijd om serieus te gaan nadenken over de beveiliging van uw investering. Een webwallet zoals die van blockchain.info of een software wallet als Copay zijn prima voor het aanhouden van kleine hoeveelheden bitcoins. Maar web en software wallets zijn niet veilig genoeg voor grotere hoeveelheden bitcoins. ‘Vroeger’ (drie jaar geleden zeg maar) was het slim om bitcoins te bewaren op een zogenaamde paper wallet, een stukje papier waarop de private key (geeft toegang tot uw bitcoins) en de public key (ontvang u bitcoins op) uit te printen en deze te bewaren in een kluis of map. Het nadeel is dat papier kwetsbaar is en een blaadje zo kwijt raakt. In 2017 zijn er gelukkig een stuk gebruikersvriendelijkere wallets die dezelfde veiligheid bieden als een paper wallet.

De afgelopen jaren zijn de zogenaamde hardware wallets populairder geworden, Trezor en Ledger zijn de meest bekende hiervan. Deze apparaten hebben veel weg van een bankieren apparaat als de Belfius kaartlezer of Digipass. De hardware wallet communiceert met een software wallet op de computer, de daadwerkelijke bevestiging om bitcoins te versturen vindt plaats op de hardware wallet. Doordat het kastje bijna onmogelijk gemanipuleerd kan worden door bijvoorbeeld een virus, kan zelfs op een geïnfecteerde computer de hardware wallet veilig gebruikt worden.

Recovery seed

Bij het aanmaken van een hardware wallet wordt er als eerst gevraagd 24 woorden op te schrijven, dit is de zogenaamde recovery seed. Deze seed geeft een gebruiker altijd toegang tot zijn of haar bitcoins, zelfs als het kastje kapot gaat. De 24 woorden dienen veilig bewaard te worden en niet met derde gedeeld te worden. Na het genereren van de seed wordt er gevraagd om een 4 cijferige pincode. Dit is de pincode die gebruikt gaat worden als u wilt inloggen in uw bitcoin wallet of als u een transactie wilt verzenden. Als iemand drie keer de pincode verkeerd invoert, dan reset het apparaat zich uit veiligheid. Om weer bij de bitcoins te kunnen komen moet u opnieuw de 24 woorden invullen. Heeft u een recovery seed van 12 woorden of van 18 woorden? Dan is de kans groot dat deze werken met de Ledger wallet door het zogenoemde BIP32 protocol.

Ledger Nano S

Zoals eerder gezegd zijn de Trezor en Ledger wallet veruit het populairst. Beide hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Onze voorkeur gaat uit naar de Ledger Nano S. Dit komt doordat de Nano S meerdere cryptocurrencies ondersteunt zoals Ethereum – alle altcoins die u ‘bewaard’ op de Nano S vallen onder de backup van 24 woorden. Zo heeft u dus een wallet voor al uw cryptocurrencies investeringen. Is het opzetten van zo’n hardware wallet moeilijk? Nee, het is eigenlijk best wel simpel. Echter vraagt het wel een basis kennis van bitcoin en backups. onderstaande video geeft een goede inkijk in hoe de Ledger werkt.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin