Bitcoin “Hard Fork” wat betekent het?

Bitcoin ForkMisschien heb je al iets gelezen over Bitcoin XT en de Hard Fork, en je vraagt je af wat er nu precies gaande is? Heeft dit invloed op transacties die je uitvoert en waarom kan het toch belangrijk zijn?

In dit artikel gaan we iets dieper in op het fenomeen ‘Bitcoin Fork’ en dit doen we voornamelijk met Bitcoin XT als voorbeeld.
Het debat over de limiet grootte van de blokken in de blockchain is ondertussen al even aan de gang maar neemt nu nieuwe wendingen met Bitcoin XT en Hard Forks tot gevolg.

Bitcoin XT: Nieuwe software versie

Wie reeds onze website heeft doorgenomen heeft een basis idee van hoe Bitcoin achter de schermen werkt. Je weet dat er een Blockchain is waarop alle transacties worden opgeslagen, en dat je bitcoins kan ontvangen of verzenden dankzij bijkomende software die je op je computer kan installeren.

Alle bitcoins en transacties worden opgeslagen in blokken die elkaar opvolgen. Zo komt men aan de naam ‘Blockchain’. Elk blok dat aan de Blockchain wordt toegevoegd, wordt gecontroleerd door nodes of miners op het Bitcoin-netwerk. Als het blok wordt geaccepteerd dan kan een volgend blok aan de Blockchain toegevoegd worden.

Stel dat je twee verschillende versies hebt van de Bitcoin Core software en de oude versie accepteert opeens geen blokken meer, maar de nieuwe wel: dan ontstaat er een fork. Een fork kan dus intentioneel of toevallig plaatsvinden. Een toevallige Fork gebeurde in 2013 eens en werd door de Bitcoin gemeenschap snel rechtgezet.

Wat er in 2015 gebeurd is intentioneel: er werd een nieuwe versie van de Bitcoin Core software gepubliceerd onder de naam Bitcoin XT. Ontwikkelaars willen de groei van Bitcoin niet belemmeren en hebben de code gebaseerd op de bestaande Bitcoin software.

Het enige verschil is dat de blokken, die beperkt zijn tot 1 MB, in de nieuwe versie groter kunnen zijn en blokken tot 8MB kunnen ondersteunen. Dit zou nodig zijn volgens de ontwikkelaars om meer transacties te kunnen verwerken in een blok.

Blockchain size debat

Het debat rond de limieten van de blokken in de Blockchain zijn al enkele jaren aan de gang. Momenteel kan de grootte van een blok maximaal 1MB bedragen. Hoe meer transacties er gebeuren, hoe groter een blok wordt. Dat betekend dus dat er vertraging kan optreden wanneer er téveel transacties zouden plaatsvinden.

Met Bitcoin XT wou men harde maatregelen treffen dat vertragingen nooit zouden optreden. Het optrekken van de groottes van de blokken kon ook moeilijk nog langer uitgesteld worden: een blok gebruikt de dag van vandaag ongeveer 80% van de maximale grootte die ze kan bedragen (1MB).

Alternatief: BIP100 / BIP101

BIP staat voor Bitcoin Improvement Proposal. Je kan een lijst van voorstellen terugvinden op Github (github.com/bitcoin/bips).

Terwijl Bitcoin XT een compleet aparte versie van de software is, is BIP101 een patch op de originele software.

BIP-101

BIP101 wordt echter ook een Hard Fork genoemd, omdat het wijzigingen aanbrengt aan de oorspronkelijke Bitcoin protocol. De manier waarop de nodes binnen het netwerk met elkaar communiceren verandert immers.

BIP-101 houdt concreet in dat als deze versie geaccepteerd wordt, dat er vanaf januari 2016 ondersteuning komt voor blokken tot 8MB. Elke 2 jaar zal de maximale grootte dat een blok kan bedragen verdubbelt worden tot een maximum van 8GB is bereikt.

BIP-101 houdt dus ook rekening met toekomstige noden. Om evenveel transacties (+/- 300 transacties per seconde) te kunnen verwerken zoals VISA momenteel doet, zou de blok grootte ongeveer 1GB moeten bedragen. Tegen het jaar 2032 zal dat volgens het voorstel mogelijk zijn.

BIP-100

BIP100 is een voorstel waarbij miners elke drie maanden kunnen stemmen welke grootte de blokken mogen zijn. Hun stem brengen ze dan ook door een klein bericht mee te sturen bij het minen van een blok.
Hoe werkt het precies? 20% van de hoogste resultaten en 20% van de laagste resultaten worden vervolgens genegeerd en de waarde die daar tussenin ligt en waar het meest op gestemd wordt, bepaald de grootte van de blokken voor de komende drie maanden.

De code om BIP100 te kunnen implementeren moet wel nog geschreven worden. Men hoopt met slechts 1 hard fork de toekomst van Bitcoin verder te zetten en te vermijden dat er met regelmaat forks moeten plaatsvinden om de bloklimiet aan te passen. Het protocol hoeft dus maar 1 keer aangepast te worden en kan zichzelf in de toekomst dan upgraden wanneer de stemmen geteld worden.

BIP100/101 vs Bitcoin XT: wie wint?

Block limiet stemmenBIP 100 krijgt op dit moment de meeste ondersteuning van de gemeenschap. Op het moment van schrijven merken we op dat 64,75% stemmen naar het BIP-100 systeem gaan, en dat BitcoinXT slechts 7,91% van de stemmen haalt.
BIP-101 lijkt daarentegen volledig afgeschreven te zijn.

Volg zelf de evolutie op de voet op blocktrail.com

Bitcoin Fork: tot consensus komen

Een fork of ‘splitsing’ betekend dat er van de blockchain twee verschillende versies in gebruik zijn. Strikt genomen bestaan je bitcoins dus op beide blockchains. Dat betekend echter niet dat je deze bitcoins dubbel kan spenderen.

Het feit dat Bitcoin XT bestaat, betekend niet automatisch dat deze de voorkeur geniet. Alle gebruikers die het netwerk ondersteunen (miners, nodes, …) moeten dus eerst stemmen of ze Bitcoin XT accepteren. Installeren ze met andere woorden deze nieuwe software versie, dan stemmen ze ja. Doen ze dit niet, dan blijft hun stem uitgaan naar de originele versie.

Bitcoin XT is nog steeds compatibel met de originele versie van de software. Voor jou als gebruiker veranderd er dus niet noodzakelijk iets. Pas wanneer Bitcoin XT voor 75% deel uitmaakt van het netwerk zal na een periode van twee weken de nieuwe software voorkeur krijgen en wordt de oude blockchain niet meer ondersteund.

Zelf stemmen voor een versie
Misschien heb je zelf al een uitgesproken mening over Bitcoin en wil je jouw favoriete versie ondersteunen. Dat kan door de officiële Bitcoin (of Bitcoin XT) cliënt te downloaden en een ‘full node’ te starten. Vergeet niet dat een full node 24/7 moet aanstaan en verbonden moet zijn met het netwerk.

Hard Fork vs Soft Fork

In principe kennen we twee soorten opsplitsingen: Hard Forks en Soft Forks. Soft Forks worden iets meer frequent toegepast en kunnen voorkomen wanneer er bijvoorbeeld een update moet gebeuren aan de software of wanneer een bug moet weggewerkt worden. Indien er een Fork gebeurd die achterwaarts compatibel is met oudere versies dan spreekt met van een Soft Fork.

Een Hard Fork is iets meer gevaarlijk. Wanneer er wijzigingen aan de software worden gebracht die niet achterwaarts compatibel zijn met oudere versies dan spreekt men van een Hard Fork. Iedere bitcoin gebruiker zou dus de software moeten upgraden naar de nieuwste versie, of de blokken die aan de Blockchain worden gevoegd zullen niet herkend worden.

Bitcoin is zeker niet eenvoudig wanneer je dieper ingaat op de structuur en technische aspecten. Wij hopen echter wel dat we er in geslaagd zijn om Forks uit te leggen en dit af te toetsen aan de actualiteit door onder meer de BIP-voorstellen en het blok debat mee in het verhaal te trekken.

Delen:
Tags

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin