Bitcoin fees op hoogste niveau in één jaar

De gemiddelde kosten (fees) voor het verzenden van een bitcoin transactie zijn aanzienlijk gestegen.

In de afgelopen zes maanden bleven de fees rond de gemiddelde prijs van 0,50 dollar. Maar informatie van Bitinfocharts laat zien dat de fees enorm gestegen zijn. De gemiddelde kosten zijn nu ongeveer één tot twee dollar, de stijging is te zien sinds het uitbreken van de bitcoins prijs eerder deze maand.

Bitcoin fees zijn noodzakelijk omdat er beperkte ruimte is in elk blok dat aan de bitcoin blockchain wordt toegevoegd. Wanneer er meer transacties komen, moet een gebruiker concurreren met alle andere mensen die proberen hun transactie op de blockchain te krijgen. Daarom kan een gebruiker er voor kiezen meer geld uit te geven als vergoeding voor de miners om de transactie snel op te pakken.

Wat zorgt er nu voor de hoge fees? Naarmate bitcoin blokken vol raken met transacties, stijgen de kosten. En het aantal transacties dat in de mempool wacht om toegevoegd te worden is inderdaad hoog. Daarom is het logisch dat we hoge fees zien, vooral als de interesse in bitcoin blijft toenemen.

Oprichter van de Seoul Bitcoin meetup Ruben Somsen zegt hierover het volgende:  

“Zolang meer mensen geïnteresseerd raken in bitcoin, zullen de fees onvermijdelijk blijven stijgen.”

Onvermijdelijke kosten

Tot op zekere hoogte is de marktwerking van de fees gewoon hoe bitcoin werkt.

Er is beperkte ruimte voor transacties in de bitcoin blockchain. Dit is nodig om de Bitcoin blockchain klein genoeg te houden zodat zoveel mogelijk mensen al deze gegevens kunnen downloaden om een ​​zogeheten full node te draaien. Dit is de meest veilige manier om bitcoin te gebruiken, omdat het gebruikers de mogelijkheid biedt om elke transactie zelf te verifiëren.

Zelfs met de huidige blokgrootte van 1 mb is het ongeveer 200 GB om de volledige bitcoin blockchain op te slaan.

“Net zoals bitcoin beperkt is tot 21 miljoen, is de blokruimte beperkt tot ongeveer 15 transacties per seconde “, aldus Somsen.

Hij voegde eraan toe dat deze limiet verklaart waarom de fees van de ene op de andere dag kunnen stijgen en dalen. “Gebruikers moeten zich ervan bewust zijn dat fees abrupt kunnen stijgen, vooral omdat het verschil tussen volle en niet-volledige blokken moeilijk te voorspellen is. Wanneer blokken niet vol zijn, wordt ruimte praktisch gratis weggegeven. Als ze eenmaal vol zijn, zullen gebruikers elkaar moeten overbieden, “zei hij.

En hoewel de recente piek in de fees opvallend is, is het belangrijk om op te merken dat de gemiddelde kosten vandaag veel minder zijn dan tijdens de bullrun van 2017. De recente prijsstijging laat wel zien hoe hoog de kosten kunnen zijn wanneer de hype nieuwe mensen ertoe aanzet bitcoin te gaan gebruiken.

Wanneer komt de bliksem?

Bitcoin kenners zijn hoopvol dat op de lange termijn de fees echter niet meer zo hoog zullen zijn. Dit door een nieuwe technologie die in de maak is: het Lightning Network. 

Vandaag is de technologie nog steeds in bèta maar wordt het al door duizenden enthousiastelingen gebruikt.  Naarmate de technologie vordert, hopen de voorstanders dat dit de belangrijkste manier wordt om kleine betalingen uit te voeren met bitcoin.

Lightning heeft nog steeds fees, maar op dit moment zijn ze erg laag. Om een ​​transactie via het netwerk te verzenden, zijn de lightning fees maar een fractie van wat de bitcoin fees zijn.

Naast lightning maken ook andere technologieën goedkopere transacties mogelijk. Segregated witness (SegWit) is geïmplementeerd in 2017 en dit heeft tot op zekere hoogte geholpen door meer ruimte in de blockchain te creëren. En dit heeft de fees een beetje verlaagd. En andere technologieën, zoals Schnorr, kunnen ook helpen.

Maar sommige deskundigen zeggen dat zelfs lightning fees uiteindelijk ook zullen stijgen. Het is duidelijk dat alleen de tijd het zal leren.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin