Bitcoin en speculatief nieuws over China ban

Wie een beetje het nieuws heeft gevolgd over Bitcoin de voorbije weken zal het niet ontgaan zijn dat er zich enkele stevige koersdalingen hebben voorgedaan die veelal gevolgd waren door een correctie binnen de 24 uur. Een mogelijke oorzaak van het vreemde verloop van de koers de voorbije weken is wellicht de commotie omtrent het bannen van Bitcoins in China, maar wat is er nu van waar?

Bitcoin en china

Bitcoin en China

Tot drie maal toe dusver zakte de koers even ineen nadat er berichten waren verspreid over het bannen van Bitcoin in China. Dit terwijl eigenlijk al een hele tijd bekend is dat China louter restricties wil invoeren die het moeilijker maakt om Bitcoins te kopen in China.

Tot op heden had echter geen enkele beurs een officiële melding ontvangen, maar gisteren brak er toch paniek uit wanneer enkele betalingsinstanties waarmee in China wordt samengewerkt berichten hebben verstuurd dat de rekeningen van de beurzen zouden bevroren worden in die zin dat ze geen betalingen meer zouden kunnen ontvangen. Bitcoin beurzen zullen nu waarschijnlijk moeten uitwijken naar buitenlandse rekeningen zodat Chinezen toch hun Bitcoins op die manier kunnen kopen.

Geen Bitcoin ban in China

De voorbije uren is toch duidelijk geworden via een melding van Zhou Xiaochuan, betrokken bij People’s Bank of China (PBOC), dat China niet van plan is om Bitcoins te verbannen, simpelweg omdat ze het niet kunnen mits banken de Bitcoins niet gemaakt hebben. Bitcoin is volgens zijn eigen opinie geen geld waarmee je kan betalen, maar wel een bezit die je kan verzamelen of traden. Hij maakte de vergelijking met postzegelverzamelingen.

Is er meer aan de hand

De schommelingen in de voorbije weken is niet alleen te wijten aan de nieuwsberichten omtrent China, maar ook andere nieuwsitems kunnen een impact hebben gehad. Zo is er de ommekeer die Australië gemaakt heeft als het op Bitcoins aankomt, maar ook de bekendmaking van de manier waarop het minen van Bitcoins belast zal worden in de Verenigde Staten. Ter info: alle bitcoins die in een bepaald jaar gedolven werden, moeten ook in dat jaar worden aangegeven. Het valt dus ook niet uit te sluiten dat Amerikanen hun bitcoins moesten verkopen om in staat te zijn alle belastingen te betalen.

Niettemin rijst er toch de vraag of er meer aan de hand is. Er zijn veel speculaties terug te vinden als je even online zoekt, zo ook de mogelijkheid dat enkele grote spelers bewust verkeerde nieuwsitems publiceren om de prijs te doen dalen. Grote partijen kunnen op die manier goedkoper inkopen.

Aangezien het een patroon is dat regelmatig terugkeert is dat een redelijke veronderstelling, al blijft het speculeren wat wel en wat niet waar is. Het valt natuurlijk nooit uit te sluiten dat China zelf hierachter zit om goedkoop in te kunnen kopen. Tenslotte is er ook heel veel goed nieuws te melden over Bitcoin: bestaande bedrijven lokken makkelijk voor honderden miljoenen euro’s aan investeerders, maar ook Bitcoin startups lijken het goed te doen. Volgens velen is de bodem nu bereikt, al blijft het speculeren. We mogen ook niet vergeten dat er in China nog een deadline is tot 15 april voor banken en betalingsinstanties om alles wettelijk in orde te maken.

De conclusie?

We kunnen het niet genoeg stellen: lees veel over bitcoins, volg het nieuws op en beslis voor jezelf of je al dan niet in deze technologie geloofd. Geloof zeker niet ‘zomaar’ alle heisa en tracht je te focussen op betrouwbare sites met reputatie om te beslissen of een nieuwsitem al dan niet echt is of gemaakt wordt om commotie te creëren.

Je geloof in bitcoins blijft zonder meer bestaan, en je bent op zoek om je eerst bitcoin te kopen? Check dan deze pagina voor meer informatie over het kopen van Bitcoins of je kan ook terecht op deze pagina waar je in samenwerking met BTC Direct bitcoins kan kopen.

Bronnen en meer info:
Coindesk
Wsj.com blog
Bitcoinexaminer

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin