Bitcoin en belasting

Dit artikel gaat specifiek in op bitcoin en belasting in België, voor Nederland geldt andere regelgeving. Als je bitcoins of andere cryptomunten bezit is het niet altijd duidelijk of je nu wel of geen belasting hierover moet betalen. In 2015 besliste het Europese Hof van Justitie dat bitcoins een wettig betaalmiddel zijn. Ons land volgt deze beslissing; het gevolg is dat de handel in cryptocurrencies vrijgesteld van btw. Dit betekent dat als je bitcoins omruilt tegen euro’s of een andere valuta, je hierover geen btw heeft te betalen.

Meerwaarden zijn belastingvrij, zolang deze binnen het normale beheer van je privévermogen vallen. Als je handelt met een duidelijk speculatief karakter, is de opbrengt niet belastingvrij, dit wordt namelijk gezien als ‘diverste inkomsten’.

Drie categorieën

Voor bitcoinwinsten zijn er drie mogelijkheden:

  1. Zie je bitcoins als een langetermijnbeleggen? Dan zijn de meerwaarde belastingvrij, net als bij andere beleggingsproducten. Transacties dienen wel binnen het normale beheer van je portefeuille te vallen.
  2. Speculeer je met bitcoins en is dit niet je beroep? Dan vallen de winsten die je hiermee behaalt onder de categorie ‘diverse inkomsten’. Je betaalt dan het tarief van 33 procent. Gemaakte kosten kun je overigens aftrekken.
  3. Handel je beroepsmatig in bitcoins? Dan vallen de inkomsten onder de tarieven van de gewone personenbelasting. Ben je een bakker maar handel je op een georganiseerde, op grote schaal of met veel middels bitcoins? Dan kan de fiscus ook deze inkomsten zien als beroepsinkomsten. In dit geval wordt je gezien als een daytrader.

Je inkomsten als bitcoinbelegger dien je zelf op te geven. Voor de fiscus zal het waarschijnlijk niet makkelijk zijn om dit allemaal bij te houden, de meeste bitcoin beurzen bevinden zich namelijk buiten België en delen hoogstwaarschijnlijk geen informatie.

Verenigde Staten

Na ongeveer een jaar geproduceerd te hebben, bereikte de Amerikaanse belastingdiensten een belangrijke doorbraak. Via de rechter kreeg de fiscus toestemming om de gegevens op te vragen van 14.000 Coinbase klanten, een populair cryptocurrency-handelsplatform. Slechts 820 Amerikanen gaven in 2013 en 2015 aan dat ze bitcoins in bezit hadden.

 

Disclaimer: wij zijn geen belastingadviseurs, voor specifiek advies rondom belastingen kun je het beste terecht bij een belastingadviseur.

Bitcoin en belasting
4.3 (86.67%) 3 votes