Is Bitcoin cloud mining de toekomst?

Bitcoin Cloud
Vaak lees je dan ook nog over de discutabele reputaties van de bedrijven wat het risico op het terugverdienen van het toestel alleen maar groter maakt. Meer en meer verschuift de trend zich van het kopen van hardware naar het ‘cloud mining’.
Wat is Bitcoin Cloud Mining?
In een eerder artikel (zie hier) hebben we reeds geprobeerd een vergelijking te maken tussen het cloud minen en het aankopen van hardware. Cloud mining is net hetzelfde als minen met een toestel thuis, met dat verschil dat je nooit het toestel in het bezit hebt. Een organisatie koopt alle toestellen aan en verkoopt de snelheid die de toestellen behalen door.
Dit heeft het voordeel dat je nooit te maken zal hebben met hardware die het laat afweten, tijd zal besparen aan het onderhoud of opzetten of iets zal merken aan je elektriciteitsfactuur. Een nadeel is dan alweer dat je niet zozeer betrokken bent met de kunst van het minen.
Maar toch …
Niet iedereen heeft geld liggen om direct degelijke apparatuur te kopen. Bitcoin Cloud Mining komt meer en meer om de hoek kijken en dankzij ‘contracten’ die de organisaties aanbieden is ook geen grote investering meer nodig.
Stel: Ik koop een ASIC aan die een snelheid haalt van 2.000 Ghz/s en mij 5.999 dollar zal kosten. Deze machine kan ik ‘verhuren’ aan anderen in schijven van bijvoorbeeld 100 Ghz/s per contract. Koop jij 1 contract, dan zal je 5% van alle opbrengsten krijgen. Terwijl ik mij bezighoudt met het onderhouden van de machine, het betalen van elektriciteitsfacturen en het zoeken naar een pool die het meeste opbrengt, dan zal jij louter een investering doen en daar periodiek een verdienste van krijgen.
Welke Cloud Mining diensten zijn er?
Alhoewel Cloud Mining geen nieuw fenomeen zijn, zijn de laatste maanden wel een waaier aan nieuwe mogelijkheden bijgekomen die ook rendabel zijn. Oudere bedrijven zoals CloudHashing bieden contracten aan maar zijn wel heel duur. Vandaag de dag kan het beter, dus zijn we even gaan rondkijken naar enkele mogelijkheden.
Cex.io (Stopgezet)
Cex.io blijft een geval apart. Je koopt als het ware snelheid aan waarmee je kan minen, maar je kan deze op elk moment terug verkopen. Het is dus een marktplaats voor ‘hash snelheid’.
Je moet dus wel rekening mee houden dat je het best ook actief bezig bent met het verhandelen van Gh/s en deze proberen op te bouwen. Het is ook vaak zo dat de kostprijs zakt als ook de Bitcoin koers daalt. Het voordeel van Cex.io is wel simpel: geen onderhoudskosten en geen moeilijke instellingen om te kunnen minen want van zodra je hash snelheid koopt begin ontvang je onmiddellijk inkomsten van het minen zonder ook maar iets te moeten doen.
Cryptsy

Bij de lancering
De waarde van je contract staat dus ook niet vast en daaruit kan je ook winnen of verliezen. Je herkent de mining contracten op Cryptsy via de codes MN1/BTC en MN2/BTC.
Bitcoin Cloud Services (Werkend, doch kans op scam)
Bitcoin Cloud Services is een nieuwe partij die sinds kort heel bekend is geworden. Je koopt contracten aan voor een periode van 5 jaar en dagelijk ontvang je de inkomsten. Wanneer de zogenaamde ‘difficulty’ stijgt bij het Bitcoin minen, dan daalt ook de prijs voor een contract. Zo koop je gegarandeerd aan een prijs waar je je geld terug kan uithalen. Een heel simpele opzet dus dat zeker bij velen in de smaak valt, maar de vraag blijft: is dit een winstgevend business model? Opletten dus!
Verfrissend in ieder geval is dat deze mensen wel enige garantie geven door hun bedrijfsgegevens te delen. Je kan deze zonder hard te moeten zoeken, heel eenvoudig terugvinden door hun website Bitcoin Cloud Services te bezoeken. Vergeet nooit: gaat dit bedrijf failliet, dan is je investering ook waardeloos geworden.
Een bestaande ‘rig’ huren.
Meer en meer verhuren ook mensen met een mining machine hun toestel voor een beperkte periode aan anderen die wat extra hash snelheid nodig hebben. Dit wordt vaak gedaan als er bijvoorbeeld nieuwe digitale munten worden gelanceerd waarvan men vermoed dat de prijs voldoende hoog zal zijn om hun kost te recupereren. Een voorbeeld van zo’n dienst is Betarigs.com of miningrigrentals.com.
Is cloud mining de toekomst?
Hoogst waarschijnlijk zal dit slechts tijdelijk zijn. Het verkleint momenteel de barrière voor mensen die niet zo technisch aangelegd zijn of wie niet het startkapitaal liggen heeft om te beginnen met minen. Dankzij de contracten die de bedrijven aanbieden is het mogelijk om voor kleinere bedragen toch een beetje hash snelheid te kopen en ook Bitcoins te minen. Bezoek Cloud Mining Report om verschillende contracten te vergelijken en reviews te bekijken.
Anderzijds is het moeilijk om hier winst te behalen als bedrijf, waardoor ons inziens het minen vooral zal gebeuren door gespecialiseerde bedrijven die intern hun apparatuur ontwikkelen en uitbouwen en alles intern houden. Digitaal geld is een compleet nieuw concept, waardoor ook de evolutie met vallen en opstaan zal gebeuren.
Voordelen van Cloud Mining.
- Meer stilte: geen ventilators die constant lawaai maken;
- Geen extra elektriciteitskost;
- Geen zorgen als de hardware het laat afweten;
- Geen hardware om te verkopen als minen niet meer rendabel zou worden;
- Geen materiaal dat warm wordt en gekoeld moet worden;
- Geen technische kennis vereist;
- Geen risico wat betreft de aankoop bij discutabele bedrijven met slechte reputaties;
Nadelen van Cloud Mining.
- Kleinere ‘fun’-factor.
- Veelal lagere opbrengsten.
- Geen controle of flexibiliteit (hosting bedrijf neemt alle beslissingen.