Bitcoin cloud mining (met cex.io) of toch Asic’s kopen?

Bitcoins minen is iets wat iedereen wel stiekem wil doen. De nodige hardware is echter een heuse investering, waardoor cloud mining aantrekkelijk klinkt in de oren, maar is het ook zo? Op deze vraag trachten we zelf een antwoord te krijgen en we wegen de pro’s en contra’s tegen elkaar eens af.

De moeilijkheid

Het is enorm moeilijk om een juiste analyse te maken. In veel gevallen is het gokken omdat de prijs van bitcoins, en je potentiële ROI (= return on investment) niet vaststaat. De ‘difficulty’ van het oplossen van sommen is ook een factor die moet meegerekend worden. Het wordt namelijk telkens moeilijker en moeilijker om bitcoins te minen.

In dit artikel kijken we niet ver in de toekomst, maar wegen we de pro’s en contra’s af die zich bevinden op het ‘nu’ en waarmee je dus mogelijks zelf kan geconfronteerd worden als je zelf op zoek gaat naar oplossingen om bitcoins te minen. Een goede tool om te berekenen of je winst kan maken, kan bijvoorbeeld op mining-profit.com.

Bitcoins minen met hardware

Uiteraard willen we hardware kopen die mee is met zijn tijd. We maken een vergelijking op basis van betrouwbare bedrijven en materiaal die up-to-date zou moeten zijn. Alhoewel er heel veel hardware gekocht kan worden, willen we de vergelijking maken met twee producten die ver uit elkaar liggen, namelijk de nieuwste “TerraMiner™ IV – 2TH/s, Networked ASIC Miner” van Cointerra en “The Monarch BPU 600 C” van Butterfly Labs.

Wat onmiddellijk opvalt is het verschil in rekenkracht tussen beide toestellen:

 • Terraminer: 2Th/s = 2.000 Ghz/s – kostprijs: 5.999 dollar.
 • Monarch: 600 Gh/s – kostprijs: 4.680 dollar.

Zelf de hardware kopen kent natuurlijk enkele voordelen:

 • Doorverkopen op eBay is meestal wel winstgevend. Zo kan je dus gerust enkele maanden minen en de hardware vervolgens aan goede prijs doorverkopen;
 • Je hebt zelf alles onder controle en kan instellen zoals je zelf wilt;
 • Niet alleen bitcoins, maar ook alt-coins kunnen gemined worden met je installatie.

Helaas komt hardware kopen ook met zijn nadelen:

 • Je betaald elektriciteitskosten (tenzij dit in je huur inbegrepen is natuurlijk);
 • Wat als het materiaal stuk gaat;
 • Goede hardware is meestal ‘pre-order’. De Monarch verkrijg je ongeveer na twee maanden, terwijl de Terraminer pas beschikbaar zal zijn binnen vier maanden als je nu besteld.

Bitcoins cloud mining

Bitcoins minen ‘in de cloud’ klinkt op sommige punten wel aantrekkelijk, maar het is belangrijk om toch een kleine rekensom te maken, om er zeker van te zijn dat we ons niet miskijken op bepaalde gegevens. Om dit te doen gingen we weer op zoek naar uiteenlopende alternatieven van diensten die ons betrouwbaar lijken. We hebben er drie geselecteerd

 • Cex.io kopen en verhandelen van Gh/s
 • Butterfly Labs: huren van Gh/s voor een jaar
 • Cloudhashing.com: huren van Gh/s voor een jaar

Butterfly Labs en cloudhasing.com zijn gelijkaardige diensten. Bij Butterfly Labs kan je kiezen hoeveel Gh/s (de snelheid waarmee je bitcoins kan minen) je wenst aan te schaffen, terwijl cloudhashing.com met verschillende contracten werkt die elk een vooraf bepaalde hoeveelheid Gh/s hebben.

De kostprijs:
Butterfly Labs: 10.82 dollar per Gh/s (= 4.869 dollar voor 450 Ghz);
Cloudhashing.com: 11.900 dollar voor 450 Ghz;

Butterfly labs heeft dus het financiële voordeel, maar het addertje is dat het gaat om ‘pre-order’ prijzen, wat dus wil zeggen dat het nog een tweetal maanden gaat duren alvorens je effectief van start kan gaan. Het is ook onduidelijk hoe alles werkt en welke mogelijkheden er beschikbaar zijn. Kan je zelf je pool kiezen waarvoor je wil minen? Heel veel vragen en we wachten zelf nog op antwoord van de support.

Cex.io: een apart verhaal
cex.io logoCex.io is een apart concept: Je kan niet alleen Gh/s kopen, je kan het ook verkopen of dagelijks verhandelen alsof je op de beurs speelt. De prijs van de snelheid waarmee je mined, wordt bepaald door vraag en aanbod. De prijs bedraagt momenteel ongeveer 0.0485 bitcoins om 1 Gh/s te kopen. Laat je niet misleiden, dit is niet goedkoop!

Als we rekening houden met de huidige koers (+/- 780 dollar per bitcoin) en we willen evenveel hashing snelheid als de cloudhosting opties hierboven, dan komen we uit op 780 dollar x 0.0485 BTC x 0.0485 = 17.058 dollar. De berekening kan iets verschillen omdat we na de komma rekening hebben gehouden met de exacte prijzen op dit moment.

Dit was initieel het concept dat ons een beetje lokte, maar de prijs is schrikwekkend. Toch kan je er winst uit halen. Hoe het werkt? Simpel: Je koopt bijvoorbeeld voor 5 bitcoins gh/s, van zodra je deze hebt zal je automatisch in de cloud minen bij hun pool. Dat betekend dus geen onderhoudskosten, geen ingewikkelde zaken om in te stellen: kopen = minen.
Je kan tegelijkertijd ook speculeren op de prijs van Gh/s op de markt en deze dus tijdig verkopen.

Enig minpuntje is dat men verwacht dat de prijs per Gh/s zal zakken omwille van het feit dat het minder interessant wordt om bitcoins te gaan minen. Dat betekend dan ook dat Cex.io handig is op korte termijn. Met de volatiele koers, is de prijs per Gh/s gezakt van 0.073 naar 0.048 op slechts 1 maand tijd. De moeilijkheidsgraad bij het minen van bitcoins is tegelijkertijd ook gestegen en de prijzen voor bitcoins zijn gezakt. Koop je dus rekenkracht bij Cex.io, dan zal je er dagelijks mee bezig moeten zijn en tijdig zien te verkopen.

Grafiekje met het prijsverloop op Cex.io:

Cex.io grafiek

Cex.io grafiek

Wanneer minen bij cex.io (Stopgezet)

Minen bij Cex.io kan zeker wel zijn nut hebben: Als je hardware hebt gekocht en nog enkele maanden moet wachten alvorens deze geleverd kan worden; Als je enkel eens wilt kennismaken met het minen in de cloud, dan is cex.io is ook fijne manier om hiermee te beginnen. Je moet er dan alleen wel rekening mee houden dat je het best ook actief bezig bent met het verhandelen van Gh/s en deze proberen op te bouwen.

Het voordeel van Cex.io is wel simpel: geen onderhoudskosten, geen moeilijke instellingen om te kunnen minen, …

Bij wijze van volledigheid geven we nog volgend grafiekje mee met het prijsverloop van Gh/s vanaf oktober waar je kan zien dat de prijs per Gh/s is meegestegen met de stijgende koers van Bitcoin gedurende de maand november, het valt echter nog af te wachten wanneer bitcoin opnieuw de grens overschrijd van 1.000 dollar en hoe de prijzen van hashing snelheid zich vormen als dat gebeurd.

Cex.io grafiek vanaf oktober

Cex.io grafiek vanaf oktober
Update: Minen bij Bitcoin Cloud Services (Operationeel, doch mogelijks een scam)

Bitcoin Cloud Services is een nieuwe dienst met volgend principe: De goedkope prijzen worden aangepast naarmate ze hardware bijkopen of wanneer de difficulty van Bitcoins omhoog gaat. Je koopt geen contracten voor 1 jaar, maar voor 5 jaar.

De eerste indrukken zijn positief, maar het probleem bij zulke bedrijven is altijd dat je niet weet waarvan ze hun winsten behalen door hun hashing power te verhuren. Na vijf jaar zal al die hardware immers niets meer waard zijn. Enig pluspuntje dat deze dienst wel heeft is dat al hun bedrijfsgegevens op de website terug te vinden zijn. Maar als het bedrijf failliet gaat, dan zal ook jouw investering niets meer waard zijn.Samenvatting mining:

Bitcoins minen is een dure aangelegenheid, het wachten op de hardware maakt het ook net iets minder interessant, maar ook al wil je geen bitcoins minen, dan kan je nog steeds een van de vele altcoins gaan minen in de hoop daar na verloop van tijd voldoende profijt uit te halen. Het onderhoud van de hardware moet je ook rekening mee houden, alsook de kosten van elektriciteit indien je hardware koopt.

Momenteel gaat onze persoonlijke voorkeur uit naar cloud mining bij Cex.io omwille van het aparte concept, maar op langere termijn bekeken is de aanbieding van Butterfly Labs niet mis. Een minpuntje bij de hele sector, zowel bij cloud mining als bij het kopen van de nodige hardware is de povere support die veel van die bedrijven leveren. Het is moeilijk om binnen een redelijke termijn een antwoord te krijgen op je vragen waardoor je quasi genoodzaakt bent je vragen te stellen aan de community.

[table id=1 /]

* USD prijzen gebaseerd op prijzen einde december 2013.

Heb je zelf ervaring met het minen van bitcoins of een andere kijk op het zoeken naar een ideale oplossing om te minen? Laat het ons gerust weten!

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin