Bitcoin Cash splitsen via de Ledger Nano S

Inmiddels heeft de Bitcoin Cash fork plaatsgevonden en bestaan er nu twee aparte munteenheden: bitcoin (BTC) en bitcoin cash (BCH). Als je voor 1 augustus 14:20 Nederlandse tijd bitcoins op je Ledger Nano S had opgeslagen, bezit je nu het zelfde aantal bitcoin cash. We schreven eerder dit artikel over de Bitcoin Cash fork en raden je aan deze als eerst te lezen.

Nu wil je natuurlijk beide munten ‘claimen’ en dat is een proces dat enige aandacht vereist. Het is geen hogere wiskunde maar vraagt wel een moment van aandacht. Neem hier dus de tijd voor. In deze handleiding kijken we specifiek naar het splitsen van bitcoin cash op de hardware wallet Ledger Nano S.

Voordat je met dit proces begint is het extreem belangrijk dat je een backup hebt. De back up bij de Nano S is zijn de 24 Engelse woorden, ofwel de recovery seed. Het bedrijf Ledger heeft eerder zelf ook deze handleiding geschreven.

Let op: dit artikel is geschreven met de beste intenties: echter zijn wij niet verantwoordelijk bij enig verlies van waarde. Er kunnen dus geen rechten worden ontleend aan dit artikel.

Korte samenvatting

1) Download de Bitcoin Cash wallet uit de Ledger Manager en installeer deze op je Ledger Nano S apparaat.
2) Open de Bitcoin Cash wallet op je apparaat en open de Ledger Wallet Bitcoin app op je computer.
3) kies voor Bitcoin Cash en voor de optie “Split”.
4) Klik op de “receive” knop in de split wallet en kopieer jouw bitcoin cash adres.
5) Klik op “Settings”, en dan op “Blockchain”, vervolgens op “Bitcoin Cash” en kies de “main” optie.
6) Verstuur het bedrag uit de “Bitcoin Cash Main wallet” naar het adres van de “Split wallet” waarvan je het adres bij stap 4 hebt gekopieerd.

Uitgebreide beschrijving

Als eerste dien je de bitcoin cash applicatie te installeren op jouw fysieke Ledger, dit doe met behulp van de software genaamd Ledger Manager die hier te downloaden is. Open de link in webbrowser Google Chrome. Sluit vervolgens de Ledger aan op je computer en start het programma Ledger Manager en installeer de bitcoin cash applicatie.

Dit is ook de applicatie waarmee je jouw “Ledger Wallet Bitcoin” applicatie op je computer mee wilt openen, dus niet de standaard “Bitcoin” applicatie op je apparaat maar juist de nieuw geïnstalleerde “Bitcoin Cash” applicatie op het apparaat.

 

Eerste keer opstarten

De eerste keer dat je jouw Ledger Wallet Bitcoin applicatie opstart krijg je het volgende scherm te zien. De linkse optie is “bitcoin” en dit is de normale bitcoin wallet die je gewend bent. Naast de bitcoin wallet is er de “bitcoin cash” optie bijgekomen, dit is een aparte wallet waar jouw bitcoin cash instaan.

Als we kiezen voor de linker optie (dus bitcoin) komen we dus in onze ‘normale’ bitcoin wallet. Zoals je hieronder kunt zien hebben wij een voorbeeld wallet met daarin 0,02496954 BTC.

Het balans van 0,02496954 BTC stond in deze wallet voor 1 augustus 14:20 en dit betekent dat we het zelfde balans in bitcoin cash (BCH) hebben. Om te wisselen naar de BCH omgeving kies je in het menu bovenaan voor de “settings” knop en kies je de optie rechtsonder genaamd “blockchain”. In de afbeelding hieronder zijn deze keuzes onderstreept met een rode balk.

Vervolgens komen we weer op onderstaand scherm waar we de keuze weer hebben tussen bitcoin en bitcoin cash. Deze keer kiezen we voor de rechtste optie “bitcoin cash”.

Eenmaal voor bitcoin cash gekozen krijgen we de volgende keuze: “main” of “split”. We kiezen in eerste instantie de “split” en vervolgens laadt de BCH wallet.

In de afbeelding hieronder zijn we ingelogd in de BCH split wallet waar we nog geen BCH saldo hebben staan. Deze willen we namelijk gaan versturen vanuit de main wallet waar de BCH op dit moment staan. Wat we nodig hebben van de “bitcoin cash split” wallet is het BCH adres. In dit geval is het nieuwe BCH adres: 1Amaxxc3E8CdhmsFQnJa42GW6m1L4V3KEV

Om onze BCH te claimen gaan we terug naar de wallet keuze en kiezen we in plaats van “split” voor de “main” bitcoin cash wallet.

Nadat we de main optie hebben gekozen krijgen we toegang tot onze BCH balans met daarin: 0,02496954 BCH. Deze willen we sturen naar het de nieuwe BCH adres die we eerder uit onze “bitcoin cash split” wallet hebben gekopieerd. Het eerder gekopieerde adres: 1Amaxxc3E8CdhmsFQnJa42GW6m1L4V3KEV. Deze vullen we dus in bij de “bitcoin cash main wallet” onder de groene send knop, zoals hieronder wordt weergegeven en vervolgens sturen we deze transactie naar de “bitcoin cash split wallet”.

Nadat we de BCH uit de “Bitcoin Cash Main Wallet” naar het adres van de “Bitcoin Cash Split Wallet” hebben verstuurd is de split afgerond. We hebben nu onze ‘normale’ bitcoins in onze bitcoin wallet en de bitcoin cash in onze bitcoin cash split wallet. Zoals je hieronder kunt zien is het BCH saldo inmiddels bijgeschreven.

Opmerkingen

In onze handleiding was onze split in de Ledger Nano S succesvol. We raden je aan om dit artikel rustig door te lezen voordat je de procedure zelf gaat uitvoeren. Let op: dit artikel is geschreven met de beste intenties: echter zijn wij niet verantwoordelijk bij enig verlies van waarde. Er kunnen dus geen rechten worden ontleend aan dit artikel.

Delen:
Tags

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin