Bitcoin Cash is nu twee blockchains en dat gaat niet snel veranderen

Het is zes dagen geleden dat de Bitcoin Cash blockchain is gesplitst en geen van beide partijen lijkt klaar om hier mee te willen stoppen. Exchanges en handelskantoren zijn gestopt met het verkopen van Bitcoin Cash in de aanloop naar de controversiële hard fork activering vanaf afgelopen donderdag. En nu beginnen cryptocurrency exchanges te geloven dat Bitcoin Cash gewoon altijd twee cryptocurrencies kan blijven.

Op dinsdag bevestigde Coinbase bereid te zijn om in beperkte mate de handel in Bitcoin Cash te hervatten. Deze in de Verenigde Staten gevestigde cryptocurrency exchange zal Bitcoin Cash ABC (Adjustable Blocksize Cap) aanbieden als Bitcoin Cash. Ook zegt Coinbase dat het de bedoeling is om uiteindelijk het opnemen van Bitcoin Cash SV (Satoshi Vision) mogelijk te maken. Maar dat zal waarschijnlijk “ten minste een paar weken” duren.

Andere grote exchanges, zoals Poloniex en Bitfinex, zijn al begonnen om beide blockchains te ondersteunen. Ze gebruiken het originele BCH symbool niet meer en de twee nieuwe cryptocurrencies worden gezien als BCHABC (BAB) en BCHSV (BSV)

Volgens de gegevens van Coin Dance (https://cash.coin.dance/) is de Bitcoin Cash ABC blockchain sterker dan de Bitcoin SV blockchain. Zowel als gekeken wordt naar het aantal blokken de geleverde proof of work. Ondanks dat Bitcoin SV duidelijk achterloopt kwa marktprijs en het aantal gevonden blokken, bevestigen voorstanders van Bitcoin SV dat ze uiteindelijk de Bitcoin ABC blockchain gaan overtreffen. Een van deze voorstanders is Craig Wright (hoofdwetenschapper bij nChain) en hij is degene die de Bitcoin SV roadmap ontwikkelde. Hij geeft aan:  “We concurreren nog steeds met elkaar. Dit gaat enige tijd duren. Dit is geen splitsing van de blockchain, dit is er 1 overleeft en 1 sterft en het zal niet de onze zijn die sterft. ” Hij legde uit dat de Bitcoin SV blockchain uiteindelijk de winnaar zou worden door de andere kant failliet te laten gaan. Wright stelde dat de huidige hashing power die het Bitcoin ABC netwerk ondersteunt maar beperkt beschikbaar is.

Aan de zijde van Bitcoin ABC beweren voorstanders echter dat de huidige hashing power op Bitcoin ABC maandenlang duurzaam kan draaien. Roger Ver, CEO van mining pool Bitcoin.com zegt hierover:

“Het gaat niemand iets aan waar we de hashing power vandaan halen en het is zeker niet voor een enkele dag. Het is zo lang als we willen en kunnen nog een decennium lang doorgaan.”

Maar toch is de realiteit dat zowel Bitcoin SV als Bitcoin ABC met verlies aan het minen zijn. Volgens cijfers van Coin Dance zouden bitcoin miners 75 procent meer winst maken door de Bitcoin blockchain te minen in plaats van die van Bitcoin SV of Bitcoin-ABC. Dit is vooral van toepassing op mining pools zoals Ver’s bitcoin.com, die opzettelijk hashing power heeft weggehaald van bitcoin mining (BTC) naar bitcoin cash (BCH). Maar in tegenstelling tot vóór de hard fork, is de prijs van bitcoin cash verder weg dan dat het ooit was.
Volgens TradingView was de markt voor bitcoin cash voorafgaand aan de activering van de hard fork $ 504,04. Sinds de oprichting heeft Bitcoin ABC nauwelijks een prijs van $ 300 overschreden. En hoewel Bitcoin SV een hoogtepunt bereikte van $ 170,97 kort na de lancering, is de cryptocurrency sindsdien gestaag in waarde gedaald tot $ 60.

Aan beide kanten worden momenteel zware verliezen geleden. Ryan X Charles van online betalingsplatform MoneyButton zegt dat in principe iedereen verloren heeft. Er is erge schade aangericht aan de reputatie van de leiders van zowel de Bitcoin ABC als de SV kant. In overeenstemming met dit sentiment bevestigde Taariq Lewis (CEO van Promise Protocollen) dat de splitsing de markten heeft geschaad, zijn voorspelling is dat Bitcoin ABC en SV beide wel zullen ‘overleven’.

Het blijft de vraag of Bitcoin ABC de leiding blijft behouden als het dominante bitcoin cash netwerk of dat er netwerk aanvallen komen door Bitcoin SV miners. Het lijkt erop dat de controverse rond Bitcoin Cash nog niet over is en dat zoals door Roger Ver aangegeven er geen ‘overwinning’ zal zijn voor beide partijen.

 

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin