Bitcoin Cash hard fork

De kans is groot dat er aankomende donderdag een hard fork plaatsvindt op het Bitcoin Cash netwerk. De blockchain van Bitcoin Cash wordt dan opgesplitst in Bitcoin ABC en Bitcoin SV.

Hard fork
Een “fork” is een verandering in de software van digitale valuta die twee aparte versies van de blockchain maakt met een gedeelde geschiedenis. Forks kunnen tijdelijk zijn, een paar minuten duren of kunnen een permanente splitsing zijn in het netwerk waardoor twee afzonderlijke versies van de blockchain worden gemaakt. Als dit gebeurt, worden er ook twee verschillende digitale valuta’s gecreëerd, bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) en Bitcoin Cash (BCH). Nu zal dus de Bitcoin Cash blockchain splitsen in deze twee cryptomunten:

Bitcoin ABC
Deze currency wordt beheerd door het Chinese Bitmain, de grootste fabrikant van mining-apparatuur ter wereld. Zij willen de huidige blokgrootte van 32 MB aanhouden. Volgens de website CoinDance draaien er momenteel 1.082 verschillende nodes Bitcoin ABC.
Wanneer we naar de rekenkracht van Bitcoin ABC kijken dan zien we dat ‘slechts’ 27 procent van alle Bitcoin Cash blokken worden gemined door Bitcoin ABC nodes. Ondanks dit relatief lage aantal staat de koers wel al op een flink hogere waarde dan die van Bitcoin SV.

Bitcoin SV
Dit is de cryptocurrency van Craig Wright. Wright wil de blokgrootte namelijk verhogen naar 128 MB. Bitcoin SV wordt gedraaid op een beduidend lager aantal nodes, namelijk 171. Maar, wanneer we naar de rekenkracht van Bitcoin SV kijken zien we dat op dit moment bijna driekwart van alle blokken worden gemined door Bitcoin SV nodes.
Vanwaar dit grote verschil? Dit komt omdat grote mining pools op het Bitcoin Cash netwerk hebben aangegeven Bitcoin SV te ondersteunen. Dat gaat dan bijvoorbeeld om CoinGeek, SVPool, BMG Pool, okminer en mempool. Qua aantal nodes zijn deze partijen in de minderheid, maar de rekenkracht van deze miningpools zijn sterker.

Wordt Bitcoin ABC of Bitcoin SV de winnaar van deze hard fork? We weten het na donderdag 15 november.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin