Bitcoin betalingen worden populairder in de Baltische staten

Cryptocurrencies winnen aan populariteit in de Baltische staten, hier is namelijk nog geen uitgebreide regelgeving ingevoerd. Bedrijven uit meerdere sectoren, waaronder onroerend goed, online handel, de horeca en zelfs de gezondheidszorg, profiteren nu al van crypto betalingen. Sommige bedrijven uit de Baltische regio bieden hun diensten al wereldwijd aan.

Cryptocurrencies worden steeds algemener geaccepteerd in Litouwen, Letland en Estland, waar het kopen van een kopje koffie met bitcoin tegenwoordig niet meer speciaal is. Cafés, bars, restaurants, hotels, souvenirwinkels en zelfs een orthopedische kliniek accepteren nu cryptos, volgens de lokale media. Het lijkt erop dat de Baltische Tijgers van Europa nu de “Bitcoin-tijgers” van Europa worden. Meer dan 30 locaties in Vilnius accepteren crypto betalingen, in Tallinn zijn er 26, en in Riga 21, volgens Coinmap (https://coinmap.org/#/world/56.64414704/26.07055664/7). Bitcoin geldautomaten zijn te vinden in de hoofdsteden van Estland en Litouwen, volgens Coinatmradar.

Ongeveer een maand geleden kondigde de franchisenemer van United Colors of Benetton in Litouwen aan dat hij cryptocurrencies zou accepteren. De winkels van het modemerk in Vilnius accepteren nu bitcoin, ethereum, Dash, NEM en Steem via een partnerschap met CopPay. De, in Wit-Rusland gevestigde, betalingsprovider biedt onmiddellijke conversie naar fiat tegen een wisselkoers op basis van gegevens van verschillende beurzen. “Onze medewerkers vinden het leuk omdat het eenvoudig en gemakkelijk is. Er was geen extra training nodig “, zei Arturas Zuokas, mede-eigenaar van het bedrijf en voormalig burgemeester van Vilnius.

Overigens heeft Litouwen al een platform dat lijkt op dat van CopPay. Het lokale bedrijf Coingate tekende onlangs een overeenkomst met een Franse ontwikkelaar van online betaaloplossingen. De Litouwers zijn van plan diensten te verlenen aan 80.000 verkopers over de hele wereld.

Er zijn nog geen alomvattende regels opgesteld in de Baltische staten met betrekking tot cryptocurrency. Letland heeft onlangs geprobeerd om cryptocurrencies voor belastingdoeleinden gedeeltelijk te erkennen. De autoriteiten in Riga zeiden dat bitcoin “als een ruilmiddel” kon fungeren. Als gevolg hiervan wordt 20% belasting geheven op winsten uit cryptocurrency.

Estland, misschien wel het meest digitaal ontwikkelde Baltische land, denkt over het uitgeven van zijn eigen cryptocurrency. Tallinn geeft het idee niet op, ondanks de negatieve houding van de Europese Centrale Bank. Ambtenaren achter het project zijn nog steeds aan het pushen voor het uitgeven van “estcoin”, niet als een crypto, maar als een token.

De centrale bank van Litouwen, die enige tijd tegen cryptocurrencies was, is begonnen om vertegenwoordigers van de crypto-sector te spreken over het regelgevend kader. “De ontkenning en terughoudendheid om de cryptocurrency-wereld te begrijpen en ermee te werken, leidt ons nergens”, zei een hoge ambtenaar van Lietuvos Bankas vorige week.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin