Bitcoin en belastingen: buitenland
Hoe langer hoe meer Bitcoin bekend begint te geraken, hoe meer berichten er uit het buitenland komen hoe dit fiscaal aanzien moet worden. In België is het nog afwachten op duidelijkheid, maar we werken aan een bericht dat hopelijk alle mogelijkheden belicht.
Intussen zullen we deze pagina gebruiken om de situatie weer te geven in het buitenland, want dit kan handig materiaal zijn om te vergelijken hoe de overheden aldaar Bitcoin aanzien.
Het is een moeilijk onderwerp. Velen stellen zich dan misschien ook de vraag: Waarom wordt er in België BTW geheven op zilver, terwijl dat voor goud niet het geval is? Dat zou net hetzelfde zijn als Litecoins aan de BTW te onderwerpen en Bitcoins niet. Zo zie je maar dat de grens toch dun is en dat het interessant kan zijn een overzicht te maken over de fiscaliteit in andere landen.
Onderstaand is maar een fractie van wat er terug te vinden is over bitcoin en de regelingen over de gehele wereld. Vele overheden moeten zich immers ook nog uitspreken over de digitale valuta. Volgende sites verzamelen deze informatie op meer courante wijze:
- Interactieve map met overzicht per land
- Topic op Bitcointalk forum
- Overzicht op Wikipedia
- België (geen definitief of fiscaal advies)
Bitcoins in Duitsland
Duitsland was er vroeg bij om Bitcoins te erkennen als een legaal betaalmiddel. Ze aanziet het niet als een digitale valuta of buitenlandse valuta, maar als een financieel instrument dat onze de Duitse bankregels valt.
Als je goederen koopt met Bitcoins, dan zullen op deze goederen BTW verschuldigd zijn. Koop je echter Bitcoins aan, dan is dit in principe ook vrijgesteld van BTW.
Dit heeft als gevolg dat commerciële winsten die voortvloeien uit het gebruik van de valuta, aan belastingen onderworpen zijn. Het uitgangspunt is dat als de Euro zou verdwijnen, dan kan de Bitcoin een alternatief bieden. Zo is het dan ook nodig om de Bitcoin hetzelfde te behandelen als de Euro.
Duitsland wil dus niet tussenkomen in de keuzes die hun bevolking maken over geld. Ons inziens een goede zaak aangezien Bitcoins de positieve feedback van overheden kunnen gebruiken om echt tot het ware doel (nl. een betaalmiddel zijn) te kunnen komen.
Bitcoin belastingen in Nederland
Alhoewel Nederland bitcoins niet als digitale valuta aanziet omdat het niet aan de wettelijke eisen voldoet, moeten de inkomsten die eruit worden behaald, wel aangegeven worden in de aangifte. De bitcoins die in jouw bezit zijn moet je aangeven in box 3. Het bedrag moet je omrekenen naar euro’s. Ontvang je ze als loon, dan wordt het aanzien als een loon in natura.
Bitcoins in Polen
Polen beschouwd Bitcoins momenteel nog niet als een betaalmiddel. Het aanziet het als een ‘virtuele dienst’ waardoor er dus in principe BTW op verschuldigd is.
Bitcoins in Finland
Finland volgt momenteel het standpunt van Polen: Bitcoins worden er momenteel niet als een valuta beschouwd, waardoor er BTW op verschuldigd is omdat het wordt aanzien als een ‘virtuele dienst’.
Bitcoins in Noorwegen
Noorwegen volgt momenteel het standpunt van Polen en Finland: Bitcoins worden er momenteel niet als een valuta beschouwd, waardoor er BTW op verschuldigd is omdat het wordt aanzien als een ‘virtuele dienst’.
De Noorse overheid heeft besloten de Bitcoin niet te erkennen als echt geld. De digitale valuta wordt echter wel gekwalificeerd als vermogen, waarover winstbelasting zal moeten worden betaald. Dit belastingpercentage zal worden gesteld op 25 procent.
Denemarken: belastingvrij
Autoriteiten in Denemarken hebben beslist dat alle winsten die komen uit bitcoins belastingvrij zijn. Daarentegen staat ook dat verliezen niet aftrekbaar zijn. Denemarken beschouwd het hele Bitcoin gebeuren dus als een volledig private aangelegenheid.
Bitcoins in Amerika
Volgens ons is er nog geen officieel standpunt gekomen uit Amerika, behalve een rechter in Texas die de BItcoin als geldig betaalmiddel beschouwde. Er zijn wel twee hoorzittingen in de Amerikaanse senaat geweest (17 en 18 november), waardoor dus in de nabije toekomst wel een officiële mededeling wordt verwacht. Eerder dit jaar werden wel publicaties verspreid waarin Amerika toch belastingen zou willen heffen op inkomsten uit bitcoins.
Update maart 2014: de ‘IRS’ (Internal Revenue Service) heeft een beslissing genomen. Bitcoins worden aanzien als een bezit en dus niet als valuta waardoor ze op dezelfde manier wordt belast zoals het bezitten van goud en de winsten of verliezen die daaruit komen. Bij elke transactie die gemaakt wordt, zal dus ook berekend moeten worden wat de winst of verlies is ten opzichte van de dollar of een andere valuta. Dit moet gebeuren op de dag waarop de bitcoins ontvangen wordt. Bitcoin miners moeten hun inkomsten aangeven in het jaar waarin deze bitcoins gemined werden, en dus niet op het moment dat deze bitcoins verkocht worden.
Bitcoins in Rusland: illegaal
De Russische autoriteiten hebben bekendgemaakt dat het gebruik van bitcoins in het land illegaal is omdat de kans op witwassen van geld of financiering van terrorisme te hoog is. Alleen de roebel is in Rusland legaal. “Systemen voor anonieme betalingen en cybervaluta die een flinke omloop hebben gehaald – inclusief de bekendste, bitcoin – zijn geldsubstituten en mogen niet worden gebruikt door individuen of rechtspersonen”.
Thailand: Bitcoins verboden
Terwijl de meeste landen hun burgers complete vrijheid geven om zelf hun keuzes te maken wat hun geld betreft, is dat in Thailand niet het geval: De Thaise Nationale Bank heeft de bitcoin kortweg verboden: Alle activiteiten, tot zelfs het kopen of verkopen van bitcoins zijn dus een overtreding. Hun motivatie? Die komt van het feit dat bitcoins niet zijn uitgegeven door een nationale bank.
Update maart 2014: Dit standpunt werd nadien opnieuw ingetrokken.
Bitcoins Korea: Voorlopig vrijgesteld
Korea heeft nog geen officieel bericht de wereld ingestuurd, omdat ze Bitcoin eigenlijk nog niet goed kennen. Via een persberichtje echter werd wel verstaan dat het voor dit moment nog geen belastingen worden geheven op Bitcoins. Dit signaal kan ook slecht zijn voor de bitcoin: Korea kan op die manier stellen dat bitcoins geen echt betalingsmiddel zijn. De publieke opinie is met dit nieuws voorlopig echter wel opgetogen.