argentinie bitcoin

Bitcoin nog nooit zoveel waard geweest… in Argentinië

De bitcoin koers heeft deze week zijn hoogste punt ooit bereikt. Helaas niet in België maar wel in Argentinië

Bitcoin heeft namelijk zijn All Time High bereikt in de Argentijnse peso. Op dat moment was de waarde van bitcoin maar liefst 394.000 peso, dat meldt de Financial Times op maandag 27 mei. Hieronder ziet u de bitcoin koers ten opzichte van de Argentijnse peso:

Bron: bitcoinaverage

Waarde van pesos ten opzichte van dollar en euro

Ziet er anders uit? Dat komt omdat wij de bitcoin-grafiek in euro of in dollar gewend zijn. Ook de euro en de dollar schommelen in waarde, maar deze koersbewegingen zijn niet erg groot. Daarom lijkt de bitcoin grafiek in euro en dollar erg op elkaar.

Maar in Argentinië is ligt dit helemaal anders. In verhouding tot de Amerikaanse dollar blijft de Argentijnse peso in waarde dalen. Op dit moment is één Argentijnse peso slechts 0,02199 Amerikaanse dollar waard. In 2018 was dat nog het dubbele. 

Bitcoin in Argentinië enorm populair

Er doet zich een bijzondere situatie voort. In dollar of in euro is bitcoin nog niet volledig hersteld van de top. Maar in Argentijnse peso staat de bitcoin hoger dan ooit.

Het is dan ook niet gek dat bitcoin in Argentinië op dit moment populairder is dan ooit. In de week van 11 mei werd er voor een recordaantal aan Argentijnse pesos in bitcoin verhandeld.

De grafiek hieronder laat het bitcoinvolume in Argentinië zien van peer-2-peer-exchange LocalBitcoins:

Politieke situatie in Argentinië loopt uit de hand

Argentinië bevindt zich momenteel in een crisis. De waarde van de nationale munt blijft maar dalen ten opzichte van de dollar. Tegelijkertijd stijgen de prijzen voor openbare voorzieningen zoals gas en elektriciteit.

En dat allemaal terwijl het land steun krijgt van het Internationaal Monetair Fonds. Zij lenen 49 miljard euro uit om de Argentijnse economie te steunen. In ruil daarvoor moet Argentinië het begrotingstekort terugdringen. Dat lukt nu alleen nog niet goed.

Later dit jaar worden er nieuwe presidentsverkiezingen gehouden. Analisten van de Financial Times verwachten dat de uitslag van deze verkiezingen wel eens belangrijk kunnen zijn voor de Argentijnse economie.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin