Onderzoek: Bitcoin al bijna 70 keer gehardforkt

Bitcoin hardforken was vroeger een zeldzaamheid, maar tegenwoordig lijkt het meer de normale gang van zaken. Iedere week vindt er wel een Bitcoin hardfork plaats. Op moment van schrijven zijn er in totaal 69 Bitcoin hardforks en nog eens 18 altcoin hardforks. Eigenaren van Bitcoin, Monero, Ethereum en Litecoin kunnen nu bijna 80 extra coins gratis claimen. Of het de moeite waard is om dit te doen, is nog maar de vraag.

Het is algemeen bekend dat sinds de lancering van Bitcoin Cash, zowel de kwaliteit en waarde van hardforks is afgenomen. Wat minder algemeen bekend is, is hoeveel hardforks er zijn geweest. De namen Bitcoin Coral, Bitcoin Sudo en Bitcoin Star zijn niet echt bekende namen. Dat zullen deze coins naar verwachting ook nooit worden. Bovenstaande hardforks zijn samen met alle andere hardforks te vinden op de uitgebreide lijst van forkdrop.io.

Voor iedereen met een interesse in hardforks, bevat forkdrop.io handleidingen om ze te claimen. Of deze munten de moeite waard zijn om te claimen, is echter discutabel.

Van de 69 Bitcoin hardforks zijn er slechts 10 verhandelbaar op verschillende beurzen. Samen hebben deze coins een waarde van $941 (ongeveer 0,12 BTC). Zonder Bitcoin cash blijft er slechts $206 (ongeveer 0.026 BTC) over. Tenzij je op de hardfork datum van Bitcoin Cash (01-08-2017) Bitcoins bezat, is het niet altijd de moeite waard om deze geforkte coins te claimen.

Voor degenen die gezegend zijn met grote hoeveelheid Bitcoins, heerst er nog een ander risico. Coins claimen van een hardfork betekent dat de Bitcoins verplaatst moeten worden, omdat de privésleutel wordt blootgesteld aan een site van een derde partij. Het nemen van dit risico is in veel gevallen niet de moeite waard.

Als het om altcoins gaat, ziet het er niet veel beter uit. Forkdrop.io laat zien dat er 18 altcoin hardforks zijn. Maar, er zijn nog veel meer meer coins geforkt door de code te kopiëren en eigen aanpassingen aan te brengen. Verge is hier een voorbeeld van. Verge is een fork van Dogecoin, maar er zijn geen Verge coins 1:1 verstrekt aan Dogecoin houders. De altcoin sectie van forkdrop.io bevat zes Ethereum forks, drie Litecoin forks en zes Monero forks, plus een aantal andere forks. Slechts drie van deze forks zijn ook officieel verhandelbaar. Samen hebben ze een gecombineerde waarde van slechts $20. Ook bij deze altcoins heeft het dus niet altijd zin om deze te claimen.

Een coin die niet op forkdrop.io staat is Bitcoin Private. Deze coin is anders dan voorgaande voorbeelden, doordat het een hardfork is van zowel Zclassic als ook Bitcoin. Bitcoin Private begon op de beurs met een waarde van ongeveer $80, maar is op moment van schrijven al verviervoudigd, in minder dan een maand tijd.

Hardforks kunnen erg spannend of interessant zijn, maar zijn in de praktijk niet altijd even lucratief.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin