Wat kunt u verwachten van de bitcoin koers en prijs in 2021?

Wilt u weten wat u kunt verwachten van bitcoin in 2021? Pak dan de glazen bol erbij. En vergeet niet om uw glazen bol te vragen naar de staat van de globale economie, lokale regelgeving en de bitcoin block halving van 2020. Want alledrie hebben mogelijk een grote impact op de koers.

De globale economie en lokale regelgeving zijn van belang en heel interessant. Maar eigenlijk is het vooral giswerk hoe zich dit de komende twee jaar gaat bewegen. Wat wel zeker is, is dat de block halving invloed gaat hebben op de bitcoin koers verwachting van 2021.

Het belang van de bitcoin block halving

Tot nu toe zijn er twee bitcoin block halvings geweest. Dit betekent dat elke vier jaar de beloning voor bitcoin miners wordt gehalveerd. Mocht dit de eerste keer zijn dat u leest over deze halvering, dan is het verstandig om dit artikel tot u te nemen.

  1. Op 28 november 2012 vond de eerste halvering plaats.
  2. Vier jaar later, op 9 juli 2016 was de tweede halvering.
  3. De volgende halvering zal ergens in mei 2020 zijn.

De komende halvering is één van de belangrijkste indicatoren om uw verwachtingen van 2021 van de bitcoin koers te kunnen bepalen. Uit het verleden bleek namelijk dat na elke halving, de koers anderhalf jaar omhoog gaat. En anderhalf jaar na de halvering van mei 2020 is eind 2021.

Maar eerst wat cijfers:

  • De bitcoin koers was tijdens de eerste halving 12,50 dollar. Binnen anderhalf jaar steeg de koers naar 665 dollar. Dat is een stijging van maar liefst 5180%
  • Tijdens de tweede halving was bitcoin 650 dollar waard. Anderhalf jaar later bereikte bitcoin zijn all time high met 20.000 dollar. Een toename van zeker 2977%

Wat gebeurt er bij de derde halving?

De derde halving is in mei van 2020, anderhalf jaar later is dus november 2021. Als we iets uit het verleden kunnen leren, is dat de koers anderhalf jaar na een halving een tot op dat moment absoluut hoogtepunt behaalt.

Dat wordt ook weergegeven in de logaritmische grafiek hieronder. Elke groen vierkant begint op de halving en stopt anderhalf jaar later.

koers van bitcoin in 2020 en 2021

Logaritmische koers bitcoin

Bitcoin is nog jong is en er zijn pas twee halveringen geweest. Beslis zelf of we met twee halveringen al kunt spreken van een trend.

Bitcoin wordt almaar schaarser

Maar u kunt ook op een andere manier naar de halving van mei 2020 kijken. Nieuwe bitcoins worden twee keer zo schaars. In plaats van dat er elke tien minuten, voor vier jaar lang 12,5 bitcoin bijkomen, zijn dat er na de halving nog maar 6,25 per tien minuten.

In totaal worden slechts 21 miljoen bitcoins gecreëerd. Dit is een belangrijk onderdeel van het Bitcoin-protocol. Steeds meer mensen gebruiken bitcoin voor verschillende doeleinden maar er komen dus steeds minder bitcoins op de markt.

De vraag neemt dus toe en we weten allemaal wat dat betekent. De toenemende vraag naar een beperkte grondstof maakt het schaars, wat leidt tot een waardestijging. Zeker bij bitcoin, omdat deze niet kosteloos bij te maken is. Het totale aanbod staat vast, en de groei van nieuwe bitcoins neemt af.

Stock to flow van bitcoin

Om uw bitcoin verwachting van 2021 nog scherper te krijgen, kunt u ook kijken naar het stock to flow (SF) model. Veel bitcoin investeerders zweren hierbij. Dit model komt van een analist op Twitter die zichzelf Plan B noemt.

In het kort komt dit neer op: hoeveel jaar heeft een goed nodig om de totale huidige voorraad te produceren. Goud heeft op dit moment de allerhoogste SF-score. De SF-score van goud is 62: goud heeft 62 jaar nodig om de totale huidige voorraad te produceren. Op dit moment heeft bitcoin een SF-score van meer dan 25 en na de halving wordt dat minimaal 50.

Plan B heeft gekeken naar het verleden en op basis daarvan onderstaande grafiek gemaakt. De zwarte lijn geeft aan wat de waarde van bitcoin zou moeten zijn volgens SF. De gekleurde bolletjes vertegenwoordigen de echte koers.

stof flow bitcoin

De bolletjes komen redelijk goed overeen met de zwarte lijn. Daarom hebben investeerders zoveel vertrouwen in dit model, ze baseren hun verwachtingen van 2021 hier maar al te graag op.

Het SF-model voorspelt een bitcoin waarde in 2021 van ongeveer 75.000 euro (83.000 dollar). Plan B voorspelt dus niet dat dit de koers van bitcoin wordt, maar wel dat bitcoin dit bedrag waard zou moeten zijn op basis van Stock to Flow.

Ecomie en regelgeving

In 2019 zijn een paar grote ontwikkelingen van invloed geweest op de koers van bitcoin. Dit zal niet anders zijn in 2021, verwacht hetzelfde:

  • Handelsvolume op Bakkt: dit handelsplatform voor instituties is halverwege 2019 geïntroduceerd. Na een sloom begin, zit er een stijgende lijn in het dagelijkse handelsvolume. Denk aan 1000 bitcoin per dag.
  • Libra: het gaat overigens niet alleen om Facebook’s libra, maar om alle zogenaamde cryptocurrency die door grote bedrijven worden ontwikkeld. Of Libra er wel of niet komt, is niet eens van belang meer. Door de commotie en de argumenten waarom libra wel/niet mag komen wordt er zelfs vanuit de Amerikaanse politiek naar bitcoin verwezen. Libra zorgt ervoor dat de onafhankelijkheid en het decentrale karakter van bitcoin worden benadrukt in de media.
  • CBDC: steeds meer landen en hun centrale banken houden zich bezig met een Central Bank Digital Currency, ofwel een nationale cryptomunt. Dit is in reactie op Libra. Alle grote wereldmachten zijn ermee bezig en China lijkt de eerste te zijn die een eigen crypto klaar kan hebben. De aandacht voor CBDC’s zorgt ervoor dat er meer aandacht is voor blockchain en bitcoin. China is al bezig met een eigen munt en op het moment dat President Xi verklaarde dat blockchain potentie heeft, steeg de bitcoin koers met 40%. Het is nu wachten op een reactie vanuit de VS en Europa.
  • Handels- en valutaoorlogen: verwacht een toevlucht naar goud en bitcoin, want iedereen wil de waarde van zijn euro’s behouden. In Trump’s eerste/enige termijn heeft hij veel importtarieven op producten uit China en Europa geplaatst. De tegenreactie vanuit beide gebieden was voorspelbaar: meer tarieven. Dit leidde uiteindelijk tot een race die nog niet voorbij is: de race voor wie de zwakste munt heeft. Want een zwakkere munt leidt tot meer export. Burgers en bedrijven zijn hier uiteindelijk de dupe van want onze munt wordt zo minder waard.
  • Macro economie: houd ook het financiële nieuws in de gaten, niet alleen de bitcoin koers. Alles hangt namelijk samen. Kijk naar de aandelenmarkt, de obligatiemarkt, de huizenmarkt en de rentestanden van de spaarrekeningen. Op het moment dat deze markten minder aantrekkelijk worden, is een toevlucht naar het rendement van cryptocurrency’s en in het bijzonder bitcoin een goed alternatief.

Lastige prijs

Misschien heeft u het al door, het is niet simpel om de verwachtingen van bitcoin in 2021 te voorspellen. Laat staan een bedrag te noemen. De disclaimer is dan ook dat dit artikel niet gezien moet worden als koopadvies. Doe vooral uw eigen research.

Onderzoek afgerond en vindt u het een mooi instapmoment? Koop dan direct uw bitcoin met de app BLOX. En als u tevreden bent over uw winst kunt u uw coins meteen weer verkopen. Simpeler kan haast niet.

U krijgt nu tijdelijk uw eerste 5 euro gratis. Gebruik hiervoor de tijdelijke actiecode BITCOINBELGIE.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin