Bitcoin in 2013: Een overzicht

Terwijl Bitcoin gisteren op 3 januari zijn 5e verjaardag heeft gevierd, is het tijd om eens terug te blikken op de meest memorabele momenten van Bitcoin in 2013. In een eerder bericht met een infographic sinds het bestaan van Bitcoin kon je reeds een overzicht terugvinden sinds het ontstaan.

Januari: Bitpay investeerde 510.000 dollar in hun systeem en het totaal aantal handelaren steeg over 2.000. Met Bitpay – een dienst om betalingen te verwerken – kunnen handelaren makkelijk bitcoin als betaalmiddel accepteren. Een variant dichter bij huis is Bitonic voor Merchants. Ander belangrijk nieuws in januari was dat Avalon het eerste bedrijf was om eindelijk de super efficiënte computers te verschepen, de zogenaamde ASICs om zelf bitcoins te delven. Asic’s zijn als het ware een miljoenenindustrie geworden.

Februari: Coinbase is een dienst waar (vooral door Amerikanen) bitcoins kunnen gekocht of verkocht worden, of waar iedereen een wallet bij kan aanmaken. Zij overschreden in februari het verkoopbedrag aan bitcoins van 1 miljoen dollar per maand. Het succes wordt voornamelijk toegeschreven aan het stijgend aantal verkopers.
“The Internet Archive”, een non-profit organisatie, begon in februari ook hun werknemers te betalen in bitcoin. Zij zijn vermoedelijk de eersten om op die manier hun personeel uit te betalen.

Maart: De marktkapitalisatie van Bitcoin overschreed 1 biljoen dollar. Meer en meer gebruikers begonnen in aanraking te komen met Bitcoin en andere crytovaluta. In Forbes kwam die maand ook een artikel over Exante Ltd, het eerste bitcoin beleggingsfonds, dat gevestigd is in Malta. Het nieuws in Cyprus zorgde er voor dat Bitcoin meer en meer steeg in waarde: mensen zochten alternatieve manieren om hun geld veilig te stellen, te transfereren of beschikbaar te houden.

April: De lijst van handelaren die bitcoin accepteren als betaalwijze blijft doorgroeien: Een bar in New York, Autodealers, enz … accepteren bitcoin en de groei blijft verder duren. April stond ook bekend als de maand waarin Bitcoin de eerste echte grote crash kende. De waarde daalde maar liefst 80% in 1 week tijd en had tijd nodig om zich te herstellen in juli 2013.

Mei: Canada gaf groen licht aan wisselbeurzen en dat zorgde voor vrij spel aldaar. Het gaf kansen voor Bitcoin bedrijven die zich in Canada zouden willen vestigen. Bitcoin kende veel negatief nieuws in mei waar de meesten dachten dat het toch om een scam ging en dat grote wisselbeurzen zoals Mt.Gox door de stijgende vraag naar bitcoins in de voorbije maanden alles moeilijk kon bolwerken. Concreet dacht men dus dat de bubbel gebarsten was.

Bitcoins munten

Bitcoins

Juni: Nederland kreeg fiscaal gezien nieuws te horen: Nederlanders die inkomsten uitbetaald krijgen in Bitcoin, moeten daar belasting over betalen. Duitsland daarentegen verklaarde Bitcoins als een geldig betaalmiddel en bitcoins die langer dan 1 jaar in het bezit zouden zijn, worden vrijgesteld van belastingen. Speculatieve transacties en het delven van bitcoins daarentegen zouden wel belast worden.

Juli: SatoshiDice wordt het eerste bitcoin bedrijf om te worden overgekocht voor een prijs van 11.4 miljoen dollar. Dit was zeker een opsteker voor alle ondernemers binnen de gemeenschap omdat het een teken geeft dat het mogelijk is een business plan omtrent de digitale valuta uit te bouwen. Een tegenvaller was de reactie van Thailand, dat een verbod vestigde op het handelen in bitcoins. Namecheap, waar je internet domeinen kan registreren, kwam daarentegen wel met het nieuws dat ze bitcoins als betaling accepteren. Meer in de spotlight was het nieuws dat de gebroeders Winklevoss een fonds hebben opgericht in juli, voor het beheer van hun bitcoins.

Augustus: Meer en meer overheden beginnen zich uit te spreken over bitcoins en dat is een duidelijk teken dat het een groei kent binnen de economie. Een texaanse rechter sprak in een vonnis ook uit dat bitcoin als een vorm van valuta moet worden aanvaard. In Amerika begon ook de Senaat er zich over te buigen en kwamen er de eerste berichten binnen dat er een hoorzitting zou worden georganiseerd. In realiteit vond deze pas in november effectief plaats.

September: Het Bitcoin netwerk behaalde een snelheid van 1 petahash per seconde. Dit was ongeveer 40 keer sneller dan het begin van 2013. De Asics hadden hierbij natuurlijk een grote rol in te spelen. Belgische Minister Koen Geens zag geen problemen in bitcoin, voornamelijk omwille van het feit dat Bitcoin in België nog niet echt populair is geworden. Op andere plaatsen in de wereld is dat wel anders: de bekende Bitcoin wallet “Armory” vond investeerders en zamelde maar liefst 600.000 dollar in.

Oktober: Oktober was een belangrijke maand voor Bitcoin. De eerste geldautomaat werd geïnstalleerd in Canada en Baidu, een grote zoekmachine in China accepteerde betalingen in Bitcoins voor een van de dochterbedrijven. De populariteit in Bitcoin steeg in China en de waarde steeg opnieuw tot op het niveau in april voor de crash.

bitcoin bewegende kettingIn het begin van de maand werd de oprichter van Silk Road (een website waar illegale zaken zoals drugs verkocht worden) gearresteerd. Dit zorgde voor flink wat paniek binnen de bitcoin gemeenschap en resulteerde in een koersdaling die later zou gecorrigeerd worden met records.

In België kwam voornamelijk het nieuws er door dat een student uit Noorwegen een aantal jaar geleden voor 27 dollar aan bitcoins kocht in het kader van zijn scriptie over encryptie, en ontdekte eind oktober dat zijn investering opeens 980.000 dollar waard was.

November: Pas in november werd duidelijk hoe groot de invloed van China wel degelijk is. De koers van Bitcoin steeg enorm en raakte op een moment zelf de goudprijs van 1.242 dollar. Ook de hoorzitting van de Amerikaanse senaat vond plaats in november. De senator was wel degelijk ‘open minded’ over het concept en een echte negatieve uiting was er niet. Tijdens de twee dagen van de hoorzitting was de prijs wel heen en weer aan het schommelen maar nadien ging deze opnieuw de hoogte in.

Ander nieuws was natuurlijk dat Bitcoin werd geklasseerd in de top 100 valuta’s ter wereld.

December: Fortress Investment Group (een wereldwijd private equity en asset management bedrijf) maakte bekend dat ze werken aan een beleggingsfonds voor Bitcoin. Dit nieuws kwam op het einde van de maand en werd publiekelijk onthaald. Meer en meer waren er toch al geruchten dat Wall Street lonkt naar Bitcoin, maar of dit goed nieuws of slecht nieuws is zal nog maar moeten blijken.

December was een moeilijke maand voor Bitcoin: China publiceerde een waarschuwing en verbood derde partijen en banken om zich in te laten met Bitcoin transacties, maar het verbood Bitcoin niet en laat toe dat er Bitcoin wisselbeurzen bestaan. Dit resulteerde wel in een flinke koersdaling. Opvallend is wel het geen volledig rampscenario is geweest en dat de waarde toch bleef standhouden rond 500 dollar, met enkele dieptepunten buiten beschouwing gelaten.

Ook werd in december de 100e ‘Bitcoin bankautomaat’ verkocht. Op die manier zouden mensen geld kunnen transferen van cash naar bitcoins. Het geloof in bitcoins blijft dus wel bestaan, zelfs na het hele hobbelige parcours dat het al heeft afgelegd. David Marcus, President bij PayPal gelooft ook in het concept, heeft een deel bitcoins in het bezit en lijkt gewonnen te zijn voor het idee van digitale valuta. Mobile Vikings begon in december ook met het accepteren van bitcoins en is daarbij een van de eerste telecomoperatoren om dit te lanceren.

Wat zal 2014 brengen?

Bitcoin begint meer en meer het publiek te bereiken, iedereen is nieuwsgierig naar de evolutie van Bitcoin in 2014. Eén ding is zeker: hoe meer bekendheid Bitcoin krijgt, hoe beter het kan zijn. Bitcoin heeft nog nood aan hele goede ontwikkelaars die applicaties bouwen omtrent bitcoin. Het is en blijft een systeem dat nog in zijn kinderschoenen staat en nog een volle ontwikkeling tegemoet kan gaan. Internet bestond ook eerst zonder de mogelijkheid om e-mails te versturen, maar de dag van vandaag is internet en online mailverkeer niet meer weg te denken.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin