Bevrijd het internet

“Beware he who would deny access to information for in his hart he dreams himself your master”. Waar de bitcoin de eerste decentrale valuta is en bittorrent de decentrale manier is om bestanden te delen is de infrastructuur van het internet en daarmee het wereldwijde web alles behalve decentraal. Het internet is niets meer dan een groot computernetwerk waarbij gebruikers onderling bestanden met elkaar delen en in contact met elkaar staan, maar het internet is niet in handen van gebruikers. De toegang tot het internet wordt verleend door de zogenaamde ISP’s (ofwel internetproviders) zoals Proximus in België of Ziggo in Nederland, zij bepalen ondermeer wie toegang krijgt tot de wereldwijde informatie voorziening en nog belangrijker wie niet. Ze zijn hiermee misschien niet de ‘eigenaar’ van het internet maar wel de poortwachters.

Er zijn verschillende manieren om contact te maken met het wereldwijde web. De meeste personen maken direct verbinding via het modem dat ze bij het internetabonnement hebben gekregen, via dit modem kan de internetprovider echter precies zien hoe lang, wanneer en met hoeveel apparaten je bent verbonden – niet erg privacy vriendelijk dus en mogelijk niet iets wat je met een poortwachter wilt delen. Om je privacy te vergroten kun ervoor kiezen om tussen het modem van je internetprovider en het apparaat waarmee je het internet op wilt gaan, een eigen router te plaatsen. Kies bijvoorbeeld voor een Netgear router en installeer hier vrije- opensource software op zoals OpenWrt. Hierdoor kan de internetprovider niet meer zien hoeveel apparaten er zijn verbonden en hoe lang deze al verbonden zijn in je thuisnetwerk – het enige wat de internetprovider nog ziet is jouw router die in verbinding staat met hun modem. Een andere optie is een VPN (Virtueel Particulier Netwerk) waarmee je verbinding versleuteld wordt en je data aanvragen bij bijvoorbeeld websites vanuit een andere locatie komen, de internetprovider kan zien dat je verbinding maakt via een VPN maar kan de data niet meelezen – een combinatie van een eigen router met OpenWrt en een VPN verbinding vergroot je privacy aanzienlijk.

Met OpenWrt en een VPN kunnen gebruikers hun privacy vergroten maar het huidige internet wordt er niet decentraler van. Hackers en andere internet activisten voeren al jaren een actieve strijd om het internet decentraal te krijgen maar de enige optie lijkt een totaal nieuw internet beginnen, het zogenaamde Hyperboria. Een video over deze strijd is eerder gemaakt door het Amerikaanse Vice en is hieronder te bekijken.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin