Beveilig u digitale leven

Dit is een vertaling van het artikel: “How to encrypt your entire life in less than an hour” van Quincy Larson. Het artikel is op sommige punten aangepast om meer van toepassing  te zijn voor Nederlandstalige. Het artikel heeft niet direct met bitcoin te maken maar is ongetwijfeld interessant voor de bitcoin enthousiastelingen.

“Alleen de paranoïde overleven.” – Andy Grove

Andy Grove was een Hongaarse vluchteling die aan het communisme ontsnapte, bouwkunde studeerde, en uiteindelijk de personal computer revolutie leidde als CEO van Intel. In 2016 overleed Grove na een lange strijd tegen de ziekte van Parkinson.

Als een van de meest machtige personen ter wereld ons aanmoedigt om paranoïde te zijn, is het waarschijnlijk slim om naar hem te luisteren.

Grove is niet de die aanmoedigde voorzichtig (of paranoïde) te zijn. Zelfs het hoofd van de FBI – de Amerikaanse federale politie – raadt iedereen bijvoorbeeld aan hun webcam af te plakken.

“Ik heb toch niets te verbergen? Waarom zou ik me zorgen maken?” Zoals het motto van het surveillance programma van het Verenigd Koninkrijk luidt: “If you’ve got nothing to hide, you’ve got nothing to fear.”

Nou, gezagsgetrouwe burger u heeft wel degelijk iets te vrezen. U heeft redenen om uw apparaten, uw bestanden en uw communicatie met dierbaren veilig te stellen.

“If one would give me six lines written by the hand of the most honest man, I would find something in them to have him hanged.” — Cardinal Richelieu in 1641

In dit artikel zullen we laten zien hoe u uzelf kunt beschermen door gebruik te maken van state-of-the-art encryptie. Met een paar kleine aanpassingen kunt u uw privacy en veiligheid vergroten.

De basis is gezond verstand

Om duidelijk te zijn, alles wat we aanraden hier is 100% gratis en 100% legaal. Als u de moeite doet om in de nacht u deur op slot te doen, dan moet u ook de moeite nemen encryptie te gebruiken.

“Weest Paraat” – Slogan van Scouting

Dus laten we gaan beginnen.

Als eerst een paar termen. Wanneer we de term “aanvaller” gebruiken, bedoelen we iedereen die toegang probeert te krijgen tot uw data zonder hier uw expliciete toestemming hiervoor te hebben. Dit kan dus een hacker, bedrijf of zelfs de overheid zijn.

En wanneer ik de termen “privé” en “veilig” gebruik, dan bedoel ik redelijk privé en redelijk veilig. De werkelijkheid is dat geen enkel systeem 100% privé en 100% veilig is.

Tip #1: Gebruik two-factor authentication voor uw mailbox

Uw mailbox is de sleutel tot uw leven. Als een aanvaller uw mailbox kaapt kan deze niet alleen uw e-mails lezen – de aanvaller kan vanuit de mailbox andere wachtwoorden resetten. Zo neemt een aanvaller gemakkelijk uw Facebook account of zelfs uw bankrekening.

De meest simpele oplossing om uw persoonlijke veiligheid drastisch te vergroten is two-factor authentication in te schakelen op uw mailbox.

Two-factor authentication is een tweede laag van beveiliging. Wanneer u inlogt in uw mailbox wordt er een SMS-bericht verstuurd met een speciale code die ingevuld moet worden om in te kunnen loggen.

Two-factor authentication vermindert aanzienlijk de kans dat uw mailbox gehackt wordt.

Als u Gmail gebruikt, kunt u twee-factor authentication hier activeren.

Tip #2: Versleutel de harde schijf 

Zowel Windows als MacOS hebben ingebouwde full-disk encryptie. U hoeft het alleen maar aan te zetten. Vergeet het encryptie wachtwoord niet.

macOS Firevault

Tip #3: Schakel pincode beveiliging in op uw telefoon

Vingerafdruk identificatie op uw iPhone of Android toestel is beter dan niets, maar het is vaak niet genoeg. De ‘oude’ 4 cijferige pincode is beter. Een aanvaller krijgt ongeveer 10 pogingen voordat de telefoon hen volledig uit wordt vergrendeld.

Tip #4: Gebruik verschillende wachtwoorden

Wachtwoorden zijn in beginsel al onveilig.

Facebook oprichter Mark Zuckerberg gebruikte het wachtwoord “dadada” voor zijn LinkedIn account. Hackers publiceerde in 2016 een lijst met 117 miljoen combinaties van e-mailadressen en wachtwoorden, die van Zuckerberg zat erin. Hierdoor kregen hackers onder andere toegang tot Zuckerberg’s Twitter en Pinterest accounts.

Dus, gebruik voor elke account een apart wachtwoord.

Er zijn handige tools zodat u niet al uw wachtwoorden hoeft te onthouden, de zogenaamde wachtwoord managers.

Tip #5: Verstuur private berichten met Signal

Signal is een populaire berichten app die een goede score krijgt van de Electronic Frontier Foundation. Signal werkt precies zoals andere berichten apps, u kunt bijvoorbeeld groepsgesprekken aanmaken en foto’s en video’s versturen. Maar communicatie over Signal is encrypted.

Signal is gratis, open source en beschikbaar voor iOS en Android. Laat uw vrienden en kennissen weten dat u liever Signal gebruikt om de communicatie tussen jullie privé te houden.

Tip #6: De incognito mode van uw webbrowser is niet voldoende

Zelfs als u Chrome’s “incognito mode” of Firefox’s “private browsing” gebruikt kunnen derde precies zien wat u aan het doen bent. Deze derde partijen zijn onder ander:

  • Internet aanbidders zoals Base en Telenet
  • Systeem beheerders
  • Google, of een andere zoekmachine

Internet Explorer, Safari of Opera bieden ook geen extra privacy.

Als u echte privacy wilt is de Tor webbrowser een optie, ook wel “The Onion Router”. Het nadeel van Tor is dat u een langzame internet verbinding krijgt. Een gebruiksvriendelijke webbrowser die uw privacy redelijk respecteert is Mozilla’s Firefox.

Tip #7: Zoek privé

Welke webbrowser u ook kiest, uw zoekmachine is even belangrijk. De zoekmachine DuckDuckGo is zeker een aanrader. Het is een zoekmachine die u niet volgt.

DuckDuckGo’s zoekresultaten zijn ‘goed genoeg’. Het bedrijf heeft geen duizenden programmeurs zoals Google. Heeft u toch liever Google zoekresultaten? Dan heeft DuckDuckGo hier een handige functie voor zodat u deze redelijk privé kan verkrijgen. Als u “!g” voor de zoekopdracht invult in het zoekveld van DuckDuckGo vraagt deze het zoekresultaat op bij Google.

Zie het voorbeeld hieronder.

DuckDuckGo zoek

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin