Beschermen van bitcoins

De bitcoin is dit jaar meer dan het dubbele waard geworden. Een bitcoin op is op dit moment meer waard dan 900 euro.

Met zulke waarde stijgingen is het zonde om de bitcoins te verliezen. Bij bitcoin is een persoon zelf verantwoordelijk voor zijn of haar bezit. Staan de bitcoins van een persoon op een exchange? Dan zijn deze niet echt van de persoon. Een persoon bezit de bitcoins pas als hij of zij de private keys bezit. Dit komt doordat meerdere bitcoin exchanges in het verleden gehacked zijn.

Er zijn verschillende soorten manieren waarop een persoon de private keys bezit. Is een gebruiker van plan om langer in bitcoin te investeren? Dan is het slim om de bitcoins direct door te sturen naar een bitcoin wallet die hij of zij bezit. Wilt de gebruiker deels de bitcoins langer bewaren maar ook een deel verhandelen? Dan is het slim om een klein deel op de exchange te laten staan.

In alle gevallen is het belangrijk dat de apparaten van de persoon veilig zijn. Scan dus regelmatig de apparaten met virusscanners. Vergeet natuurlijk geen backups te maken en berg deze ook veilig op. Van de bitcoin wallet kan een persoon ook gemakkelijk een backup maken, tegenwoordig bestaat deze vaak uit 12 woorden, de zogenaamde recovery seed. De seed geeft een gebruiker altijd toegang tot zijn of haar bitcoins en omzeilt alle vormen van beveiliging, de seed deelt een persoon dus niet met derde.

Bitcoins bewaren

Het is dus slim om bitcoins in eigen beheer te bewaren, maar een gebruiker moet zichzelf eerst goed inlezen. Een oplossing om bitcoins veilig en offline te bewaren is een cold storage wallet. Cold storage wilt niets meer zeggen dan: niet direct verbonden met het internet. Er zijn verschillende hardware wallets die deze vorm van storage aanbieden.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin