Belgische overheid lanceert website om Crypto gebruikers te waarschuwen voor oplichting

Om kopers van cryptocurrency te wijzen op eventuele risico’s is er een website opgericht genaamd: ‘Te mooi om waar te zijn‘. Oplichters beloven namelijk gouden bergen, maar lokken mensen in de val en gaan ervandoor met het geld. De website is gelanceerd door de Belgische Federale opsporingsdienst financiën (FOD) Economie in samenwerking met de Financial Services and Markets Authority (FSMA) en Wikifin.

Het doel van de website is om burgers te attenderen en te waarschuwen voor online oplichting met cryptocurrency. Het lijkt vaak betrouwbaar aldus de site, maar er is altijd een groot risico dat potentiële beleggers gedupeerd worden. Wees daarom alert en:

  • controleer je gesprekspartner, zodat je weet met wie je te doen hebt;

  • check of de tegenpartij bekend staat om fraude;

  • deel nooit persoonlijke gegevens;

  • eis duidelijke informatie van je gesprekspartner;

  • wees op je hoede voor (beloftes van) buitensporige winst. Want als een rendement te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook.

De website legt verder uit dat:
“Door criminelen wordt geprobeerd om de consument op verschillende manieren te verleiden. Bijvoorbeeld online betalen met cryptocurrencies, investeringen in sportweddenschappen en met platformen voor investeringen met een gegarandeerd rendement”

Verder bevat de site een website checker op de startpagina. De site beweert te kunnen bepalen of een website frauduleus is. Maar dat de ontwikkelaars “niet verantwoordelijk zijn voor eventuele fouten in het systeem.” Sommige sites worden mogelijk nog niet weergegeven, zoals het inmiddels gestopte platform Bitconnect.co. Een deel van de database van de site wordt dan ook gevuld door websites die gerapporteerd worden door gebruikers.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin