Belgische denktank roept op tot crypto regulering op Europees niveau

Een rapport van de in Brussel gevestigde denktank Bruegel roept op tot cryptocurrency regels op Europees niveau. Het rapport zal worden verspreid onder de ministers van Financiën van de Europese Unie (EU). Ze zullen onderzoeken hoe exchanges werken en hoe crypto wordt gedistribueerd in initial coin offerings (ICO’s).

Het rapport is al door Reuters (een nieuwsdienst met meer dan 2500 journalisten in bijna 200 landen) ingezien en roept naar verluidt om duidelijkere regels voor crypto exchanges en ICO’s. Hiermee willen ze de risico’s verbonden aan de crypto industrie verminderen zoals terrorismefinanciering en witwassen van geld. Tot dusverre hebben de Europese autoriteiten nog geen uitgebreide cryptocurrency regels opgesteld omdat de markt relatief klein is en de euro niet het grootste deel van het handelsvolume in bitcoin vertegenwoordigt. De volatiliteit samen met de bovengenoemde risico’s, zijn echter zorgwekkend volgens de regelgevers.

Volgens het rapport worden cryptocurrency exchanges en ICO projecten steeds meer geïnteresseerd in verschillende EU landen. Binance, de grootste cryptocurrency exchange ter wereld, heeft onthuld dat het naar Malta verhuist, terwijl Bittrex, een toonaangevende Amerikaanse beurs, onlangs een belang van 10% verwierf in Palladium, een blockchain bedrijf in dat land. Deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat toezichthouders overwegen om de sector nader te bekijken. In het rapport van de denktank uit Brussel wordt opgemerkt dat het reguleren van cryptocurrencies, zoals bitcoin, vanwege hun aard lastig is. Regulering van cryptocurrency op Europees niveau kan er voor zorgen dat er duidelijkheid komt rond dit redelijk nieuwe fenomeen. Nu heeft de cryptocurrency markt vooral te maken met een vorm van zelfregulering.

De EU vereisten ten aanzien van know your customer beleid (KYC) en de regels voor het witwassen van geld hebben ertoe geleid dat cryptocurrency exchanges al aan bepaalde controles doen en al aan bepaalde regulering doen. Het is bij de meeste exchanges nodig om ID gegevens op te sturen en vragen te antwoorden over de herkomsten van het geld. Changelly, een in Praag gevestigde exchange, onthulde onlangs dat het Monero (XMR) zo nodig gaat achterhouden. Een vertegenwoordiger van het bedrijf verklaarde:

‘ We hebben geen wantrouwen tegenover gebruikers die XMR verhandelen. De kwestie heeft betrekking op onze Know Your Customer-procedure die we moesten implementeren vanwege het toegenomen aantal witwaszaken via onze service. Daarom hebben we dit gedaan en kunnen we Monero vasthouden.” 

De denktank Breugel geeft aan dat exchanges op zoek zijn naar rechtsgebieden met lichtere regels en dat die voorlopig kunnen worden getolereerd. ‘Zo kunnen we leren over de beste benaderingen met betrekking tot deze zich snel ontwikkelende technologie’.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin