Bitcoin en belasting in België

Bitcoin heeft overal ter wereld wel iemand rijker of armer gemaakt. De vraag hoe dit fiscaal aanzien moet worden is echter iets waar moeilijk een antwoord op te vinden is en waarvoor we momenteel moeten gluren bij de buren om een idee te krijgen hoe de overheid bitcoins bekijkt. “Moet je op bitcoins belastingen betalen?” Deze vraag houdt velen wellicht toch bezig.

Begin september zag Minister van financiën Koen Geens er geen graten in, maar het is niet de eerste keer dat een overheid van mening zou veranderen en in België komen regels ook vaak nadat de feiten zich al een tijd geleden hebben afgespeeld (denk maar aan de autofiscaliteit anno 2013). Ook was deze uitspraak nog voor de Bitcoin koers hoge pieken bereikte en ondertussen heeft Europa ook waarschuwingen gegeven over bitcoins waardoor we dus een idee krijgen hoe men reageert ten opzichte van Bitcoins.

Noorwegen, Polen en Finland waren er snel bij om mee te delen dat er vermogenswinstbelasting zal geheven worden op de winsten die behaald werden met bitcoins. Duitsland kondigde in augustus al aan dat het Bitcoin zou aanschouwen als een particuliere munt, waarmee je dus wettelijk goederen of diensten kan betalen met bitcoins, maar toen was het vooral speculeren over eventuele heffingen van belastingen. Onder impuls van de recente uitspraken van de European Banking Authority wordt wel verwacht dat Duitsland en België belastingen zullen heffen op winsten behaald met Bitcoins.

Mogelijke situaties.

Bitcoin belastingen BelgiëWe kunnen ons in verschillende situaties bevinden. Elke situatie heeft natuurlijk een andere impact voor de belastingen.
Disclaimer: Dit is geen officieel standpunt maar louter onze bemerkingen en kan dus niet als geldig advies beschouwd worden. Gelieve hiermee rekening te houden.

Bitcoins minen.

Dit lijkt ons relatief duidelijk: Bitcoins minen heeft het vooropgesteld doel dat je Bitcoins ontvangt in ruil voor de rekenkracht die je levert aan het netwerk. Je ontvangt hierdoor dus bitcoins en deze kan je omwisselen in fiat geld. Dit wordt volgens aanzien als een activiteit met als intentie hieruit winst te slaan en dient dan ook aanschouwd te worden als een beroepsinkomen.

Hoe het zit op vlak van BTW blijft nog maar de vraag: internet is en blijft een virtuele dienst en kan zich wellicht niet beroepen op een vrijstelling zoals van toepassing is op goud volgens artikel 44 van het BTW-Wetboek.

BTW op Bitcoin transacties

Update september 2014: Recent werd beslist dat een wisselkantoor geen BTW moet aanrekenen op Bitcoin transacties aangezien deze in eerste instantie onder artikel 44 van het BTW-wetboek vallen, zoals ook gouden en zilveren munten. Meer info over deze beslissing kan je in dit artikel terugvinden.

Update oktober 2015: Op 22 oktober 2015 werd door het Europese Hof van Justitie beslist dat Bitcoin transacties vrijgesteld van BTW zijn. Klik op de link voor meer informatie over dit nieuwsbericht.

Bitcoins niet-speculatief

We dienen een onderscheid te maken tussen speculatief en niet-speculatief. Wie (al dan niet uit pure nieuwsgierigheid) bitcoins kocht en deze voor lange tijd heeft behouden is niet zozeer speculatief bezig met Bitcoin handel. Een begrip dat vaak voorkomt is ‘het handelen als een goede huisvader’. Wie dus bitcoins kocht en na een jaar met winst heeft verkocht, hoeft in principe weinig te vrezen.

Bitcoins speculatief

Een probleem kan zich echter wel stellen als je intensief bezig bent met het vergaren van geld via Bitcoin handel, als je dit op meer frequente basis doet. Wie dus maandelijks koopt en verkoopt en daar winsten uit behaald, zal hierop wel belast moeten worden op de meerwaarde die hieruit vloeit. Het ‘goede huisvader’-principe kan hier dus zeker niet meer gebruikt worden.

Als dit het geval zou zijn, dan moeten deze meerwaarde aangegeven worden als een divers inkomen (DEEL II van de aangifte personenbelasting) en dan zal hierop 33% belastingen worden geheven + de gemeente opcentiemen.

Enkele bemerkingen.

  • Tijdstip van belastbaarheid: Wanneer worden meerwaarden op bitcoins dan belastbaar? Moet je jaarlijks de waarde van je portfolio – die mogelijks onder meerdere beurzen verspreid staat – berekenen of pas wanneer je effectief de meerwaarden laat uitbetalen?
  • Kan roerende voorheffing hieraan te pas komen? Omwille van het speculatief karakter zijn bitcoins volgens ons niet te vergelijken met inkomsten die verkregen worden van interesten, dividenden waarop je anders roerende voorheffing moet betalen.
  • Wanneer speculatief? Een vraag die zich kan stellen is wanneer je wél handelt als een goede huisvader, en wanneer niet. Dit lijkt een feitenkwestie te zijn tussen jou en je belastingcontroleur.

Ondernemers, accountants, boekhouders of andere fiscale experten die hierover meer duidelijkheid kunnen/willen over verschaffen? Neem gerust contact op via het contactformulier of via een reactie onderaan dit bericht. We leren graag hoe jou ervaringen zijn.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin