Bancontact maakt contactloos betalen mogelijk via GSM

Bancontact heeft zijn mobiele app nu ook geactiveerd voor contactloos betalen.
Om af te rekenen, volstaat het om je smartphone langs de betaalterminal te houden. Voor kleine bedragen is een pincode zelfs niet meer nodig. Contactloos betalen wordt zo een realiteit voor haast alle Belgische Bancontact-kaarthouders, bij welke bank ze ook zitten.

Mobiel betalen raakt elke dag wat meer ingeburgerd. De Belgen betalen nu al meer dan één miljoen keer per maand met de Bancontact-app. Bancontact heeft de app nu ook geactiveerd voor contactloos betalen. Deze technologie werkt via Near Field Communication of NFC. Het principe is simpel: aan de kassa hou je je smartphone langs de betaalterminal. De NFC-chip in je smartphone maakt een verbinding met het magnetische veld rond de betaalterminal, waarna de betaalgegevens uitgewisseld worden.

Met één beweging van je smartphone zijn je aankopen dus afgerekend. “Een nieuwe mijlpaal in de manier waarop we betalen”, noemt Bancontact-CEO Kim Van Esbroeck het. “De smartphone wordt stilaan een echt verlengstuk van onze portefeuille.”

In een stroomversnelling

Contactloos betalen met de smartphone deed de afgelopen maanden geleidelijk zijn intrede op de Belgische markt, onder meer via de app van Bel us waaraan Bancontact zijn medewerking verleende. Maar nu bereikt de contactloze technologie dus in één klap het grote publiek. De Bancontact-app wordt immers ondersteund door 20 banken en is zo beschikbaar voor 99% van alle Bancontact- kaarthouders in België. “Dit grote bereik kan contactloos betalen in een stroomversnelling brengen”, stelt Kim Van Esbroeck. “Elke kaarthouder geniet mee van deze technologie, ongeacht bij welke bank hij zit of welke bankkaart hij heeft.”

Hoe laag de drempel ook is, er zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden. De contactloze technologie is enkel beschikbaar voor smartphones die een NFC-chip hebben (de meeste) en op het Android-besturingssysteem draaien. Eigenaars van een iPhone hebben minder geluk, omdat Apple de NFC-chip van al zijn toestellen afschermt.

Contactloos betalen kan op betaalterminals die uitgerust zijn met een contactloos logo
(met radiogolfjes) en Bancontact als betaalmethode aanvaarden. Meer dan twee derde van de betaalterminals in België ondersteunt reeds de NFC-technologie. Tegen 2018 zouden alle terminals in het land contactloos betalen moeten aanbieden.

Veiligheid voorop

Op de veiligheid heeft contactloos betalen geen impact, verzekert CEO Kim Van Esbroeck nog. “De Bancontact-app voldoet aan de strengste beveiligingsnormen. Transacties met de app worden automatisch gemonitord om de veiligheid te waarborgen.” Bij bedragen hoger dan € 25 moet je sowieso altijd een pincode ingeven. Voor kleine bedragen is dit niet nodig, maar toch wordt ook hier een controlemoment ingebouwd. Zo zal de Bancontact-app bijvoorbeeld je pincode vragen van zodra je de limiet van € 50 bereikt met de som van je kleine bedragen. Nadien wordt de teller terug op nul gezet, tot je weer aan een totaalbedrag van € 50 of meer komt. Wens je liever niet contactloos te betalen, dan kan je de NFC-chip op je smartphone gewoon uitschakelen. Je kan wel op elk moment mobiel blijven betalen met de QR-code in de app.

Delen:
Tags

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin