Australisch energiebedrijf heropent kolencentrale om Bitcoin te minen

Er zijn de laatste tijd veel kolencentrales gesloten, maar in de Australische Hunter Valley gaat juist een kolencentrale weer open. Het Australisch energiebedrijf Hunter Energy heeft namelijk een contract getekend met een mining bedrijf om cryptocurrency te minen in een ongebruikte kolengestookte elektriciteitscentrale.

Normaal gesproken gebeurt het minen van cryptocurrency in koude gebieden waar de elektriciteit goedkoop is. Locaties zoals Siberië, IJsland en Canada worden vaak geprezen als de beste van de wereld. Het opzetten van een mining bedrijf in Australië lijkt op het eerste gezicht een slechte zet; het is daar niet koud en de elektriciteit is duur.

Wat deze deal echter speciaal maakt, is dat het cryptocurrency mining bedrijf, de IOT Group, een contract heeft getekend met Hunter Energy om hun elektriciteit off-grid te leveren, wat betekent dat deze niet aangesloten hoeft te worden op het stroomnetwerk. Dit brengt enorme besparingen met zich mee, omdat de stroom tegen groothandelsprijzen wordt verkocht.

Het Australische nieuwsplatform The Age publiceerde een verklaring van het bedrijf:

“De gemiddelde consument in Australië betaalt ongeveer 28 cent per kilowattuur. Met de off the grid prijzen die IOT krijgt is het 8 cent en zal het ‘s nachts 5 cent zijn.”

De gedachte achter het leveren van de goedkope energie is het stimuleren van cryptocurrency en blockchain-innovatie in Australië. In het verleden hebben crypto bedrijven het land vermeden vanwege de hoge elektriciteitsprijzen. Deals zoals die tussen de IOT Group en Hunter Energy hopen het echter een aantrekkelijkere locatie te maken voor startups.

Sinds de geruchten over een hardhandig optreden tegen mining in China, zijn overal ter wereld mining bedrijven ontstaan. Meestal zijn ze begonnen op locaties met goedkope energie en een koud klimaat om de krachtige hardware te koelen. China vertegenwoordigde ongeveer 70% van de totale mining rekenkracht. Dit is allesbehalve wenselijk voor systemen zoals Bitcoin die beweren gedecentraliseerd te zijn. Met ontwikkelingen zoals deze in Australië, samen met landen als IJsland en Canada die schone energie gebruiken voor het minen van crypto, is de verdeling van de rekenkracht veel beter verdeeld. Dit is alleen maar goed voor Bitcoin en andere blockchain-projecten.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin