Andy Warhol schilderij wordt geveild tijdens eerst Crypto kunstveiling

Blockchain kunstplatform Maecenas heeft vandaag (7 juni) aangekondigd dat het de ‘eerste cryptocurrency kunstveiling ter wereld’ zal houden. Op 20 juni wordt 49% eigendomsbelang, ter waarde van maar liefst $ 5,6 mln, verkocht van het schilderij Small Electric Chairs. Het is te koop op het platform met ART tokens, Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH ).

Het schilderij maakt deel uit van Warhol’s 1980 Reversal-serie, wat een postmoderne bewerking is van zijn bekendste composities. De Amerikaanse kunstenaar heeft het origineel gemaakt in de “Death and Disaster-serie” en bevat afbeeldingen van elektrische stoelen die werden gebruikt om de doodstraf in de jaren zestig uit te voeren. Om een aandeel van dit 2 meter hoge schilderij te kopen maakt Maecenas gebruik van fraudebestendige digitale certificaten die gekoppeld zijn aan de kunstwerken op de blockchain. Deze certificaten kunnen vervolgens gekocht en verkocht worden aan andere geïnteresseerde op de Maecenas-beurs.

Een smartcontract op de Ethereum blockchain zal de uiteindelijke prijs voor Warhol’s schilderij gaan bepalen maar de minimumverkoopprijs zal liggen op $ 4 mln. En daarnaast moeten alle kopers voldoen aan KYC (Know Your Customer) en AML (Anti Money Laundering) controles. Blockchain technologie is eerder in de kunstmarkt toegepast om andere problemen op te lossen met betrekking tot copyright, eigendom en authenticiteit van een stuk.

Er zijn schilderijen die je met cryptocurrency kunt kopen maar er zijn er ook waar echt cryptocurrency in zit. Zoals de schilderijen van Andy Bauch. Deze bevatten private keys die elk $ 9.000 bevatten.

 

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin