Handleiding altcoins minen. Deel 2: Scrypt miner kopen of zelf bouwen?

In ons vorig artikel kon je reeds een inleiding vinden tot het minen. In principe heb je al een idee op welke zaken je moet letten en hoe je daarmee een indruk kan vormen van de verdiensten die je met je hardware kan realiseren. Op zich ben je hier nog niets mee, maar je hebt in ieder geval wel al enkele referentiepunten en sites kunnen vinden die beetje bij beetje de puzzel vorm doet geven.

Scrypt miner

Scrypt miner

Je volgt met deze reeks artikelen ook ons leerproces, en nadat we een idee hebben gekregen waarop we zoal moeten letten, kwam eigenlijk de vraag of de ‘minig rig’ gekocht zou worden of gebouwd zou worden (al dan niet door iemand anders). We overlopen even de opties en de respectievelijke nadelen en voordelen.

Scrypt miner kopen.

De makkelijkste manier is natuurlijk om een scrypt miner te kopen. Deze oplossing kan nuttig zijn als je niet zo computer technisch bent aangelegd. Een computer in elkaar boksen is op zich altijd haalbaar, maar als je het nooit gedaan hebt dan is het een lang leerproces om het op eigen houtje onmiddellijk te doen.

Er zijn diverse webshops die zich specialiseren in mining rigs. Een voorbeeld van een kleine mining rig die handig is voor een starter is de Tiger 1800 Scrypt miner, en een iets zwaardere machine is de Mammoet 5000 Mh/s Miner beiden van Usbminers.nl – Je kan deze makkelijk gebruiken als een referentiepunt, maar als je een miner aankoopt, dan moet je er natuurlijk rekening mee houden dat je de werkuren en winstmarges mee aankoopt.

Wie echt zonder teveel kosten het minen eens wil uitproberen, die kan voor een kleinere prijs een USB antminer kopen. Ideaal als je niet zeker bent maar toch zelf wil ervaren waarover het allemaal gaat.

Er zijn zeker nog andere webshops te vinden die aan degelijke prijs mining rigs verkopen. Vergelijk ze en bekijk ook reviews van verschillende websites! Wat voor ons vertrouwen schept is om enkele vragen vooraf te sturen en te kijken hoe ze reageren en met welke snelheid. Vraag bijvoorbeeld bevestiging van hun aanwezige stock en met welke vervoersmaatschappij de levering gebeurd.

Extra optie: een miner huren.

Een bijkomende optie is het huren van een miner. Op zich hebben we zoiets al beschreven in ons artikel waarin we gepoogd hebben (voor Bitcoin mining en dus niet scrypt mining) hardware mining te vergelijken met mining ‘in the cloud’ via onder andere cex.io, maar dichter bij huis is er ook een leuke optie en dat is: betarigs.com;

Wie een mining rig heeft kan via de instructies op zijn site zijn rig zo instellen, dat als er een potentiële huurder is, jouw rig gebruikt wordt om te minen voor deze huurder.
Als huurder betaal je dus wel een bedrag om de installatie van iemand anders te gebruiken, maar je hebt er controle over in die zin dat je kan instellen waar er moet gemined worden. Dit gebeurd vaak als er een nieuwe altcoin uitkomt en men snel extra ‘hashpower’ wil inzetten om deze munt te delven.

Zelf een (litecoin) miner bouwen.

Alhoewel het onze bedoeling was om een miner te kopen, zijn we in contact gekomen met iemand die ervaring heeft in het bouwen van specifieke mining rigs. Uiteindelijk werd dan besloten om de besparing te herinvesteren in een grotere hashsnelheid.

Als je zelf een mining computer in elkaar zet, heb je alle touwtjes zelf in handen. Je kan goed uitkijken om te besparen op de PC-componenten en prijzen vergelijken op verschillende online webshops of op tweedehandssites goed materiaal bij elkaar kopen. Iets meer tijdrovend, maar het spaart je natuurlijk wel een pak geld uit. We geven enkele referentiepunten mee: webwinkels die je kan vergelijken om componenten te vergelijken of aan te kopen:

USBminers.nl (Enkel grafische kaarten en andere accessoires zoals PCI-risers)
Conrad (Allerlei componenten zoals o.a. voedingen, moederborden, …)
Bol.com (Allerlei componenten)
Coolblue (diverse componenten)

Een miningcomputer vergt wat werk, zeker als je dit voor de eerste maal doet. We zullen in het volgend artikel verwijzingen maken naar uiterst interessante handleidingen en zelf ook kort meedelen wat er bij komt kijken. Alles bij elkaar beschouwd hopen we dat je alle informatie via Bitcoinbelgië.be kan verzamelen om een mining rig in elkaar te steken.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin