Handleiding altcoins minen. Deel 1: Zelf uw digitale munten (scrypt coins) minen.

Alhoewel deze website voornamelijk gaat over bitcoins, kunnen we er niet omheen dat Bitcoins minen zonder ‘gespecialiseerde apparatuur’ weinig of niet winstgevend is. Een optie kan eventueel wel zijn om zogenaamde ‘hash snelheid’ te kopen en aan cloud mining te doen. Hier schreven we reeds kort een artikel over, bij wijze van vergelijking met het aankopen van gespecialiseerde hardware. Daarin kan je een indruk krijgen van de voor- en nadelen dat bitcoin mining kan hebben. (Momenteel is cloud mining bij cex.io wel goedkoper geworden, maar het artikel geeft volgens ook nog steeds netjes de voor- en nadelen weer).

In deze ‘handleiding’ trachten we nuttige informatie te bundelen, zowel van het internet als onze eigen ervaring, in de hoop dat het je een goede indruk krijgt van wat er allemaal bij komt kijken. We geven ook enkele tips mee of aandachtspunten waar we achteraf gezien zelf in de fout zijn gegaan. Ons leerproces zal je in deze serie van artikelen goed kunnen volgen.

Scrypt coins‘ zijn alternatieve coins (= altcoins) met een ander algoritme dan Bitcoin (Scrypt ten opzichte van SHA256). Deze kunnen vooralsnog met goede grafische kaarten gemined worden. De winstgevendheid is een grote onzekere factor, maar we delen graag mee met welke visie wij aan dit avontuur zijn begonnen.

Altcoins zoals litecoins minen: inleiding.

Daar waar bitcoins de dag van vandaag gemined worden met speciale computers omdat het steeds moeilijker en moeilijker wordt om bitcoins te verdienen, kan je nog steeds altcoins minen met grafische kaarten. Het pure rekenwerk zal door je grafische kaart gebeuren. Zo moet al snel duidelijk worden dat minen met je laptop niet echt interessant is, en zelfs gevaarlijk voor de levensduur van je laptop.

Altcoins (dit zijn andere digitale munten) bieden hier echter wel een oplossing voor als je toch kennis wilt maken met het minen. Een bekende altcoin is LITECOIN. Belangrijk om weten is wel dat er twee types van altcoin zijn om te minen, het zijn begrippen die je zeker nog zal tegenkomen in de toekomst:

 • SHA256 (net zoals Bitcoins)
 • Scrypt
 • Scrypt-N (relatief nieuw: resistent tegen ASIC miners)

Omdat SHA256 coins ook gemined kunnen worden met de gespecialiseerde apparatuur die gemaakt zijn voor bitcoins, beperken we ons in dit artikel louter op digitale munten die gebaseerd zijn op het Scrypt-algoritme.

Introductie tot minen: zoektocht starten.

coinwarz gegevens

Coinwarz gegevens

Belangrijk om weten als je een computer wil aanschaffen of maken om te minen, is dat deze veel elektriciteit zal verbruiken. Het is dus geen slecht idee om op voorhand al eens na te gaan hoeveel je potentieel kan verdienen. Een aanrader om dit te doen is de website Coinwarz. Daar kan je bepaalde velden invullen en nagaan hoeveel je potentiële inkomsten kunnen zijn. Twee problemen zal je tegenkomen als je de website bezoekt:

 • Coinwarz kiest de munt die het meeste opbrengt op dit moment;
 • Je weet nog niet welke hashrate je kan behalen.
 • Niet alle munten staan op deze site.

Coinwarz als referentiepunt.

Coinwarz zal dus automatisch de munt bovenaan plaatsen die momenteel het meeste waard is. Wie start kan dus al regelmatig eens kijken welke digitale munt frequent terugkeert in de lijst. DOGEcoins zijn verrassend genoeg op dit moment vrij winstgevend. het wisselt natuurlijk wel af met andere munten. De schommelingen kunnen afhankelijk zijn van vele factoren:

 • Een nieuwe altcoin werd gelanceerd en trekt veel miners aan;
 • De moeilijkheidsgraad is teveel gestegen;
 • Miners maken gebruik van profit switching pools waardoor miners automatisch in snelle getalen overschakelen naar een andere munt.

Je kan coinwarz zeker gebruiken als referentiepunt, maar je moet het met een korrel zout nemen. De hele markt evolueert dag en nacht en als je de pagina herlaadt zal je ook merken dat er opeens een andere munt opeens beter scoort is dan de munt die je net bovenaan zag staan.
TIP 1: Als je coinwarz gebruikt als referentie: zorg dat de elektriciteitskost iets hoger is ingevuld dan wat het in werkelijkheid kost.
TIP 2: Neem het bedrag dat je dagelijks kan verdienen en neem daarvan 70%. Hierdoor hou je al op voorhand rekening met kleine bijkomende kosten zoals fees om je coins om te wisselen, de fees die je pool inhoudt en koersschommelingen.

Winstgevende munten op Coinwarz

Winstgevende munten op Coinwarz

Wat is je hashrate?

Uitleg hashrate.

De hashsnelheid (= Hashrate) is eenvoudig gezegd de rekenkracht die je kan bereiken. Elke grafische kaart zal een beperkte hashrate hebben, hoe hoger deze is hoe beter. Bitcoins en andere cryptomunten worden gegenereerd door intensieve wiskundige berekeningen uit te voeren. De snelheid waarmee dit gebeurd noemen we de Hashsnelheid. Als we alle computers samentellen die deel uitmaken van het netwerk, dan spreken we van de hashrate (of de totale rekenkracht) van het bitcoin-netwerk (of het netwerk van de munt waarin je meedoet).

  De hashrate wordt uitgedrukt in

 • “megahashes per seconde” oftewel MH/s bij bitcoins en andere SHA256-coins;
 • “kilohashes per seconde” oftewel KH/s bij Litecoins of andere scrypt-coins

Voor ons is Kh/s dus belangrijk omdat we ons gaan focussen op scrypt coins zoals Litecoin, op coinwarz kunnen we de optie SHA-256 zelfs volledig uitvinken.

De hashrate voor een specifieke kaart terugvinden.

Misschien heb je al een degelijke videokaart en wens je met je desktop computer het minen al eens uit te testen. Je zou dan onze inleiding tot bitcoin mining en ons praktisch voorbeeld kunnen uitproberen, maar lees vooral even verder.

Het komt er vooral op neer om een videokaart te vinden die qua prijs en kwaliteit goed scoort. Op de volgende pagina kan je terugvinden hoe snel een kaart scrypt coins kan minen: Litecoin Hardware Comparison (Tip: Sla deze pagina zeker op tussen je favorieten).
Op deze pagina kan je een overzicht terugvinden van verschillende kaarten, de hashsnelheden die ze kunnen bereiken en met welke instellingen dat is gebeurd door de persoon die zijn kaart heeft toegevoegd. Algemeen beschouwd scoren AMD kaarten beter dan Nvidia kaarten. Onze voorkeur gaat persoonlijk uit naar AMD Radeon R9 280X omdat de kaart relatief hoge snelheden kan bereiken en relatief goed scoort in prijs. We hebben zelf in deze series rondgezocht dus het kan zijn dat er nog betere grafische kaarten zijn, moet je eventueel zelf maar even voor kijken. De kaart die het best presteert in de lijst (momenteel 7990, HD7990-6GD5) kost ongeveer 3 tot 4 keer meer dan een R9 280, het verschil in prijs kan daarom snel oplopen. Bekijk het volgens jou budget en hou eventueel al een kaart in gedachten zodat we iets hebben om op te bouwen.

Alles samengooien.

Nu je een indicatie hebt van de hashrate kan je teruggaan naar Coinwarz en uitrekenen hoeveel winst je ongeveer kan maken met minen. Hou het puur als indicatie om te weten of je je investering kan terugverdienen. Minen is ook gedeeltelijk een ‘fun factor‘ en een ervaring voor wie graag bezig is met cryptovaluta.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin