Wat is een “51% attack” en hoe realistisch is het dat het voorvalt?

Heel af en toe zie je binnen bepaalde community’s een heisa omtrent een ‘51% attack’ voorbijgaan waarin paniekerig wordt gereageerd. We trachten zo goed als mogelijk wat een 51% attack is, en of het daadwerkelijk een gevaar is voor Bitcoin.

Wat is een 51%-attack?

Elders op de site kon je al lezen dat Bitcoin ondersteund wordt door onder andere miners: vele computers (en gespecialiseerde machines) die zijn aangesloten om zo rekenkundige formules op te lossen en om daar bitcoins als vergoeding voor te krijgen. Wanneer één persoon, of een groep (pool) meer dan 51% van de totale rekenkracht van het netwerk in handen krijgt dan vreest men voor de zogenaamde 51%-attack.

Regelmatig komt de Bitcoin-miningpool GHash.IO in opspraak. Deze mining-pool werkt samen met cex.io (waar rekenkracht verhandelt kan worden) die al een hoge snelheid kan bekomen, maar daarnaast kunnen ook losse miners (zoals jij) je computer laten verbinden met hun pool.

Hashsnelheid Distributie

Hashsnelheid Distributie

De pool is populair omdat ze geen fees aanrekenen, dat trekt natuurlijk veel miners aan. Het gebeurd dan ook af en toe eens dat deze mining pool erg dicht bij een absolute meerderheid van de totale rekenkracht op het Bitcoin-netwerk komen.

De berekening is geen absolute wetenschap maar wordt gebaseerd op het aantal blokken die een pool kan afleveren. Deze kan je hier terugvinden. In de bijgevoegde afbeelding kan je bijvoorbeeld zien dat de pool momenteel een aandeel heeft van 38% van de totale hash snelheid.

Gevaarlijk?

Het hele systeem is natuurlijk gebaseerd op het principe dat de gebruikers instaat voor de ondersteuning van het netwerk – door als zogenaamde nodes mee te werken wat je standaard kan doen door de officiële Bitcoin Wallet te laten draaien. Het feit dat een groep het meerendeel van de rekenkracht van het netwerk in handen heeft schrikt vele mensen daardoor af.

In theorie zou iedereen die meer dan de helft van de totale rekenkracht op het Bitcoin-netwerk heeft, aan double spending kunnen doen, transacties van derden blokkeren en het genereren van bitcoins doen stoppen. Double Spending betekend dat dezelfde bitcoins meerdere malen kunnen uitgegeven worden, terwijl de decentralisatie van Bitcoin door gebruik te maken van verschillende computers over de hele wereld dit zou moeten vermijden.

In de praktijk maakt men zich minder zorgen over zo’n attack. Andreas M. Antonopoulos gelooft er niet echt in dat we ons zorgen moeten maken en dat er op technisch vlak mogelijkheden zijn om dit te voorkomen. Dat legt hij uit in deze youtube video (start op het juiste moment). De schade die men kan aanrichten zal wellicht kleinschalig blijven, al kan natuurlijk paniek uitbreken binnen de gemeenschap wat ook de prijs kortstondig kan beïnvloeden. Aangezien het feit dat dit de waarde van Bitcoin kan ondermijnen, zorgt er dus ook voor dat het uitvoeren van een 51%-attack minder interessant is omdat het niet rendabel is.

Video

Onderstaande video legt in simpele woorden uit (in het engels) wat een 51%-attack is:


Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin