Wat is een 51% aanval?

Een 51% aanval verwijst naar een aanval op een blockchain – meestal bitcoin’s, hoewel zo’n aanval nog steeds hypothetisch is – zou een groep miners die meer dan 50% van de mining hashrate of computerkracht van het netwerk beheersen een aanval kunnen uitvoeren. De aanvallers zouden kunnen voorkomen dat nieuwe transacties bevestigingen krijgen, waardoor ze betalingen tussen sommige of alle gebruikers kunnen stopzetten. Ze zouden ook in staat zijn transacties die voltooid waren terwijl ze controle over het netwerk hadden, ongedaan te maken, wat betekende dat ze munten dubbel konden (double-spending) uitgeven.

Ze zouden vrijwel zeker geen nieuwe munten kunnen maken of oude blokken kunnen veranderen, dus een 51% -aanval zou bitcoin of een andere op een blockchain gebaseerde valuta waarschijnlijk niet vernietigen, zelfs als het zeer schadelijk bleek te zijn.

In detail

Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn gebaseerd op blockchains, ook wel gedistribueerde grootboeken genoemd. Deze digitale bestanden registreren elke transactie die wordt gedaan in een cryptocurrency-netwerk en zijn beschikbaar voor alle gebruikers ter beoordeling, wat betekent dat niemand een munt twee keer kan uitgeven – het digitale equivalent van een perfecte vervalsing, dit vermogen zou snel het vertrouwen in de waarde van de munt vernietigen.

Zoals de naam al aangeeft, is een blockchain een reeks blokken, bundels met gegevens die alle voltooide transacties gedurende een bepaalde periode registreren (voor bitcoin wordt ongeveer elke tien minuten een nieuw blok gegenereerd). Als een blok eenmaal is voltooid – of “gemined” – in het jargon – kan het niet worden gewijzigd, omdat een frauduleuze versie van het grootboek door de gebruikers van het netwerk snel wordt opgemerkt en afgewezen.

Door een groot deel van de rekenkracht op het netwerk te regelen, kan een aanvaller of een groep aanvallers echter het proces van het registreren van nieuwe blokken verstoren. Ze kunnen voorkomen dat andere mijnwerkers blokken voltooien, theoretisch toestaan ​​dat ze de mining van nieuwe blokken monopoliseren en alle beloningen verdienen (voor bitcoin is de beloning momenteel 12,5 nieuw gecreëerde bitcoins, hoewel deze uiteindelijk tot nul zal dalen). Ze kunnen transacties van andere gebruikers blokkeren. Ze kunnen een transactie verzenden en vervolgens omdraaien, waardoor het lijkt alsof ze nog steeds de munt hebben die ze net hebben uitgegeven. Deze kwetsbaarheid, die bekend staat als ‘double-spending’, is de elementaire cryptografische hindernis die de blockchain moest overwinnen, dus een netwerk dat dubbele uitgaven toestaat, zou snel een verlies van vertrouwen lijden.

Het veranderen van historische blokkades, transacties die zijn afgesloten voorafgaand aan het begin van de aanval, zou uiterst moeilijk zijn, zelfs in het geval van een 51% -aanval. Hoe verder de transacties teruggaan, hoe moeilijker het zou zijn om ze te wijzigen. Het is onmogelijk om transacties voorafgaand aan een controlepunt te wijzigen, verleden tijd dat transacties hard gecodeerd zijn in de software van bitcoin.

Aan de andere kant is een vorm van een aanval van 51% mogelijk met minder dan 50% van de rekenkracht van het netwerk, maar met een lagere kans op succes.

Delen:
Tags

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin