WikiLeaks roept op tot een boycot van Coinbase

26 apr

De relatie tussen Coinbase en WikiLeaks is vrij snel verslechtert. Coinbase heeft WikiLeaks geblokkeerd waardoor er geen Bitcoin betalingen meer geaccepteerd kunnen worden via de wikileaks winkel. De echte reden voor deze beslissing blijft echter nog onduidelijk. Om wraak te nemen, heeft WikiLeaks een “wereldwijde blokkade” aangekondigd van de betalingsverwerker.

Veel mensen werden verrast door het feit dat Coinbase gestopt is met het verwerken van Bitcoin betalingen voor de WikiLeaks-winkel. Hoewel het platform voornamelijk WikiLeaks gerelateerde artikelen verkoopt, beschouwt Coinbase de winkel als een “schending van het bedrijfsbeleid”. Dit is een zeer vage uitspraak die veel ruimte laat voor speculatie, en de totale Bitcoin gemeenschap is niet blij met de beslissing van de betalingsverwerker.

WikiLeaks heeft duidelijk gemaakt dat het de komende week een wereldwijde blokkade op Coinbase wil afdwingen om erop te wijzen dat de betalingsverwerker en exchange “ongeschikte leden van de cryptocurrency-gemeenschap” zijn. Volgens WikiLeaks Shop is de beslissing van Coinbase om de verwerking van betalingen te stoppen, niet in detail uitgelegd. In plaats daarvan ontvingen ze een algemene verklaring van het bedrijf, die het team adviseerde om resterend geld zo snel mogelijk uit hun account te verwijderen. Het is jammer voor Wikileaks dat dit gebeurd is omdat Bitcoin betalingen nogal populair zijn geweest voor WikiLeaks.

Hoewel het aanbevelenswaardig is dat Coinbase zich wil houden aan de strikte richtlijnen die FinCEN haar heeft opgelegd, deze beslissing kan op de lange termijn schadelijk zijn voor het bedrijfsleven. Het is niet noodzakelijkerwijs censuur, maar je zou kunnen beweren dat deze plotselinge ommekeer nogal zorgelijk is.

Of dit een teken is dat Coinbase meer controle wil krijgen over de toekomst van Bitcoin valt nog te bezien. Bedrijven en gecentraliseerde instellingen binnen de wereld van cryptocurrency spelen een integrale rol, maar ze vormen ook een aanzienlijk probleem in termen van het afsluiten van individuen, bedrijven, enzovoort. Het aanpakken van die situatie zal niet gemakkelijk zijn, althans niet voordat gedecentraliseerde exchanges populairder worden.

Verdere informatie over de geplande boycot is onbekend. Het is zeker waar dat WikiLeaks voor behoorlijk wat opschudding kan zorgen en het leven van Coinbase behoorlijk moeilijk kan maken. Hoewel het erop lijkt dat Coinbase in de eerste plaats vooral voorzichtig wil zijn, de komende weken zal nogal interessant worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *