Vijf grote cryptomunten naast Bitcoin

7 feb

De eerste cryptomunt van de wereld is natuurlijk de bitcoin, en 2017 was een succesjaar voor digitale valuta. Naast bitcoin zijn er ook andere cryptomunten die steeds meer in het nieuws komen. In dit artikel geven we een klein overzicht.

Wat is een cryptocurrency?

Op zijn eenvoudigst is een cryptocurrency een digitale vorm van geld die versleuteling gebruikt om transacties te beveiligen, maar er zijn een paar andere belangrijke details om te begrijpen.

De eerste is dat een cryptocurrency kan worden gedolven. Dit houdt in dat je een computer gebruikt om steeds moeilijker wordende vergelijkingen op te lossen. Deze vergelijkingen zijn nodig om transacties te verifiëren en in ruil daarvoor ontvangt de ‘miner’ cryptomunten. De transactierecords die op deze manier zijn gemaakt, worden blokken genoemd, wat ons naar het tweede belangrijke detail brengt: blockchain.

Een blockchain is in wezen een grootboek van transacties die zijn opgebouwd uit blokken. Het is openbaar en gedecentraliseerd, dus eventuele wijzigingen zijn voor iedereen zichtbaar. Blockchain-technologie is oorspronkelijk gemaakt voor Bitcoin, maar het kan mogelijk worden gebruikt voor alles van het beheer van medische dossiers tot hele stemprocessen.

Met dat uit de weg, hier zijn enkele van de beste cryptocurrencies waarvan je misschien hebt gehoord en hoe ze verschillen van Bitcoin.

Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash werd gecreëerd door een splitsing naar Bitcoin die plaatsvond in augustus 2017 en twee verschillende valuta’s vestigde. Het doel was om transacties sneller te maken door de grootte van blokken voor Bitcoin Cash te vergroten, waardoor het ook eenvoudiger wordt om op te schalen.

Bitcoin Cash heeft Bitcoin niet vervangen maar biedt op dit moment wel een alternatief. Grote cryptocurrency-exchanges hebben de cryptomunt ook al toegevoegd aan hun platform.

Litecoin (LTC)

Litecoin is in 2011 bedacht door Charlie Lee, een afgestudeerde MIT student en voormalig medewerker van Google. Het werkt op dezelfde manier als Bitcoin, maar met een hoger maximum aantal munten dat kan worden gedolven. Litecoin-blokken kunnen ook sneller worden gemaakt: elke 2,5 minuut in vergelijking met die van Bitcoin om de 10 minuten.

Het doel van Litecoin is om op te treden als een beter te gebruiken versie van Bitcoin.

Ether (ETH)

Het Ethereum-platform en zijn valuta, Ether, zijn oorspronkelijk bedacht in 2013 en uitgebracht in 2015. Het functioneert op dezelfde manier als Bitcoin, maar met een extra focus op slimme contracten (overeenkomsten afgedwongen door code in plaats van door de wet). Deze kunnen worden gebruikt om contracten tussen mensen te beheren, accounts met meerdere handtekeningen te maken waar een meerderheid zich moet afmelden voordat het geld kan worden gebruikt en meer.

Bitcoin biedt al ondersteuning voor enkele slimme contracten, inclusief de contracten die nodig zijn om geld tussen mensen over te dragen, maar het is beperkt in wat het kan doen. Ethereum laat mensen hun eigen contracten schrijven.

Ripple (XRP)

Ripple is in 2012 bedacht en verwijst naar zowel het bedrijf als de crpytocurrency. Het is ontworpen om te werken als een betaalnetwerk, genaamd RippleNet, dat Ripple ondersteunt, samen met door de overheid gesteunde valuta’s zoals de Amerikaanse dollar. Het doel van het bedrijf is om betaaltechnologie voor banken en andere financiële organisaties te ontwikkelen, en meer dan 100 instellingen maken al gebruik van het netwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *