Uitgelegd: Stellar XLM

7 jan

In de rubriek uitgelegd nemen we elke maand een kijkje naar de nieuwste cryptocurries en tokens. Deze keer kijken we naar het project Stellar en de cryptocurrency Lumen (ofwel XLM).

Wat is Stellar XLM?

Er is de afgelopen dagen veel aandacht geweest voor de Stellar Lumens-tokens. Liefhebbers van cryptocurrency kunnen dit initiatief kennen onder de naam “XLM”. Er lijkt echter enige verwarring te bestaan over hoe deze tokens worden gemaakt of hoe ze moeten worden gebruikt.

Het is heel interessant om op te merken hoe deze tokens plots veel belangstelling kregen naarmate hun waarde toenam. De individuele waarde per XML is de afgelopen weken relatief hard toegenomen, wat leidde tot een discussie over de vraag waarom deze tokens in de eerste plaats bestaan. Lumens zijn de natuurlijke troef van het Stellar-netwerk, waar de meeste liefhebbers van cryptocurrency enigszins vertrouwd mee zullen zijn.

Om meer specifiek te zijn, de Lumens zijn ingebouwd in het Stellar-netwerk, waar ze fungeren als een eenheid van digitale valuta. Net zoals Bitcoin en andere cryptocurrencies, kan een Lumen niet fysiek worden bewaard, maar kunnen gebruikers het digitale eigendom van deze items met een privésleutel aantonen. Het Stellar-netwerk werd gelanceerd met 100 miljard STR-tokens in 2014, die uiteindelijk werden hernoemd naar Lumens in 2015 als onderdeel van een grootschalige revisie van het platform.

Het hernoemen werd gedaan om verwarring te voorkomen, omdat het hebben van dezelfde naam van een token als het netwerk nogal verwarrend is. Je zou echter kunnen beweren dat het Stellar-netwerk geen native asset nodig heeft. Die veronderstelling klopt echter niet, omdat Lumens is ontworpen om transactiespam op het netwerk te voorkomen. Bovendien moeten alle Stellar-accounts te allen tijde ten minste 20 XLM in hun balans houden.

Belangrijker nog, het idee achter Lumens is hoe ze op een bepaald moment transacties in meerdere valuta’s kunnen faciliteren. De token kan worden gebruikt als een ‘brug’ tussen verschillende valuta die geen eigen directe markt hebben. Het voegt extra waarde toe aan het Stellar-netwerk, dat de afgelopen dagen veel aandacht heeft gekregen van beleggers en handelaars over de hele wereld.

Steller XLM koers

Hieronder een weergave van de koers in de afgelopen drie maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *