Wat is het Lightning Network?

10 dec

24 augustus 2017 was een grote dag voor Bitcoin, het was op deze dag dat SegWit werd geïmplementeerd op het Bitcoin-netwerk. SegWit is een protocol waarmee het Bitcoin-netwerk kan worden uitgebreid om tegemoet te komen aan de toenemende interesse van gebruikers en transacties. Nu is het gesprek al begonnen met verschuiven naar een mysterieus “Lightning Network”, waarvan sommige ontwikkelaars hebben gesuggereerd dat het een revolutionaire verandering voor het netwerk zou kunnen zijn. Wat is het Lightning Network en wanneer kunnen Bitcoin-gebruikers en beleggers verwachten dat de veranderingen zullen plaatsvinden?

Een “Game-Changing Innovation”

Volgens een rapport van CNBC zou het Lightning Network mogelijk transacties en microtransacties mogelijk maken waarbij Bitcoin onmiddellijk wordt gebruikt. Aurélien Menant, de oprichter en CEO van Cryptocurrency Exchange Gatecoin, beschreef het netwerk als “een baanbrekende innovatie”, zeggende dat het “slimme contracttechnologieën gebruikt om onmiddellijke microbetalingen mogelijk te maken met behulp van cryptocurrencies zoals Bitcoin.”

Analisten zien de implementatie van het SegWit-protocol als een essentiële stap in de richting van de implementatie van het Lightning Network, dat een soort extra laag framework zou vormen die zou kunnen worden “geïnstalleerd” op het bestaande Bitcoin-netwerk. Fran Strajnar, mede-oprichter en CEO van Brave New Coin, legde uit dat “Bitcoin’s SegWit betekent dat de vele goed gefinancierde bedrijven die onderzoek doen naar Lightning-oplossingen kunnen beginnen met testen op het main netwerk.

Jaren van anticipatie

CNBC suggereert dat zowel bedrijven als ontwikkelaars al meer dan twee jaar wachten op de implementatie van Lightning. Met de goedkeuring van SegWit is het mogelijk dat het netwerk in de komende maanden kan worden gerealiseerd, met producten die mogelijk ‘snel’ op de markt komen.

De technologie achter het Lightning Network zal het proces verbeteren waarmee Bitcoin-transacties worden gevalideerd. Momenteel maakt het proces gebruik van miners, waardoor computers ingewikkelde wiskundige problemen moeten oplossen voordat de transacties op het blockchain-grootboek kunnen worden vastgelegd. Vanwege de benodigde rekenkracht kan het een enkele transactie tot een uur duren om te bevestigen. Met Lightning zou dit proces echter aanzienlijk worden versneld. Het Lightning-netwerk vereist dat deelnemers overeenkomen om transacties uit te voeren op een afzonderlijk, offline kanaal, waarna de blockchain wordt bijgewerkt om de externe transactie weer te geven. Zo kan de tussenpersoon van het miner platform of de digitale wallet provider volledig worden overgeslagen. De ontwikkelaars van het netwerk hebben aangegeven dat het met de snelheid “kan worden gebruikt op verkooppunten in de detailhandel, met device-to-device-transacties van de gebruiker, of overal waar directe betalingen nodig zijn.” De verwachting is dat Lightning Bitcoin zou helpen concurrerend te worden met andere instantbetaalplatforms en dat het de manier zou kunnen veranderen waarop peer-to-peerbetalingen worden afgehandeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *