De ontwikkeling van bitcoin wallets

4 okt

De bitcoin-technologie en het ecosysteem eromheen zijn nog altijd in volle ontwikkeling. Voor velen van ons is een bitcoin wallet de eerste stap in de wereld van de digitale valuta. De wallets hebben de afgelopen jaren vele updates gekregen en zijn er inmiddels in alle soorten en maten.

Een voorbeeld van deze ontwikkeling is de zogenaamde hierarchical deterministic (HD) wallet, die het mogelijk maakt om eenvoudig backups te creëren. Deze backup bestaat meestal uit 12 of 24 Engelse woorden en staat bekend als de recovery phrase. Een gevolg van deze verbetering is dat wallets automatisch ‘nieuwe’ adressen genereren als een ‘gebruikt’ adres al een transactie heeft ontvangen. Dit vergroot de privacy van de gebruikers. Dit merk je als gebruiker bijvoorbeeld als je op “ontvangen” klikt. De wallet genereert iedere keer een nieuw bitcoin ontvangstadres nadat er bitcoins zijn ontvangen op een reeds gegeneerd adres.

Een algemene misvatting over wallets is dat er bitcoins in worden opgeslagen. In feite bevat de wallet alleen sleutels (private keys). De “munten” worden geregistreerd in de blockchain op het netwerk. Gebruikers verplaatsen de munten op het netwerk van adres A naar adres B door een transactie met de sleutel in hun wallet te ondertekenen. In zekere zin is een bitcoin wallet dus meer een sleutelhanger. Een uitstekende uitleg hierover is te vinden in deze video.

Met de opkomst van hardware wallets is het makkelijker geworden om privé sleutels te beheren en cryptocurrencies veiliger te ‘bewaren’. Met de recent uitgebrachte Ledger Blue en de aangekondigde Trezor 2 lijkt de ontwikkeling van deze apparaten zich volop door te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *