De Bitcoin Cash Fork

1 aug

Op 1 augustus om 14:20 Belgische tijd is het zo ver: er zal hoogstwaarschijnlijk een fork (splitsing) plaatsvinden in de Bitcoin Blockchain. Hierdoor zal er een nieuwe munteenheid ontstaan met de naam Bitcoin Cash (BCC). Iedereen die op dit moment bitcoins (BTC) bezit, krijgt automatisch ook dezelfde hoeveelheid BCC.

Wat is een fork?

Een “fork” is een verandering in de software van de digitale valuta die twee aparte versies van de blockchain maakt met een gedeelde geschiedenis. Forks kunnen tijdelijk zijn, een paar minuten duren of kunnen een permanente splitsing zijn in het netwerk waardoor twee afzonderlijke versies van de blockchain worden gemaakt. Als dit gebeurt, worden er ook twee verschillende digitale valuta’s gecreëerd, bijvoorbeeld bitcoin en bitcoin cash. In de afbeelding hieronder zie je dat branch A en branch B dezelfde “common blockchain” delen, ofwel dezelfde geschiedenis van transacties.

Wat ongetwijfeld veel beleggers en investeerders zich afvragen is wat de fork voor invloed heeft op de huidige bitcoin koers. Het antwoord hierop: niemand die het weet. Wat een bitcoin cash waard gaat zijn ligt aan veel verschillende factoren en wat een fork voor invloed heeft op de prijs van een “normale” bitcoin is ook onduidelijk. Belangrijker is dat je bitcoins veilig staan tijdens een fork. Meerdere brokers en exchanges geven het volgende advies over het veilig opslaan van je bitcoins:

Beheer bitcoins in een bitcoin wallet waar jezelf de private key van bezit. Je kunt deze private keys dan later importeren in een wallet die BCC ondersteunt. Let op: wees voorzichtig met jouw private keys en doe onderzoek of een wallet waarin je deze importeert betrouwbaar is.

Goede voorbeelden van wallets waar je de private keys bezit zijn de hardware wallets Ledger en Trezor, maar ook software wallets zoals Copay en Electrum. Ledger heeft al een update uitgebracht waarmee de wallet automatisch BCC gaat ondersteunen, het artikel hierover kun je hier vinden. Trezor heeft hiervoor dit artikel geschreven. De bitcoin broker en wallet Coinbase hebben aangegeven BCC helemaal niet te ondersteunen. Maar wat is die private key ook alweer?

Een private key is de sleutel tot je wallet en dus je bitcoins. Een private key bestaat in verschillende vormen zoals een lange reeks van cijfers en letters die over het algemeen met het cijfer 5 begint – of in de vorm van een recovery seed die meestal bestaat uit 12, 18 of 24 Engelse woorden. Het is belangrijk dat je de private key niet met anderen deelt.

Wil ik bitcoin cash hebben?

Bitcoin cash (BCC) is een nieuwe blockchain die de block-size wilt vergroten, dit houdt in dat er meer transacties verwerkt kunnen worden in het decentrale netwerk. Deze blockchain heeft ook zijn eigen munt die dezelfde naam draagt, namelijk bitcoin cash. Of je bitcoin cash wilt hebben is helemaal aan jezelf, echter krijg je deze BCC munten ‘gratis’ en is het volgens ons dus slim om ze te claimen. Zolang je jouw bitcoins niet zomaar uit je wallet verstuurd bezit jouw private key ook het balans van BCC na de fork. Je kunt er voor kiezen om uiteindelijk zelf je munten te splitsen of gebruik te maken van exchanges die dit zullen ondersteunen. De Amerikaanse exchange Kraken heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat ze BTC en BCC automatisch gaat splitsen voor klanten.

Wat moet ik nu doen?

De komende tijd zal moeten blijken of er genoeg ondersteuning is voor bitcoin cash. Als dit het geval is zal bitcoin cash waarschijnlijk een zogenaamde altcoin worden zoals de litecoin. Ben je niet van plan je bitcoins te verkopen dan raden we je aan om ze rustig in je wallet te laten staan. De komende tijd zullen er handleidingen gepubliceerd worden die stap-voor-stap uitleggen hoe je een splitsing maakt tussen beide balansen en munten en hoe je dus jouw bitcoin cash munten kan claimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *