Wat is een Bitcoin fork?

29 jul

De afgelopen weken is er veel nieuws geweest over de ontwikkelingen rond cryptovaluta en specifiek over het Bitcoin netwerk en een eventuele splitsing hiervan. Deze splitsing staat beter bekend als een “fork”. In dit artikel proberen we een eenvoudige, niet-technische uitleg te geven.

Wat is een “fork”?

Een “fork” is een verandering in de software van de digitale valuta die twee aparte versies van de blockchain maakt met een gedeelde geschiedenis.

Forks kunnen tijdelijk zijn, een paar minuten duren, of kunnen een permanente splitsing zijn in het netwerk waardoor twee afzonderlijke versies van de blockchain worden gemaakt. Als dit gebeurt, worden er ook twee verschillende digitale valuta’s gecreëerd, bijvoorbeeld bitcoin (BTC) en bitcoin cash (BCC).

Waarom worden wijzigingen aangebracht in digitale valutaprotocollen zoals Bitcoin en Ethereum?

De drie populairste cryptovaluta van dit moment zijn: bitcoin, ethereum en litecoin. Elk van deze digitale valuta’s maakt gebruik van open-source software protocollen met onafhankelijke ontwikkelingsteams die verantwoordelijk zijn voor de veranderingen en verbeteringen van het netwerk.

De grootste cryptovaluta, de bitcoin, loopt op dit moment tegen een probleem aan: het aantal transacties dat wordt verstuurd in het bitcoin netwerk is enorm toegenomen. Het nadeel aan bitcoin is dat er op dit moment een maximaal aantal transacties per 10 minuten verwerkt kan worden, hierdoor duren transacties onnodig lang en zijn de transactiekosten relatief hoog. Om dit probleem op te lossen zijn verschillende partijen met oplossingen gekomen en proberen deze partijen hun ideeën te realiseren met behulp van een fork.

Waarom gebeuren forks?

Er zijn verschillende redenen waarom forks gebeuren. Meestal is de reden dat een partij het niet eens is met de huidige koers van een open-source project. Naast het bestaande project wordt dan een afsplitsing begonnen. Het open-source besturingssysteem Ubuntu Linux is hier een goed voorbeeld van, Ubuntu – de populairste Linux distributie op dit moment is van oorsprong bijvoorbeeld een fork van Debian.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *