Review: Ledger Nano S

8 mrt

Voor wie zijn bitcoins veilig wilt bewaren en zijn gebruiksgemak niet wilt verliezen bieden hardware wallets een mooie uitkomst. Hardware wallets zijn geschikt voor het bewaren van grote bedragen in bitcoin. Er zijn verschillende hardware fabrikanten zoals: KeepKey, Ledger en Trezor.

In dit artikel bekijken we de Nano S, ontwikkeld door de Franse startup Ledger. De startup is opgericht in 2015 en gevestigd in de Franse hoofdstad Parijs. Naast de in dit artikel beschreven Nano S biedt het bedrijf ook andere hardware wallets aan: de Nano, HW.1 en de Blue.

De Ledger Nano S

De hardware wallet Nano S is te bestellen via de officiële website van Ledger. Je kan afrekenen met de volgende betaalmethodes: bitcoin, creditcard of PayPal. De Nano S kost €69 en is daarmee een stuk voordeliger dan zijn grootste concurrent Trezor. De levertijd van de Nano S is ongeveer twee werkdagen. Na het afrekenen wordt er een Track & Trace code meegegeven zodat je de bestelling makkelijk kan volgen.

Open maken

De Nano S wordt geleverd in een ‘Apple-achtig’ wit doosje. Bij het opmaken zie je als eerst onderstaand kaartje met daarop een melding.

Om te garanderen dat het apparaat niet is onderschept of aangepast door kwaadwillige maakt Ledger gebruik van attestation. Elke Nano S beschikt over een zogenaamde secure element met daarin een geheime sleutel. De geheime sleutel correspondeert met een publieke sleutel die alleen Ledger kent.

Als er apparaat is onderschept en aangepast door kwaadwillige zal dit worden opgemerkt bij het instellen van de Nano S. Het apparaat zal dan worden bestempelt als ‘niet legitiem’ en worden afgewezen. De zorg dat jouw apparaat is onderschept en aangepast wordt dus weggenomen.

Design

De Ledger Nano S bestaat uit plastic en geborsteld roestvrij staal. Het staal beschermt het plastic als het apparaat niet gebruikt wordt. Het plastic gedeelte bevat onder andere het scherm en de twee knoppen om in het menu te navigeren.

Instellen

Het instellen van de Nano S bestaat uit een paar simpel te volgen stappen, toch het is belangrijk om hiervoor de tijd te nemen en je niet te laten storen bij het installatieproces. Wanneer je het apparaat aan de computer verbind met bijgeleverde USB kabel, wordt er gevraagd om als eerste een pincode in te stellen.

De configuratie van de Nano S vindt volledig plaats op het apparaatje zelf. Hierdoor worden vormen van malware zoals keyloggers buitenspel gezet.

De pincode beschermt het apparaat tegen kwaadwillige. Wanneer iemand de pincode drie keer achter elkaar verkeerd invoert wordt het apparaat volledig gereset en alle data op het apparaat gewist. Je kunt de wallet altijd herstellen door gebruik te maken van de recovery seed. Na het kiezen en invoeren van de pincode wordt er gevraagd de recovery seed op te schrijven.

De recovery seed is een reeks van 24 willekeurige woorden en vormen samen de privésleutel tot de wallet. De recovery seed kan gebruikt worden als reservekopie om toegang te krijgen tot je bitcoins als je bijvoorbeeld de Ledger verliest of als deze wordt gestolen. De recovery seed is extreem belangrijk en dient duidelijk leesbaar te worden opgeschreven en veilig bewaard te worden, deel de seed niet met derde.

De Ledger Nano S geeft de 24 woorden één voor één weer op het scherm, de woorden kunnen opgeschreven worden op het bijgeleverde kaartje. Nadat je alle woorden hebt opgeschreven vraagt het apparaat om twee woorden uit de reeks van 24. Zo controleert de Nano S of de woorden in de juiste volgorde zijn opgeschreven.

Applicatie

Om bitcoins te ontvangen of verzenden wordt gebruik gemaakt van de Ledger Chrome applicatie. Deze is kosteloos te downloaden uit de Chrome Web Store van Google. Na het installeren van de applicatie verbind je het apparaat met de computer, vul de door jou gekozen pincode in en kies voor ‘bitcoin’ op de Nano S. Hierna zal de Ledger wallet interface op de computer openen en kan deze gebruikt worden om bitcoins te ontvangen of versturen.

Bij het versturen van bitcoins wordt er fysieke toestemming gevraagd op het apparaat door op de rechter knop te drukken. Dit voorkomst dat een virus geïnfecteerde computer zomaar bitcoins kan versturen. Er is dus altijd fysieke toestemming nodig om een transactie uit te kunnen voeren. De privésleutel van de wallet verlaat nooit het apparaat.

De interface is in drie onderdelen in te delen: bitcoins ontvangen of verzenden en de transactiegeschiedenis bekijken. In de instellingen kan de valuta worden aangepast naar euro en kan de standaard fee hoogte worden bepaald.

Conclusie

De Ledger Nano S vormt een uitstekende aanvulling in het landschap van hardware wallets. Door het simpele gebruik, aantrekkelijke prijs en mooie design is het apparaat een aanrader voor iedereen die zijn bitcoins veilig wilt opslaan.

Een pluspunt vergeleken met andere hardware wallets is dat de Nano S standaard Etherium en andere cryptocurrency ondersteunt.