Bitcoin en anonimiteit

4 feb

De bitcoin is de disruptieve innovatie van de 21ste eeuw. Het kan gezien worden als de opvolger van huidige munteenheden als de euro of dollar en geeft iedereen toegang tot financiële middelen. De bitcoin staat ook bekend als de anonieme munteenheid voor criminelen maar klopt dit wel?

Hoe anoniem is bitcoin?

Het antwoord is vrij simpel: bitcoin is niet anoniem. De bitcoin lijkt anoniem doordat er geen namen staan bij bitcoin adressen. Dit maakt de bitcoin pseudo-anoniem maar niet anoniem. In 2013 analyseerde onderzoekers verschillende ‘anonieme’ bitcoin adressen en wat blijkt? De identiteit van de eigenaar was gemakkelijk te achterhalen.

“Bitcoin is voor gebruikers niet anoniemer dan een bankrekening” – schrijft deze bitcoinexpert.

Wordt bitcoin gebruikt door criminelen?

Ja, de bitcoin wordt gebruikt door criminelen. Slachtoffers van cryptolockers moeten bijvoorbeeld vaak in bitcoin betalen om toegang te krijgen tot hun bestanden en criminelen gebruiken de bitcoin onderling als ruilmiddel.

Een kanttekening is dat de euro, een flacon wasmiddel en een liniaal ook worden gebruikt door criminelen. Is dat een reden om te stoppen met het gebruik van wasmiddel? Waarschijnlijk niet.

Moet de bitcoin verboden worden?

Door het nieuws dat de munteenheid door criminelen wordt gebruikt is bovenstaande titel een veelgestelde vraag. Maar de bitcoin valt helemaal niet te verbieden. Bitcoin is een decentraal grootboek waar niemand de eigenaar van is; het is in die zin te vergelijken met het internet of p2p netwerken zoals BitTorrent. Wie de bitcoin wilt verbieden moet het hele internet uitzetten en dat is praktisch onmogelijk.

De bitcoin biedt unieke kansen, iedereen kan zijn of haar eigen bank zijn en transacties kunnen supersnel en wereldwijd verzonden worden met minimale kosten. Als de bitcoin verboden zou worden zouden criminele niet stoppen met het gebruiken ervan. Het is belangrijk om bitcoin legaal te houden, ‘normale’ bitcoin gebruikers zouden niet gestraft moeten worden, de criminelen wel voor illegale praktijken. Door de bitcoin legaal te houden en duidelijke regels op te stellen voor bitcoin bedrijven wordt de bitcoin minder aantrekkelijk voor criminelen en kan de bitcoin en blockchain technologie naar een hoger niveau worden gebracht.