Kaspersky komt met tool voor CryptXXX-ransomware

21 dec

Kaspersky Lab heeft een nieuwe tool uitgebracht die helpt met het ontsleutelen van een computer als deze vergrendeld is door het CryptXXX-ransomware. De tool (genaamd RannohDecryptor) is ondermeer toegevoegd aan de website NoMoreRansom.org een initiatief van onder andere Europol en de Nederlandse politie. Op de website van NomMoreRansom zijn verschillende decryption tools te vinden die mogelijk helpen de computer te ontsleutelen zonder hiervoor te betalen. Eerder bracht Kaspersky een tool uit tegen het CoinVault virus.

De oplossing

De enige oplossing tegen ransomeware lijkt goede backups te maken en de computer zo goed mogelijk proberen te beveiligen. Helaas kan iedereen vrij makkelijk slachtoffer worden van ransomeware. Steeds vaker worden bitcoins gevraagd als losgeld om de computer te ontsleutelen.