De decentrale marktplaats OpenBazaar

16 okt

Een marktplaats zonder beperkingen, dat is het doel van de decentrale marktplaats OpenBazaar. OpenBazaar is een P2P (peer-to-peer) marktplaats waar iedereen gratis een webwinkel kan aanmaken door de software te downloadden en te installeren op zijn of haar computer. Aan OpenBazaar betaald de nieuwe webwinkel eigenaar geen commissie, alle betalingen lopen van persoon naar persoon waardoor er geen kosten zijn. Iedereen met een internet verbinding in staat zijn of haar producten en creaties te verkopen zonder hiervoor een webwinkel-abonnement af te hoeven sluiten. De betalingen kunnen ook gratis worden ontvangen omdat er gebruikt wordt gemaakt van bitcoin, de digitale valuta en tevens protocol dat volledig neutraal is, niet discrimineert en door iedereen te gebruiken is.

OpenBazaar
OpenBazaar website

Op dit moment is bitcoin de enige valuta die wordt ondersteund op het platform, andere cryptovaluta’s worden waarschijnlijk later toegevoegd. Om OpenBazaar te gebruiken moet het programma geïnstalleerd worden. Omdat veel mensen dat lastig vinden, wordt er nu ook gewerkt aan web interfaces. Het installatieprogramma is op dit moment al beschikbaar voor Windows, macOS en Linux distributies.

De broncode van OpenBazaar is ook open source en wordt gedeeld op Github. Er is ook een speciale sub-reddit voor OpenBazaar gebruikers.