Eenzelfde Electrum wallet op meerdere computers, kan het?

15 dec

Wie deze website al eens goed doorgelezen heeft, weet dat Electrum een lichtgewicht is onder de bitcoin wallets: ze download de blockchain niet waardoor je direct van start kan gaan met een Bitcoin portemonnee. Als je echter op twee computers de portemonnee installeert en configureert, zal op iedere computer andere bitcoin adressen te zien zijn. Je kan echter wel eenzelfde configuratie gebruiken op meerdere computers.

Wallets werking: uitgangspunt

Wie zijn wallet ooit heeft moeten updaten, heeft al kunnen zien dat je adressen en transacties niet verloren zijn gegaan. Dit komt omdat de meeste programma’s deze informatie in een aparte map bijhouden op je computer. Wie een tweede programma heeft geïnstalleerd op een andere computer, zag dan opeens wel dat er geen historiek meer beschikbaar is en dat de adressen verschillen van de oude computer.

Deze belangrijke data wordt standaard opgeslagen in een map die je op Windows computers kan terugvinden op “C-schijf >> users >> appdata >> Roaming >> Naam van het programma“. Dit betekend dan ook dat als je een nieuwe computer koopt, een backup van de inhoud van deze map (of van het wallet.dat bestand) belangrijk is.

Electrum is net iets anders

Electrum plugins
Electrum plugins
Electrum download niet de hele blockchain zodat je direct kan starten met transacties uitvoeren. Op de originele Bitcoin Portemonnee moet je wachten tot de hele blockchain is gedownload en dat kan uren duren. Electrum houdt op eigen servers de blockchain bij, het programma dat jij gebruikt is daarmee verbonden en kan deze raadplegen.

Een configuratie kan je gebruiken op meerdere computers zonder dat je daarvoor echt veel hoeft te doen. Dit gebeurd via een ingebouwde plugin in het programma van Electrum, namelijk “Label Sync“. Je kan deze in het programma terugvinden in het menu: “Tools >> Plugins >> Label Sync“.

Andere optie

Een tweede mogelijkheid is om de ‘recovery seed‘ optie te gebruiken. Omdat er een verbinding wordt gemaakt met een andere server om de wallet te synchroniseren, zijn niet alle gebruikers daar een grote fan van.

De seed heb je bij de eerste installatie meegekregen. Het programma zal vragen of je een nieuwe portemonnee wilt aanmaken of een bestaande wilt herstellen. In dat geval zal je de optie ‘recovery from seed’ moeten gebruiken. Wil je het saldo importeren van een paper wallet, dan kan je de optie ‘recovery from master public key’ gebruiken.