Oude wallet.dat importeren, lukt het?

25 feb

Er wordt altijd aangeraden om je wallet.dat goed te backuppen. Maar hoe zit dat nu in elkaar? Wat als je deze backup ooit nodig hebt? Kan je een oude wallet.dat backup nog gebruiken of zijn je bitcoins verloren wanneer de harde schijf van je computer het begeeft op een onverwacht moment?

Mogelijks zit je in dergelijke situatie: je hebt ooit een wallet.dat backup gemaakt, maar zoveel maanden en transacties later, begeeft je computer het. Zijn je bitcoins dan verloren?

Bitcoin wallet
Wallet.dat importeren?
Bitcoins worden niet bewaard in je portemonnee, maar ‘in de cloud’. Dat is dan ook het principieel idee achter de blockchain en ‘paper wallets‘ die dienen als ‘cold storage’. Je hoeft dus ook niet online te zijn om betalingen te ontvangen, zo kan je je wallet.dat bestand in een kluis laten bewaren achter slot en grendel en toch betalingen in Bitcoin ontvangen.

De originele software (de Bitcoin-QT client) zal een pool van 100 adressen maken voor jou als je de eerste keer opstart. Om de anonimiteit te garanderen zal bij elke bitcoin verzending die je maakt, het restbedrag van je bitcoins terugzetten op een ander adres. De Bitcoin client wordt aangevuld met een nieuw adres. Deze nieuw aangemaakte adressen zullen dus niet in het wallet.dat bestand terug te vinden zijn, als je je backup slechts in het begin hebt gebackupped. Als er dus nieuwe bitcoins worden verstuurd naar een van deze adressen, dan zal deze niet terug te vinden zijn op je wallet.dat backup.

Je kan dit omzeilen door de ‘keypool’ van 100 naar 10.000 adressen op te trekken. Als je dat gedaan hebt, dan kan je een nieuwe backup nemen en heb je meer marge indien er ooit iets fout zou gaan. Niettemin neem je best regelmatig een nieuwe backup, bijvoorbeeld na elke 20 transacties of na een bepaalde periode (bv wekelijks of dagelijks afhankelijk van het aantal transacties die je verricht).

De Armory client is in dat opzicht iets beter: elk adres dat je ooit zal genereren wordt gebackupped. Let wel op: eventuele private sleutels die je daar inlaad, zullen niet mee op de backup staan. Overweeg ook Electrum als programma om je bitcoins te beheren. Hoe je een Electrum wallet kan aanmaken wordt hier beschreven.

Lees hier meer over het beveiligen van uw portemonnee (engelstalig).