Bitcoinbeurs MTGOX (Mount Gox) offline: failliet?

25 feb

MtGox (Mount Gox) staat al enkele weken onder vuur. Vandaag was dat niets anders, maar velen vrezen voor hun geld bij de bitcoinbeurs. Wat is er vandaag allemaal gebeurd?

De voorbije weken.

Met het excuus van een fout in het protocol van Bitcoin (de transaction malleability-kwetsbaarheid) stopte MtGox met het uitbetalen van Bitcoins aan hun leden. De Bitcoinbeurs had last van zogenaamde ‘spoofs’ in transacties. De Bitcoin gemeenschap reageerde hier fel op, andere beurzen zochten ook na of er updates moesten voorzien worden aan hun software. Het nieuws op zich zorgde er voor dat de waarde van bitcoins op MtGox kelderde. De ontwerpfout in bitcoin maakte het niet mogelijk dat er bitcoins uit je wallet konden gestolen worden.

De kwestie gaf iedereen de gelegenheid om de solvabiliteit in kwestie te stellen. Mark Karpeles, de eigenaar van MtGox, wordt geacht incapabel te zijn. Gisteren werd ook zijn ontslag aanvaard bij de Bitcoin Foundation.

Mtgox logo bitcoin
MtGox

Opnieuw gisteren verschenen berichten dat de Twitterfeed werd leeggehaald. De vermoedens waren hier dat dit op advies zou geweest zijn van hun advocaten, aangezien men verwacht dat velen een rechtszaak zullen spannen tegen MtGox.

 

Vandaag nieuwe opdoffer.

Vandaag regende het alweer spectaculaire headlines. MtGox zou al 2 jaar gehacked zijn volgens een document en het bedrijf zou dit niet gemerkt hebben. De authenticiteit van het document kan niet bewezen worden en wordt in twijfel gesteld door de community.

Kort nadien werd het handelen volledig stilgelegd en ging ook de website offline. Later verscheen een bericht op de site dat deze beslissing werd genomen in het kader van alle nieuwsberichten die de laatste tijd zijn verschenen en ter bescherming van de gebruikers. velen verwachten dat MtGox de boeken zal neerleggen en het faillissement zal aanvragen.

Door tal van andere bitcoinbeurzen werd snel een gezamelijke verklaring afgelegd. Zo’n bericht was absoluut nodig om het vertrouwen in Bitcoin door hun gebruikers te behouden. Veel media zouden immers vrij spectaculaire headlines schrijven en helaas is het moeilijk om alle informatie over bitcoin te beoordelen op hun echtheid.

Wat nu?

Nog steeds geloven mensen er in dat MtGox opnieuw van start zal gaan en misschien met een frisse lei zal beginnen, andere geloven er al lang niet meer in. Het is in ieder geval zeer jammer dat MtGox, de eerste beurs om bitcoins te verhandelen, op zo’n manier de krantenkoppen moet vullen. Veel mensen hebben aanzienlijke sommen geld verloren en het vertrouwen in Bitcoin kan hierdoor beschadigt zijn. Wat MtGox nalaat is dus zeker niet klein te noemen. Ondertussen zijn er wel meerdere exchanges terug te vinden online, die al geruime tijd groeien. Desalniettemin ondervindt de prijs op deze beurzen ook hinder van de gebeurtenissen van de laatste weken.

Neem al het nieuws gerust met een korrel zout, er is heel veel speculatie over de gebeurtenissen in omgang en ook het stilzwijgen of slecht communiceren bij MtGox zorgt voor grote verwarring. Wat voor de meesten ondertussen wel duidelijk is: Bitcoin zal enkele weken, misschien zelfs maanden, nodig hebben om van deze klap te bekomen.