Bitcoin wallet aanmaken

11 nov

Bitcoin wallet aanmaken? Om bitcoins te ontvangen of te versturen heeft u een zogenaamde bitcoin wallet nodig. In een bitcoin wallet bevinden zich meerdere bitcoin ontvangstadressen. Een bitcoin ontvangstadres kunt u vergelijken met een bankrekeningnummer maar in een bitcoin wallet kunt u zoveel ontvangstadressen aanmaken als u wilt, helemaal gratis! Onderstaand stappenplan helpt u met het aanmaken van een Copay bitcoin wallet. Zorg ervoor dat uw computer veilig is, we hebben hiervoor een apart artikel voor u geschreven. Bent u van plan om veel te investeren in bitcoin? Dan raden wij u aan om een hardware wallet te kopen.

Een bitcoin wallet aanmaken op uw computer

download-bitcoi-wallet-mac download-bitcoin-wallet-windows

  1. Kies hierboven uw besturingssysteem en installeer de Copay bitcoin wallet op uw computer. Als u op een afbeelding klikt wordt het installatieprogramma gedownload.
  2. Na het installeren opent u het programma en gaat u in de Copay applicatie naar de receive tab links onderin, klik op de blauwe “backup now” knop en schrijf herstelzin op die u gegeven wordt.
  3. Rond het back-up proces af en zorg ervoor dat u de herstelzin veilig opbergt. Bij voorkeur is de herstelzin op papier geschreven en bergt u deze veilig op!

Dikke proficiat! U beschikt nu over uw eigen bitcoin wallet.

Let op: Copay is een bitcoin wallet waar u zelf verantwoordelijk bent. Verliest u uw herstelzin dan is er geen helpdesk die u kunt opbellen om u te helpen. U heeft de vrijheid, controle en verantwoordelijkheid over uw eigen bitcoin wallet!

Bitcoins ontvangen in de Copay wallet

Om bitcoins te ontvangen in de Copay bitcoin wallet klikt u linksonder op de receive tab. Hier staat een bitcoin ontvangstadres in twee vormen namelijk in de vorm van een QR-code en in een reeks van cijfers en letters. Een bitcoin adres begint altijd met een 1 of een 3 en ziet er als volgt uit: 15KJMTunaXuSjGuVX68k4hZvG6Y7hqauy3

Uw bitcoin ontvangstadres wordt automatisch gewijzigd zodra er een betaling op het adres is ontvangen. Wees gerust, uw oude bitcoin ontvangstadressen blijven voor u geldig. Met andere woorden: mocht u in de toekomst bitcoins ontvangen op een van de eerder door uw in Copay wallet gemaakte bitcoin adressen, dan worden deze bitcoins automatisch op het bitcoin balans bijgeschreven.

Bij het kopen van bitcoins kunt u uw bitcoin adres voor het gebruikersgemak en voor het voorkomen van typefouten het beste kopiëren en plakken. Uw bitcoins zijn direct na de aankoop beschikbaar in de bitcoin wallet. U kunt uw bitcoin ontvangstadres gemakkelijk kopiëren door op de QR-code te klikken in het programma.

Extra beveiliging instellen

U kunt uw Copay bitcoin wallet gemakkelijk lokaal beveiligen op uw computer. Dit doet u door rechtsboven op het tandwiel icoon te klikken en vervolgens activeert u onderaan “Request Spending Password”. Als u deze heeft ingesteld vraagt de wallet bij verzending van bitcoins een door uw opgegeven wachtwoord.

Opgelet: kies een sterk wachtwoord met hoofdletters, kleine letters, cijfers en tekens. Noteer het wachtwoord en berg het veilig op. Denk eraan dat u dit wachtwoord moet invullen als u een transactie verstuurd.

Geavanceerd

Voor gevorderde gebruikers biedt de Copay bitcoin wallet een paar unieke eigenschappen. Copay ondersteunt ‘multiple signatures’ waardoor meerdere gebruikers toestemmingen moeten geven als er een transactie wordt verzonden, dit vergoot de veiligheid van uw bitcoin wallet aanzienlijk. Door gebruik te maken van multiple signatures kunt u bijvoorbeeld een bitcoin wallet delen met uw vrienden, collega’s of partner.

Copay is een hierarchical-deterministic (HD) wallet, waardoor de herstelzin ofwel recovery phrase slechts eenmalig gegenereerd hoeft te worden. Bij de aanmaak van nieuwe ontvangstadressen hoeft de herstelzin (back-up) niet geüpdatet te worden.

Laatste update: 4 januari 2017, verbeteringen? Laat het ons weten.

Alternatieve desktop bitcoin wallets

Copay is niet de enige bitcoin wallet, hieronder noemen wij een paar populaire alternatieven. Een desktop wallet is meestal interessant als u computer veel met het internet verbonden is. Wanneer u de eerste keer gebruik maakt van de officiële software, dan zal deze eerst synchroniseren met het netwerk. Het kan dus dagen duren alvorens dit gebeurd is. Het is belangrijk dat u computer veilig is. Een overzicht van andere bitcoins computer wallets:

wallet multibit logoMultiBit is het kleine broertje van de hierboven beschreven software. Het is een lichte client die vooral gericht is op snelheid en gebruiksgemak en binnen een paar minuten gesynchroniseerd met het netwerk. Het is een goede keus voor gebruikers die niet technisch onderlegd zijn.
➥ Klik hier om Multibit te downloaden – Klik hier voor hulp bij de installatie.

wallet armory logoArmory biedt beveiliging. Het wordt interessant dit te gebruiken wanneer u veel bitcoins wenst te bewaren. Het is een geavanceerde Bitcoin-client die verschillende back-up- en encryptiemogelijkheden en “cold-storage” op offline computers mogelijk maakt.
➥ Klik hier om Armory te downloaden.

wallet electrum logoElectrum is geen officiële software maar wordt wel vermeld op de officiële website van Bitcoin. Het is gericht op snelheid en eenvoud. Het laat de ingewikkeldere taken van het Bitcoin-systeem uitvoeren door servers elders en het biedt de mogelijkheid om uw wallet terug te vinden met behulp van een geheime zin.
➥ Klik hier om Electrum te downloaden – Klik hier voor meer documentatie.