10 jaar geleden sinds Hal Finney’s tweet: Running Bitcoin

Precies 10 jaar geleden op 11 januari 2019 schreef Hal Finney onderstaande tweet over Bitcoin:

De inmiddels overleden cypherpunk en cryptograaf was de eerste persoon die bitcoin ontving van de bedenker, Satoshi Nakamoto. Maar wat nog belangrijker is, hij was de eerste persoon geworden die bitcoin vertrouwde vanwege zijn immense potentieel. Hij veranderde de bitcoin code, zorgde voor extra anonimiteit en was bezig om te zorgen dat bitcoin milieuvriendelijker werd. Na de bovenstaande tweet heeft hij zich gestort op het open source project en heeft dit altijd ondersteund en uitgebouwd om de huidige reguliere financiële instellingen uit te dagen.

Hal was officieel de eerste gebruiker van het Bitcoin netwerk op een moment dat de waarde ervan nog nihil was. Mensen gaven de cryptocurrency aan andere mensen als fooi op het internet, zonder dat ze daarvoor iets terug wilde hebben. Pas op het moment dat Laszlo Hanyecz op 22 mei 2010 twee pizza’s voor 10.000 Bitcoins kocht, realiseerde men de mogelijk potentie van Peer to Peer (P2P) valuta. Die twee pizza’s zouden op het moment van schrijven meer dan $ 3,5 miljoen hebben gekost. En door deze aankoop is 22 mei dan ook officieel de Bitcoin pizzadag geworden.

Al vele jaren wordt er gezegd dat Hal Finey zelf de echte Satoshi Nakamoto is. Voor zijn overlijden op 28 August 2014 heeft hij meerdere keren ontkend de bedenker te zijn van Bitcoin. Maar hij woonde vlakbij Dorian Nakamoto, de man die in 2014 door Newsweek werd lastiggevallen omdat hij de bedenker zou zijn. Op papier heeft dit ertoe geleid dat de wereld dichterbij is gekomen om de identiteit van de ontwikkelaar van Bitcoin te onthullen. 

Misschien zullen we nooit erachter komen of Hal Finney echt Satoshi Nakamoto is maar hij behoorde wel tot de eerste die geloofden in het ware potentieel van Bitcoin. Nu hebben we meerdere experts op het gebied van bitcoin en is de cryptocurrency wereldwijd bekend. Oorspronkelijk was BTC geboren om de economische crisis te bestrijden; het was een oplossing tegen het financiële monopolie in de wereld. Toen Lehman Brothers een financiële crisis veroorzaakte in en buiten de VS, realiseerde steeds meer mensen dat ze de banken, de financiële toezichthouders, de rating bedrijven en ook de regering niet konden vertrouwen.

Het was in die tijd dat Bitcoin als “de oplossing” verscheen. De gekke decentrale munt zou het fiat monopolie ontmantelen en mensen de macht terug geven. Of dit ook gaat gebeuren zal de toekomst laten zien, wat wel vast staat is dat Hal Finney veel betekent heeft voor Bitcoin.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin