Bitcoin

Bitcoin is misschien lastig te begrijpen, ook al heb je de term al enkele malen zien passeren in nieuwsberichten. Misschien heb je gelezen over de bitcoin koers of heeft iemand uit je kenniskring je er attent op gemaakt.

Bitcoin: eenvoudige uitleg
bitcoin munt

Een bitcoin is eenvoudig gesteld niets meer dan digitaal geld. Je kunt betalingen uitvoeren met bitcoins, bitcoins ontvangen of bitcoins verdienen en dit allemaal zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank. De bitcoin is een digitale valuta die terug te vinden is op de valutamarkt en die een bepaalde waarde heeft ten opzichte van de Amerikaanse dollar of onze eigen euro. Bitcoins ontstaan door ingewikkelde rekensommen op te lossen – dit proces wordt mining genoemd. Bitcoin zijn schaars net als goud: er komen maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop. Dit is een simpele ‘basic’ uitleg, maar de bitcoin is veel meer dan dat. Het is een technologische vooruitgang die nieuwe deuren opent inzake technologische toepassingen, maar ook een alternatief kan bieden op het huidige bankensysteem.

Je beheert bitcoins in een zogenaamde bitcoin wallet. Wallets bestaan er in verschillende vormen: software programma’s, online accounts en zogenaamde hardware wallets. Het aanmaken van zo’n bitcoin wallet is vrij simpel en hiervoor hebben wij een speciale handleiding geschreven. Nadat je een eigen bitcoin wallet heeft aangemaakt kun je bitcoins kopen bij verschillende handelskantoren.

De bitcoin: uitgebreidere uitleg

Bitcoin is een digitale (elektronische) munteenheid dat gebruikt maakt van ‘peer-to-peer’ (P2P) technologie. De bitcoin was de eerste om het concept van ‘cryptovaluta’ om te zetten in realiteit. Bitcoin is ontstaan in 2009 door Satoshi Nakamoto. Dit is niet zijn of haar echte naam en het kan evengoed gaan om een groep van personen. De bedenker verliet het project en heeft zijn identiteit nooit prijsgegeven. Bitcoin vertegenwoordigt dus ‘digitaal geld’ en wordt opgeslagen in een decentraal grootboek: de blockchain.

Om dit digitale geld te onderscheiden van de persoon die ze in bezit heeft, is een bitcoin adres noodzakelijk. Zo’n bitcoin adres bestaat uit cijfers en letters en is voor iedereen uniek. Een voorbeeld van een echt bitcoin adres is: 15KJMTunaXuSjGuVX68k4hZvG6Y7hqauy3

Hoe krijg je een bitcoin adres?

Een bitcoin adres kun je verkrijgen door een portemonnee (wallet) te downloaden op uw computer (de zogenaamde desktop wallet) of door gebruik te maken van een online dienst (de zogenaamde online wallets). De online diensten zijn niet officieel, wat dus betekend dat er vertrouwen nodig is voor het beheer van uw saldo. Een offline wallet betekend dus meer veiligheid, maar u moet er wel voor zorgen dat alle gegevens geback-upt worden om te vermijden dat u geen gegevens verliest. Bij verlies bent u immers al uw digitale geld (bitcoins) kwijt.
Wanneer u een bitcoin wallet opent, wordt er automatisch een bitcoin adres voor u aangemaakt. U hoeft geen gegevens zoals uw: naam, adres en leeftijd op te geven en dat maakt bitcoin uniek en vrij anoniem. Wilt u betalingen uitvoeren vanuit uw wallet, dan heeft u enkel het publieke bitcoin adres nodig van de andere persoon en kunt u de betaling uitvoeren (of ontvangen door u eigen bitcoin adres op te geven).

Bekijk hier een overzicht van wallets of ga direct van slag met een mobiele Copay bitcoin wallet.

Hoe komen bitcoins tot stand? En wat is bitcoin mining?

De bitcoins worden gemaakt met de rekenkracht van computers. Dat betekent dus dat u en ik in essentie ook bitcoins kunnen aanmaken. Hiervoor bestaan programma’s die rekenkundige formules oplossingen: indien een getal dat u gevonden heeft een bepaalde cryptografische regel voldoet en nog niet bestaan, dan kunt u bitcoins of fracties bitcoins maken. Dit gehele proces heet het minen van bitcoins.

bitcoin mining

Zelf op uw computer bitcoins minen is echter niet meer rendabel, het wordt steeds moeilijker om een volgend block te minen. Hierin zit ook voor een deel de extra waarde van bitcoin, er kunnen namelijk maximaal 21 miljoen bitcoins gemined worden. Het berekenen van een getal vergt veel rekenkracht en daarvoor zijn speciale computers nodig om hieruit winst te kunnen maken. Voor elk getal dat u heeft een gemaakt krijgt u bitcoins als vergoeding.

Het is voor individuen niet meer rendabel om bitcoins te minen, daarom zijn er ‘mining pools’ ontstaan. Mining pools bestaan uit verschillende individuen die samen bitcoins minen. Hierbij worden alle computers in de pool aan elkaar gekoppeld om de berekeningen uit te voeren. U kunt uw computer daar dus ook perfect op aansluiten. Hiervoor ontvangt u dan een vergoeding, afhankelijk van de rekenkracht die u toebrengt aan de pool. Dit kan bijvoorbeeld zijn op basis van de eraan bestede tijd, of een gelijke verdeling tussen alle deelnemers in de pool.

Lees hier meer over het minen van bitcoins of bezoek deze pagina om andere cryptocurrencies te minen.

Elke bitcoin is uniek en kan dus niet gekopieerd of tweemaal worden uitgegeven. Indien er een transactie gebeurd, dan zal de transactie gecontroleerd worden door het bitcoin netwerk. Wanneer een transactie zes bevestigingen heeft gekregen, dan wordt deze technische gezien als onomkeerbaar. Bitcoins kunnen tot acht decimalen achter de komma worden gedeeld ofwel 0.00000001. Theoretisch kan je dus iets kopen of verkopen van omgerekend €0.000000001, bitcoin is dus voldoende deelbaar, zelfs meer dan de euro.

Tot zover een korte introductie over bitcoin. Op onze website kunt u nog veel meer informatie terugvinden zoals over het minen van bitcoins, het verdienen van uw eerste bitcoins en hoe u uw bitcoin wallet moet gaan beveiligen.

Bekijk onderstaand filmpje om op een minuut tijd een idee te krijgen wat een bitcoin precies is.

Bitcoin
5 (100%) 3 votes